• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VANTAGE sau ce înseamnă AGRICULTURĂ DE PRECIZIE ÎN ROMÂNIA?

    agrointeligenta.ro -

    Rețeta succesului nu este eticheta „agricultura de precizie”, ci combinația potrivită de produse și soluții!

    În ultimii ani, conceptul de agricultură de precizie a câștigat o popularitate crescândă atât în rândul fermierilor, cât și în rândul companiilor care operează în domeniul agriculturii. Toți jucătorii din agribusiness caută să comercializeze servicii sau produse legate de agricultura de precizie, deoarece pentru fermieri a devenit evident că numai folosindu-se de beneficiile tehnologiei vor putea face economii, obtine eficentă și rezultate mai bune.

    Sunt companii care oferă o serie de produse, software-uri sau programe care susțin că duc la implementarea agriculturii de precizie, dar folosite individual sub eticheta „agricultura de precizie“ nu sunt suficiente pentru rețeta succesului. Ceea ce contează este de fapt combinația potrivită de produse și soluții. Puține companii din piață au experiența necesară și know-how-ul pentru a fi în măsură să ofere soluții personalizate de agricultură de precizie pentru fiecare agricultor și în combinația potrivită nevoilor lui.

    În ultimii ani o companie a adus treptat conceptul de agricultură de precizie în fermele românilor și angajații companiei au ajuns să fie cunoscuți ca fiind „dedicați agriculturii de precizie“: Vantage Balkans. Vantage a venit în ajutorul fermierilor români la momentul potrivit oferind o combinație unică de soluții de agricultură de precizie.

    Kaloyan Kumanov este managerul Vantage Balkans SRL

    Cine se află în spatele ideii Vantage și cum oferă soluții pentru agricultura de precizie în România și nu numai, aflăm de la Kaloyan Kumanov – Manager Vantage Balkans SRL.

    Domnule Kumanov, cine se află în spatele ideii Vantage și cum este să conduceți o companie română în sectorul agricol?

    De fapt, Vantage face parte dintr-un grup de companii care operează în Bulgaria și în România, cu un număr total de angajați de aproximativ 180 de persoane, care sunt specializați dar mai ales devotați ideii de agricultură de precizie. Grupul include, o companie de software pentru dezvoltarea unor produse dedicate pentru agricultură, un laborator agrochimic (cu cea mai mare capacitate din Europa de Sud-Est), un centru de instruire tehnică, o fermă de 1300 de hectare, în care ne testăm soluțiile promovate înainte de a le lansa pe piață și o firma care oferă echipamente, mașini și utilaje „deștepte”.

    În Bulgaria, compania noastră NIK activează în domeniu de peste 17 de ani și îndrăznesc să spun că suntem lideri din industrie și principalii „vinovați“ de introducerea conceptului de agricultură de precizie în Bulgaria și pentru implementarea unor soluții inteligente în majoritatea fermelor bulgare. Acum aproximativ patru ani, compania americană producatoare de echipament GPS, Trimble, ne-a propus să devenim distribuitor unic autorizat și pentru România, ideea fiind de a implementa aici know-how-ul nostru și modelul reușit de activitate pe care îl aplicam deja cu succes. Desigur că noi am acceptat și primul pas a fost să preluăm o firmă locală (Agritronic) ce funcționa pe piață din România în același domeniu de activitate scopul nostru fiind să-o dezvoltăm și să creștem echipa. Cea mai importantă provocare pentru noi era și este în continuare să selectăm și să instruim oamenii potriviți. Membrii echipei Vantage trebuie să fie pregătiți în mod adecvat așa încât să găsească mereu cea mai bună soluție pentru fermieri dar și să le schimbe noțiunea despre cum se practică agricultura de precizie. Conducerea unei companii românești are provocările sale dar experiența noastră din Bulgaria ne ajută în planificarea activităților și a proceselor de lucru în cadrul companiei, precum și în definirea nevoilor fermierilor români și găsirea combinației potrivite de produse și servicii pentru aceștia.

    Se poate spune că aveți o privire de ansamblu asupra dezvoltării agriculturii de precizie în ambele țări – România și Bulgaria. Ce tendințe vedeți pe ambele piețe?

    În general, condițiile de practicare a agriculturii în cele două țări sunt foarte similare, așa cum sunt și problemele agricultorilor.

    Una dintre principalele probleme cu care se confruntă fermierii români și bulgari este lipsa forței de muncă calificată. Din acest motiv, în nordul Bulgariei, compania a investit în deschiderea unui centru de instruire modern NIK Academy, unde oferim instruire teoretică și practică pentru agricultori, agronomi și operatori. Scopul nostru este să îi pregătim să lucreze cu noile tehnologii utilizate în agricultura de precizie, care în mod inevitabil pătrund în activitățile zilnice din fermă. În România este al doilea an de când, înainte de începerea campaniei de primăvară, organizăm inclusiv și la NIK Academy cursuri gratuite pentru clienți din toate regiunile țării. În Bulgaria procentul agricultorilor care au implementat deja soluții pentru agricultura de precizie este mai mare. Prin comparație, în Bulgaria aproape 75% din agricultorii cu o suprafață de peste 200 ha sunt clienții NIK și utilizează mai multe tehnologii de agricultură de precizie. Însă terenurile din Bulgaria sunt comasate în mai mare măsură, ceea ce contribuie și la o mai rapidă penetrare a tehnologiilor moderne în agricultură.

    Pe de altă parte fermierii români au bune practici în folosirea soluțiilor de irigație și adoptă foarte repede noile tehnologii astfel încât am reușit în scurt timp să modernizăm și aici multe ferme și din ce în ce mai mulți fermieri au început să se bazeze pe expertiza noastră.

    Puteți menționa câteva dintre proiectele importante pe care le-ați desfășurat aici în România?

    Vantage a dezvoltat parteneriate destul de interesante și a contribuit la implementarea tehnologiilor inovatoare în multe dintre cele mai importante ferme din România. De exemplu, la Agricost am implementat programul de monitorizare a culturilor GeoScan, prin care managementul firmei reușește să urmărească starea de dezvoltare a culturilor și calitatea operațiunilor executate. În plus, anul acesta vom echipa cele 40 de tractoare noi marca Fendt cu sisteme de autoghidare Trimble și vom furniza peste 20 de stații meteo. De asemenea, companiile de producție a semințelor din grupul Monsanto lucrează în întregime cu echipamente GPS Trimble iar multe dintre semănătoarele lor sunt echipate de noi cu sistemul de semănat cu precizie Precision Planting. Suntem mândri că am reușit să facem cartare agrochimică pentru aplicarea cu VRA (Rata de aplicare variabilă a îngrășămintelor) pe suprafețe foarte mari la mulți clienți. Pentru alți clienți dezvoltăm soluții complexe pentru urmărirea activităților din câmp și accesul la date meteo precise. Proiectele interesante sunt numeroase, clienții sunt numeroși iar soluțiile oferite sunt variate. Sunt convins că odată cu extinderea portofoliului nostru, numărul parteneriatelor reușite va crește.

    Cum vedeți viitorul agriculturii de precizie și în ce direcție se va dezvolta Vantage?

    Mașini autonome, inovații în domeniul monitorizării utilajelor agricole și al operațiunilor din câmp, inovații în monitorizarea dezvoltarii culturilor, implementarea pe scară din ce în ce mai largă a tehnologiei VRA.

    Cred că Vantage a pornit deja în direcția bună. Eforturile și investițiile noastre vor continua să fie direcționate spre formarea echipei noastre pentru a oferi în continuu servicii de suport tehnic de calitate și în timp util, dar și consultanță profesională pentru clienți. În același timp planificăm mărirea portofoliului, pentru a oferi soluții adecvate nevoilor cât mai multor fermieri din România. Cred că, fiind o echipă de 35 de persoane în România abordăm agricultura de precizie din partea de hardware, software și servicii agronomice – în ansamblu, nu doar ca o bucată dintr-un puzzle.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”