• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AGROINTELIGENȚA A ÎNVINS! PREMIERUL I-A CERUT MINISTRULUI DAEA SĂ ANULEZE ”ORDINUL PORCILOR”!

    Oana Timar -

    ORDINUL PORCILOR VA FI ANULAT! Demersul inițiat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO de a semnala limitarea nejustificată a numărului de porci din gospodării a condus la luarea unei decizii fără precedent. Premierul României, Viorica Dăncilă, i-a cerut ministrului Petre Daea să își anuleze ordinul pe care l-a dat săptămâna trecută și prin care gospodarii care au mai mult de 5 capete de porci sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului.

    Vă rog să reveniți asupra ordinului pe care l-ați dat în legătură cu stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României. Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici și să îi încurajăm. Vă rog să anulați ordinul, să revenim la ce aveam înainte și, bineînțeles, vom face o analiză referitor la acest aspect”, a spus premierul Viorica Dăncilă în cadrul ședinței de Guvern din această dimineață.

    Este pentru prima dată când ministrului Petre Daea i se cere direct și în mod public să își anuleze un ordin. Motivul este însă unul justificat întrucât actul normativ lovește micii crescători de porci, și așa afectați de pesta porcină africană. Acești mici producători cărora scroafele le fată mai mult de patru capete (deci depășind pragul de 5 porci) nu își pot valorifica animalele în acest moment din cauza târgurilor de animale ce sunt în continuare închise.

    Practic, prin anularea ordinului Ordinul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, nu se mai face abrogarea vechiului ordin, respectiv Ordinul MADR nr. 300/2017 care permite creșterea unui număr de maxim 20 de capete de porci în ferme de subzistență și semisubzistență, exploatații non-profesionale pentru care nu se impune înregistrarea în Registrul Exploatațiilor Agricole, la Camera de Comerț și Industrie a României sau ca persoane fizice autorizate (PFA).

    Vă reamintim că pe data de 18 martie, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al ministrului Petre Daea care reglementează dimensionarea fermelor de suine. După apariția actului normativ, pe 21 martie, DSV-urile din țară au emis informări prin care se arată că ”începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”.

    Citiți și: Ordin al ministrului Petre Daea: Numărul maxim de porci ce mai pot fi crescuți în gospodărie fără a te înregistra la Registrul Comerțului

    După o documentare riguroasă a subiectului, cu documente oficiale primite din mai multe județe, pe 26 martie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a prezentat în premieră la nivel național noua reglementare ce limitează numărul de suine pe care un gospodar le poate crește în propria gospodărie. La scurt timp după publicarea articolului nostru care a devenit viral, alte canale mass-media naționale și locale au prezentat situația creată de ordinul emis de Petre Daea. Fără îndoială, cel mai important lucru: la nivel național a existat un val de nemulțumire din partea micilor fermieri care s-au arătat revoltați de decizia ministrului Daea.

    Citiți și: Ministerul Agriculturii, precizări despre creșterea porcilor în gospodărie!

    Pentru că i s-a cerut un punct de vedere oficial, seara, Ministerul Agriculturii a venit cu o precizare conform căreia nu ar limita numărul de porci din gospodării, recunoscând însă că numai exploatațiile care au sub 5 capete ”nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite”.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO consideră că decizia luată astăzi de premierul Viorica Dăncilă este una corectă, cu atât mai mult cu cât ordinul emis de ministrul Petre Daea ar fi avut un major impact social, afectând micii fermieri care deja se confruntă cu situații de blocaj în piață și care, în foarte multe județe, au rămas fără suine în urma măsurilor de limitare a pestei porcine africane. Anularea ordinului va reprezenta un semnal puternic, o încurajare pentru cei care doresc în continuare să își crească porci după metoda tradițională, în gospodărie.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!