SEMĂNATUL CU O LUNĂ MAI DEVREME. Cătălin Marius Bran, SCDA Caracal: ”Am terminat campania la floarea-soarelui, acum semănăm porumbul”
Oana Timar -În alți ani, la finele lunii martie, fermierii își făceau ultimele calcule înainte de a ieși cu semănătorile în câmp. Acum, foarte mulți dintre agricultori fie se află în toiul lucrărilor, fie chiar le-au terminat. În sudul țării, la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, din județul Olt, lucrările de semănat s-au încheiat la floarea-soarelui la finele săptămânii trecute iar campania de semănat la porumb a trecut deja de prima jumătate.
Semănatul la floarea-soarelui a debutat pe 17 martie
Din totalul de circa 2.500 de hectare pe care le lucrează stațiunea, jumătate din terenuri au fost însămânțate în toamnă cu păioase, rapiță și triticale. Pe restul s-a venit acum în primăvară, când s-a pus mazăre, floarea-soarelui și porumb.
”Față de alți ani, am început semănatul cu o lună mai devreme”, ne-a declarat directorul SCDA Caracal, drd. ing. Marius Cătălin Bran, precizând că dacă în 2018 s-a demarat semănatul la floare în jurul datei de 20 aprilie, acum s-a intrat la semănat pe 17 martie și până pe 26 martie s-au închis cele 580 de hectare alocate culturii de floarea-soarelui în 2019.
Coordonatorul activității de la SCDA Caracal spune că a luat decizia unui semănat de martie în contextul în care vremea a fost bună, iar prelucrarea terenului s-a făcut foarte bine. ”În primul rând am avut condiții prielnice pentru semănat – pregătirea terenului a fost foarte bună, umiditate în sol a fost suficientă – un factor important, și vom avea o răsărire de aproape 100%. Dacă așteptam două săptămâni, timp în care să nu fie nici ploi, am fi riscat ca apoi să nu mai avem răsărire uniformă și să plecăm din start cu un handicap. Așa, am semănat devreme, am avut apă, am avut germinație. Spre exemplu, ce am semănat pe 17 martie, deja pe 23 martie am și făcut poze cu sămânța germinată în sol”, ne-a declarat drd. ing. Marius Cătălin Bran.
Cu utilaje noi, achiziționate din profitul stațiunii, lucrările au mers strună, fără incidente, profitând de zilele însorite și de cele câteva ploi din luna martie: ”Pregătirea terenului a constat în două lucrări: o singură trecere cu un disc și după aceea un combinator pentru nivelarea terenului. Am lucrat cu o semănătoare de precizie cu fertilizare și am aplicat la semănat și îngrășăminte complexe – 200 kg la hectar”.
Sămânța, tratată cu un stimulator de creștere
Sămânța – atât la floare, cât și la porumb a fost tratată cu insecticidul Nuprid AL 600 FS și, în premieră, cu un stimulator de la Naturevo – activatorul de creștere Kerafol. ”Este pentru prima dată când tratăm semințele cu un stimulator de creștere pentru a le ajuta să aibă un start mai bun în cultură, să aibă o rezistență mai bună la factorii de stres”, ne-a declarat directorul SCDA Caracal care a subliniat că produsul Kerafol a fost achiziționat în premieră de stațiune pentru suprafețele înființate în această primăvară.
Tehnologie medie, hibrizi convenționali de mai mai multe companii
La SCDA Caracal se merge pe o tehnologie medie, astfel că densitatea de la semănat a fost de 60.000-65.000 de boabe germinabile la hectar. La hibrizi, directorul Marius Cătălin Bran a optat pentru mai multe firme, însă numai hibrizi convenționali, nefăcând încă pasul, la floarea-soarelui, la tehnologia Clearfield sau Clerfield Plus: ”Încă nu, încă mai mergem și în acest an pe hibrizii convenționali. Am ales producători mari de sămânță de la care am selectat genetica pe care o cunoaștem, dar și hibrizi mai noi, ca să vedem dacă reușesc să se descurce mai bine la condițiile noastre de neirigat”.
Grâul, prioritatea numărul 1
Stațiunea de la Caracal este recunoscută ca fiind un furnizor important de sămânță de grâu pentru fermierii români. Din acest motiv, în paralel cu semănatul culturilor de primăvară, directorul Marius Cătălin Bran s-a îngrijit ca și suprafețele cu grâu să beneficieze de tratamentele necesare. S-a început cu o erbicidare și cu un fungicid, iar la loturile semincere, în premieră, se vor aplica biostimulatori. ”Am văzut semnale din partea fermierilor îngrijorați de absența vernalizării. La noi nu a fost afectat grâul datorită vremii destul de bune și a precipitațiilor din ultimul timp care au ajutat cultura să recupereze după un răsărit tardiv, acum la începutul anului”, ne-a declarat directorul stațiunii.
Recoltarea grâului se va face în luna iulie
Din estimările sale, consecințele secetei din toamnă se vor reflecta într-o recoltare neobișnuit de târzie: ”Nu o să se mai recolteze grâul în iunie, o să se ducă secerișul în iulie. Un pic mai târziu, nu foarte mult. Dacă față de un răsărit din toamnă, cu înfrățire la timp și un recoltat la în jur de 10-15 iunie, acum nu o să mai fie așa, cred că vom recolta în iulie. Noi am semănat după calendar în perioada optimă, începând cu 25 septembrie, dar a răsărit anul acesta abia”.
A rezistat numai rapița irigată după semănat
Față de alți ani, suprafața cu grâu – soiurile Glosa, Izvor și, din acest an, și Otilia, și triticale – soiul Haiduc, a crescut de la circa 1.000 de hectare la 1.340 de hectare. Motivul? Absența rapiței din schema de cultură. ”Rapiță am întors aproape toată suprafața, am avut 480 de hectare și doar 40 de hectare mai avem suprafață rămasă – loturi demonstrative și ceva la câmp, 30 de hectare, suprafață pe care am apucat să o irigăm la semănat și să o salvăm. Restul am întors în toamnă și am semănat grâu, crescând astfel suprafața”, explică directorul care spune că deja a venit la rapiță cu un erbicid și insecticid care să combată dăunătorul ceutorincus.
Management serios, stațiune pe profit
Conștient că va fi nevoit să gestioneze un nou an agricol dificil, directorul SCDA Caracal își menține optimismul. În ultimii ani doi ani pe care i-a încheiat în fruntea stațiunii a reușit performanța de a avea profit, întreg plusul fiind investit în utilaje care au transformat complet unitatea de cercetare.
”Nu am fi putut să facem investiții și să ne dezvoltăm fără susținerea de care ne bucurăm din partea Universității din Craiova, de care aparține stațiunea noastră. Am beneficiat mereu de deschidere și de sprijin, în special în privința valorificării profitului stațiunii prin achiziția utilajelor de care aveam nevoie. În acest moment avem dotarea tehnică pentru a efectua la timp toate lucrările agricole, avem un parc complet de utilaje și acest lucru a crescut foarte mult randamentul suprafețelor lucrate și, implicit, calitatea semințelor pe care le oferim fermierilor. Noi producem numai genetică românească și cred acest lucru ne-a consolidat parteneriatul cu fermierii din zona de sud și nu numai”, ne-a declarat Marius Cătălin Bran care recunoaște că următoarea investiție ce se pregătește la SCDA Caracal va fi una majoră. ”Am speranța că la finele acestui an, prin munca noastră la stațiune, prin profitul pe care îl vom realiza, vom putea să investim într-un sistem de irigații care să deservească suprafața stațiunii”, este planul cel mare pe care stațiunea aflată în subordinea Universității Craiova îl are în vedere pentru implementare în 2020.