Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

ȘEFUL APIA ANUNȚĂ CÂND ÎNCEPE PLATA ANT PE HECTAR ȘI PE ANIMALE!

Pregătiți pentru începerea plăților! Producătorii agricoli care așteaptă banii pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT-uri) atât pentru vegetal cât și pentru zootehnie ar putea primi săptămâna viitoare primele sume în conturi. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) așteaptă doar promulgarea Legii Bugetului de stat pentru anul 2019 și publicare Hotărârii de Guvern pentru aprobarea plafoanelor în Monitorul Oficial!

„Noi suntem pregătiți, începem plata cu ambele ANT-uri (sectorul vegetal și sectorul zootehnic – n.r.) astfel încât toți fermierii să își primească banii la timp. Cum apare Hotărârea de Guvern cu plafoanele alocate pentru anul 2018 dăm drumul banilor”, a declarat directorul general al APIA, Adrian Pintea, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

Reamintim că parlamentarii au adoptat ieri – miercuri, 13 martie, Legea Bugetului pe anul 2019 iar proiectul va fi trimis spre promulgare către președintele României, Klaus Iohannis. De data aceasta, șeful statului este obligat să promulge actul normativ care include și sumele necesare pentru plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (vegetal și zootehnie) și a subvenției pentru motorină.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susţinând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Demersul preşedintelui a venit după ce judecătorii CCR au respins, săptămâna trecută, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019.

ANT-urile, cele mai importante subvenții de la bugetul național

Referitor la sectorul agricol, legea anuală a bugetului de stat include o serie de plăți din bani naționali, în afara schemelor ce se achită de APIA din fondurile FEGA și FEADER. Între subvențiile de la bugetul național se numără Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) pentru sectorul vegetal și zootehnie, precum și subvenția pentru motorină care, din cauza restanțelor de anul trecut, va fi suportată din bugetul pe 2019 pentru trimestrul al III-lea și al IV-lea de anul trecut (legislația prevede că numai trimestrul IV dintr-un an se achită din bugetul pe anul următor).


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!