• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERI ȘANTAJAȚI DE PROPRIETARI: NE AMENINȚĂ CĂ NE ARĂ TERENURILE!

    Oana Timar -

    Relațiile dintre fermieri și proprietarii de terenuri, tot mai tensionate! De la discuții pe ton ridicat s-a ajuns în unele locuri la un veritabil șantaj. Sunt proprietari care au arendat suprafețele și au pretenții suplimentare de bani, amenințând agricultorii că, dacă nu plătesc, se vor trezi cu terenul arat pe suprafețele declarate la măsura de agro-mediu.

    Situația a fost dezvăluită de europarlamentarul Daniel Buda care a discutat cu mai mulți fermieri, menționând că inclusiv agricultorilor le este teamă să vorbească în spațiul public despre problemele pe care le întâmpină. ”În ultima vreme, am fost sesizat în discuțiile cu fermierii, purtate ce-i drept la ei în ferme, și nu în spații controlate si populate cu persoane alese pe sprânceană, de faptul că tot mai mulți proprietari de terenuri, care deși au contracte de arendă legal încheiate, îi amenință pe arendași cu „ruperea contaractului” dacă nu primesc niște sume colosale cu titlu de arendă. Și subliniez, asta în timpul derulării contractului de arendare. Cu amărăciune, îmi spuneau unii fermieri, că nici dacă ar veni cu alocația copiilor nu le-ar putea satisface pretențiile unora. Trăim într-o economie liberă și este evident că cererea și oferta sunt stabilite de către piață. Dar predictibilitatea și stabilitatea sunt esențiale într-o economie de piață. Sub acest aspect, se ridică două probleme. Una dintre problemele foarte grave este legată de faptul că, deși fermierii se află în derularea și executarea contractelor, proprietarii îi amenință că dacă nu obțin ceea ce doresc, merg pur și simplu și ară trenul. Pentru fermierul care are angajament de agro-mediu, reprezintă un dezastru deoarece asta înseamnă nerespectarea condițiilor de agro-mediu asumate. Chiar dacă ar merge în instanță, fiind vorba de fonduri europene și de banii statului, riscă să fie executați siliți și cu penalizări pentru întreaga perioadă anterioară, ceea ce, cu siguranță, înseamnă pierderea nu doar a propriilor ferme, ci și a caselor în care locuiesc. Știm bine că statul nu te iartă și că de regulă „dă cu o mână și ia cu două”. Iar a doua mare problemă pentru Adevărații fermieri derivă din posibilitatea proprietarului de teren de a obține plăți directe pentru terenurile avute în proprietate fără să aibă nimic de-a face cu agricultura”, a declarat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

    Europarlamentarul solicită intervenția autorităților și mai ales implicarea ministrului agriculturii Petre Daea. ”Or fi cormoranii o problemă, dar cu siguranță, ceea ce se întâmplă astăzi în sectorul agricol va duce într-un viitor nu foarte îndepărtat, nu doar la o slăbire a foarte multor ferme, ci chiar la dispariția lor! Asta deoarece guvernanții noștri sunt incapabili să vină cu măsuri concrete de combatere a acestui flagel distructiv, și anume, încasarea subvențiilor de către cei care au legătură cu agricultura atâta câtă o are „vaca cu baletul” sau „ștampila primăriei cu coada vacii”, a explicat Daniel Buda.

    Citiți și: Fermier: Proprietarii de terenuri refuză să mai încheie contracte de arendă

    Despre relațiile tot mai tensionate dintre unii proprietari de terenuri și arendași, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris în mai multe rânduri. O situație gravă este cea în care arendatorii, deși nu fac agricultură, pretind să încaseze în mod ilegal subvențiile agricole și să nu mai încheie contracte de arendă.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!