ANUNȚ DE LA BRUXELLES despre PLATA AVANSULUI APIA!
agrointeligenta.ro -Anunț de la Bruxelles despre avansul sumelor anuale de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Avansul din subvenții, achitat în fiecare toamnă către producătorii agricoli, nu va suferi modificări odată cu schimbarea regulilor pentru banii europeni, odată cu intarea în vigoare a noii Politici Agricole Comune. Anunțul a fost făcut astăzi – 18 martie de Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan, în cadrul lucrărilor reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit).
„În privința plăților în avans, Comisia nu are de gând să schimbe practicile curente. Atunci când există motive să se crească avansul în cazul unor dezastre naturale, Comisia Europeană a aprobat solicitarea țărilor membre”, a arătat Phil Hogan.
Acest a subliniat că actualul sistem de plăți în avans funcționează și este flexibil. ”Dacă nu este stricat sistemul, de ce să îl reparăm?”, a declarat Hogan. Mai mult, comisarul european a arătat că o creștere a nivelului de plăți în avans ar putea crea probleme de încadrare în limitele regulamentelor financiare. ”Intervenția Comisiei Europene este să mențină actualul sistem”, a concluzionat comisarul european Phil Hogan.
Reamintim că și în Campania 2018 România a cerut avans mai mare pentru fermierii noștri cerere argumentată tot de seceta din anul trecut. Astfel fermierii au primit 70 la sută pentru plățile directe și 85 la sută pentru cele compensatorii. Comisia Europeană decide anuale procentul permis pentru avans iar în Campania 2018 agricultorii trebuiau să primească doar 50 la sută din sumele cuvenite. Astfel, România a cerut CE să îi permită un procent mai mare acordat din avans pentru fermierii noștri și a obținut o derogare.
În plus, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a acordat și crescătorilor de animale avans din subvențiile plătite pentru Campania 2018, anul trecut fiind incluși în prima tranșă de platăc crescătorii de ovine și de caprine care încasează sprijin cuplat.
vansul din subvențiile APIA este programat să intre anual la plată de la mijlocul lunii octombrie și se încheie la 1 decembrie când debutează plata regulară.