• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Capcanele culturii de grâu din acest an. Vernalizare sau pseudovernalizare?

    Oana Timar -

    Fermierii care cultivă grâu sunt într-o mare dilemă. Cu mari probleme la răsărire, cu culturi care parțial au răsărit în toamnă, parțial au ieșit din pământ abia în ultimele două luni, agricultorii își pun o mare întrebare: s-a făcut vernalizarea, iarovizarea grâului?

    Citiți și: Vernalizarea grâului, obligatorie pentru o cultură reușită

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO prezenta într-un alt articol de pe site, vernalizarea este unul din procesele prin care cultura grâului trebuie să treacă pentru a face spic. Ce se întâmplă însă când grâul a intrat în primăvară în faza de spice, când n-a avut perioada geroasă necesară procesului de vernalizare, cunoscut și ca iarovizare? Este una dintre discuțiile importante pe care specialiștii companiei AECTRA Agrochemicals le-au avut în ultima perioadă cu fermierii.

    În cadrul unor altfel de evenimente speciale, adevărate ateliere de lucru ale Academiei AECTRA – un concept propriu al companiei, Dan Farcaș, director executiv AECTRA Agrochemicals, și Aurelian Palade, manager de produs în cadrul companiei, au prezentat fermierilor nu un portofoliu de produse, ci o strategie de nutriție vegetală, cu soluții concrete pentru problemele din câmp. Cheia dezbaterilor a fost reprezentată de schimbul de experiență între specialiști și fermieri, dar mai ales între fermieri care fac agricultură în aceleași regiuni ale țării.

    Fie că a fost vorba de fermierii din Dobrogea, reuniți la Constanța, de cei din Argeș sau de cei din zona Moldovei, care s-au întâlnit la Neamț, problemele ridicate au fost oarecum apropiate, cu grade diferite, însă, de impact asupra culturilor. Astfel, chiar fermierii dobrogeni au recunoscut că la ei cultura de grâu a reușit să răsară într-un procent mai bun decât în alte zone unde agricultorii și-au pierdut speranța unor producții normale în acest an.

    ”Dacă până la intrarea în iarnă, avem variabilitate din punct de vedere al mărimii activității fiziologice, la desprimăvărare vom avea clar culturi slabe. Cel mai bun exemplu e anul 2018, știm cu toții ce s-a întâmplat. În partea de sud a țării, pe unde am umblat în ultimele două săptămâni, grâul abia acum răsare, e în stadiu de ace, și nu putem să nu ne punem câteva întrebări. Aici chiar vă rog să interveniți să vă spuneți punctele de vedere ținând cont de experiența dumneavoastră îndelungată”, a deschis discuția despre vernalizare Aurelian Palade, oficial al companiei AECTRA și unul dintre specialiștii din agribusiness cu o vastă experiență din agricultura românească.

    ”Dacă toată teoria spune că pentru a produce spic, grâul trebuie să treacă prin procesul de vernalizare, iar vernalizarea nu se mai întâmplă, ce se va întâmpla cu înspicarea, ce se va întâmpla cu trecerea în etapa generativă? Credeți că va produce spic? Care soiuri vor produce, care nu? E discutabil. Știm cu toții că soiurile românești înfrățesc și în primăvară, și în toamnă, dar vor da producție doar frații de toamnă, pe când cele străine, o parte din ele, nu toate, continuă înfrățirea productivă și în primăvară”, a mai spus oficialul AECTRA Agrochemicals.

    Din discuțiile cu fermierii a rezultat o speranță ca valurile de frig de la începutul primăverii, nopțile în care temperaturile au scăzut aproape de zero grade Celsius să își fi făcut ”treaba” în privința vernalizării. ”Dacă ne ajută vremea și trecem printr-un val de frig, cât de cât, un minus două, minus trei grade, credeți că ar fi suficient la grâul care acum a răsărit să se facă o pseudovernalizare în așa fel încât să mai compensăm din pierderi? Părerea mea o exprim prin faptul că prezintă încredere soiurile de grâu care au o înfrățire către primăvară, referitor la procesul de vernalizare„, a subliniat Aurelian Palade.

    Dezbaterea avută de oficialii AECTRA împreună cu fermieri pe marginea capcanelor culturii de grâu o puteți urmări în video de mai jos:


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”