Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

APIA A ASCULTAT APELUL FERMIERILOR! VESTE URIAȘĂ pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Foto: www.il9.picdn.net

Apelul fermierilor prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO s-a făcut auzit, iar soluția a venit la puțin timp după publicarea lui pe site-ul nostru!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, marți – 12 martie, că eliberează adeverințe pentru beneficiarii Măsurilor M14 şi 14T – Plăți privind bunăstarea animalelor, Campania 2019, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA pentru anul de cerere 2019.

Citiți și: Puiu Ilisei, fermier din Călărași: Nu primim de la APIA nici banii, nici adeverințe!

Vă reamintim că pe 28 februarie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat apelul fermierului Puiu Ilisei care a semnalat că nu sunt efectuate nici plățile către fermele de animale, dar nici nu se pot accesa credite pentru activitatea curentă.

Conform unui comunicat transmis astăzi către Agrointeligența – AGROINTEL.RO de către APIA, Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2019, atât pentru Măsura 14T cât şi pentru Măsura 14 – Plăți în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine sau pachetul b) păsări.

De asemenea, prin adeverință se confirmă valoarea de 70% pentru pachetul a) porcine și 70% pentru pachetul b) păsări din valoarea sumei solicitate în cererea de plată aferentă anului de angajament 2019.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru Plățile privind bunăstarea animalelor, Campania 2019.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

Reamintim fermierilor ca potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobândă aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. De ce în mun.Fetești sau exterminat toți porcii din gospodarii anul trecut din cauza PPA fiind doua focare în doua locații și nici la ora actuala nu avem voie sa deținem și sa creștem porci pentru consum familial Din zvonuri auzim ca Prefectul de Ialomița și Directorul DSVSA Ialomița dețin acțiuni la un mare complex de porci din județ și au tot interesul în menținerea restricției de a crește porci în gospodări pentru ași vinde ei porcii Oare așa o fi? Menționez ca ambii PSD isți inclusiv primarul din Fetești

 2. Toata lumea se lauda la TV ca incurajeaza agricultorii/fermierii/zootehnistii, etc. si cand sunt in fata faptului toti ne pun bete in roate !

  Sunt un crescator de viermi de matase , care am derulat aceasta activitate in anul 2018. Am inregistrat toate datele in dosar la APIA, si am indeplinit toate conditiile, dosarul pana la data ceruta fiind complet. Am muncit si chiar am petrecut nopti informandu-ma despre cum se cresc viermii de matase, fiind primul an, si am ajuns la final cu o productie buna (pentru prima data) peste 20kg gogosi/10 grame oua, am depus TOATE actele cerute de APIA la dosar, si ghiciti ce?! Nu am primit nici macar 1 leu pana astazi 17.03.2019, data la care as fi vrut sa extind afacerea prin plantarea de noi puieti de dud, bazandu-ma pe eventuala suma pe care as fi primit-o, dar nimic… Mai mult am luat legatura cu reprezentanti APIA Galati (sunt din zona Tecuci) si au inventat ca precontractul/contractul cu firma procesatoare a gogosilor trebuia depus pana in data de 15 mai 2018, si nu in data de 17 mai 2018, cand l-am depus eu, Insa in nici un ghid APIA sau alte site-uri nu am gasit ca scrie ceva despre data cand se va depune acest contract, ci doar ca trebuie sa ai un astfel de contract ca si conditie APIA. Domnul Ministru al Agriculturii Daea vorbeste la tv ca vrea sa salveze acest domeniu, insa de fapt cei de acolo pun bete in roate sa nu primim banii, sau sa nu-i primim la timp!
  Poate ca dumnealui nu are cunostinta despre situatia de fata , insa o sa incerc sa-i aduc la cunostinta cat mai repede posibil !

  1. Buna ziua. Clar este vorba despre o neintelegere sau o ”scapare” a functionarului care v-a gestionat dosarul. Potrivit Art. 76 – SCZ pentru viermi de mătase prevăzut la art. 70 lit. f) se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

   a) achiziţionează cutii de câte 10 grame de ouă de viermi de mătase/cutie de la unităţi autorizate sanitar veterinar, din care se obţin minimum 15 kg gogoşi crude mătase;
   b) să aibă încheiat un contract de livrare cu o unitate de procesare/operator din domeniu pentru minimum 15 kg gogoşi crude pentru fiecare cutie de 10 grame de ouă de viermi de mătase eclozionabile. Unitatea de procesare/operatorul din domeniu are ca obiect de activitate comerţul gogoşilor de mătase şi/sau pregătirea fibrelor şi filarea fibrelor textile şi/sau producţia de ţesături;
   c) SCZ se acordă pentru viermii de mătase aferenţi unei producţii minime de 15 kg gogoşi crude/cutie de ouă.
   7) Documentele specifice care se prezintă până la data de 1 decembrie a anului de cerere pentru schema prevăzută la art. 76 sunt:

   a) factura de achiziţie a cutiilor cu ouă de viermi de mătase; şi
   b) factura de vânzare a gogoşilor crude de mătase către procesator/operator sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice. În situaţia în care fermierul are şi calitatea de procesator, acesta face dovada procesării producţiei proprii de gogoşi crude de mătase în unitatea proprie, prin documente contabile interne.

 3. Care bunăstarea a animalelor?
  Ca din paisprezece milioane mai erau vreo patru, asta ani trecuți. Bravo ați falimentat și agricultura. Un exemplu:laptele la producător e plătit cu un leu iar la raft e cinci lei(identic e cu cerealele, carnea, furajele) Cine muncește și cine face profit? Puneți țărani sa aducă tot felu de hirti ca să primească amarita de subventie care de fapt ar trebui sa se găsească direct în prețul produselor plătit taranilor. Ipocrizie.

Scrie un comentariu