Creșterea animalelorŞtiri agricole

AGROINTELIGENȚA A ÎNVINS! PREMIERUL I-A CERUT MINISTRULUI DAEA SĂ ANULEZE ”ORDINUL PORCILOR”!

ORDINUL PORCILOR VA FI ANULAT! Demersul inițiat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO de a semnala limitarea nejustificată a numărului de porci din gospodării a condus la luarea unei decizii fără precedent. Premierul României, Viorica Dăncilă, i-a cerut ministrului Petre Daea să își anuleze ordinul pe care l-a dat săptămâna trecută și prin care gospodarii care au mai mult de 5 capete de porci sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului.

Vă rog să reveniți asupra ordinului pe care l-ați dat în legătură cu stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României. Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici și să îi încurajăm. Vă rog să anulați ordinul, să revenim la ce aveam înainte și, bineînțeles, vom face o analiză referitor la acest aspect”, a spus premierul Viorica Dăncilă în cadrul ședinței de Guvern din această dimineață.

Este pentru prima dată când ministrului Petre Daea i se cere direct și în mod public să își anuleze un ordin. Motivul este însă unul justificat întrucât actul normativ lovește micii crescători de porci, și așa afectați de pesta porcină africană. Acești mici producători cărora scroafele le fată mai mult de patru capete (deci depășind pragul de 5 porci) nu își pot valorifica animalele în acest moment din cauza târgurilor de animale ce sunt în continuare închise.

Practic, prin anularea ordinului Ordinul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, nu se mai face abrogarea vechiului ordin, respectiv Ordinul MADR nr. 300/2017 care permite creșterea unui număr de maxim 20 de capete de porci în ferme de subzistență și semisubzistență, exploatații non-profesionale pentru care nu se impune înregistrarea în Registrul Exploatațiilor Agricole, la Camera de Comerț și Industrie a României sau ca persoane fizice autorizate (PFA).

Vă reamintim că pe data de 18 martie, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al ministrului Petre Daea care reglementează dimensionarea fermelor de suine. După apariția actului normativ, pe 21 martie, DSV-urile din țară au emis informări prin care se arată că ”începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”.

Citiți și: Ordin al ministrului Petre Daea: Numărul maxim de porci ce mai pot fi crescuți în gospodărie fără a te înregistra la Registrul Comerțului

După o documentare riguroasă a subiectului, cu documente oficiale primite din mai multe județe, pe 26 martie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a prezentat în premieră la nivel național noua reglementare ce limitează numărul de suine pe care un gospodar le poate crește în propria gospodărie. La scurt timp după publicarea articolului nostru care a devenit viral, alte canale mass-media naționale și locale au prezentat situația creată de ordinul emis de Petre Daea. Fără îndoială, cel mai important lucru: la nivel național a existat un val de nemulțumire din partea micilor fermieri care s-au arătat revoltați de decizia ministrului Daea.

Citiți și: Ministerul Agriculturii, precizări despre creșterea porcilor în gospodărie!

Pentru că i s-a cerut un punct de vedere oficial, seara, Ministerul Agriculturii a venit cu o precizare conform căreia nu ar limita numărul de porci din gospodării, recunoscând însă că numai exploatațiile care au sub 5 capete ”nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite”.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO consideră că decizia luată astăzi de premierul Viorica Dăncilă este una corectă, cu atât mai mult cu cât ordinul emis de ministrul Petre Daea ar fi avut un major impact social, afectând micii fermieri care deja se confruntă cu situații de blocaj în piață și care, în foarte multe județe, au rămas fără suine în urma măsurilor de limitare a pestei porcine africane. Anularea ordinului va reprezenta un semnal puternic, o încurajare pentru cei care doresc în continuare să își crească porci după metoda tradițională, în gospodărie.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Ei, nu este chiar așa. Ordinul a fost gândit prin prisma măsurilor ce trebuie luate pentru evitarea pestei porcine.S-a pornit de la ideea/constatarea că în fermele mici, individuale nu se gestionează corespunzător protecția contra acestei boli. Să nu uităm pierderile înregistrate în micile ferme anul trecut. Este de înțeles că în marile ferme există posibilitatea financiară pentru asigurarea condițiilor sanitare de către personal de specialitate.
    Este bine să nu judecăm de la început o decizie numai prin prisma unor interese particulare. Este adevărat că numărul stabilit nu a fost bine gândit, o scroafă poate să aibă 8-10 purcei și atunci?!

  2. Este foarte corect ce a vrut Daea. Cine creste acasa peste 5 porci cu greutatea de peste 30 de kg nu poate spune ca NU face o afacere, problema este ca masura 6.3 pentru micii fermieri ofera bani foarte putini. Ce poti face cu 20000 Euro cat se preconizeaza din 2012 intr-o ferma mica, mai nimic? Trebuie crescuta suma si atunci micii fermieri care in tara sunt foarte multi intra in legalitate. La tinerii femieri vor sa creasca suma la 100000 Euro ceea ce nu e rau dar sa intelegem si specificul ROMANIEI cu ferme mici o groaza.

  3. Ministrul este unealta si reprezinta interesele unora ca Minea, care cum a prins “teren fertil” cu aparitia focarelor PPA a si aparut la mai multe posturi TV cerand interzicerea cresterii porcilor in gospodariile particulare. Acest ordin era doar inceputul pentru ca daca ramane PSD-UL la guvernare si promova tot ministri- marioneta in 2-3 ani se interzicea cresterea in totalitate a porcilor in gospodariile taranesti. Vrem un ministru competent care sa reprezinte interesele tuturor nu doar a marilor procesatori si crescatori, din pacate Daea e mai mult un actoras de mana a doua caruia ii place sa apara pe ecran cand il uda instalatia de irigat in cap sau cand mananca din porbagajele masinilor pe la targuri dar nu face nimic pentru acei producatori din produsele carora se infrupta.

  4. LA VARSTA TA CE DECIZII.SA MAI IE IMPOTRIVA FERMIERII LOR ESTI CEL MAI ODIOS MINISTRUL AL AGRICULTURII POST DECEMBRIST? JOS CU ACEST PSD!!CARE NUMAI PROMISINI SI NIMIC ADEVARAT???

Scrie un comentariu