• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ESTE OFICIAL! MINISTRUL PETRE DAEA A ANULAT ”ORDINUL PORCILOR”!

    Oana Timar -

    Este oficial! Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Petre Daea a anulat ”Ordinul Porcilor”, așa cum a devenit cunoscut Ordinul 224/2019 care reglementa dimensiunea, inclusiv pragul de impozitare pentru exploatațiile de suine din România. Actul normativ a stârnit un val de nemulțumiri după ce, în urma lui, direcțiile sanitar-veterinare au emis informări prin care toți românii care cresc mai mult de 5 porci în gospodării trebuie să se întregistreze la Oficiul pentru Registrul Comerțului și să plătească impozit.

    Citiți și: AGROINTELIGENȚA A ÎNVINS! PREMIERUL I-A CERUT MINISTRULUI DAEA SĂ ANULEZE ”ORDINUL PORCILOR”!

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a fost prima publicație din România care a tras semnalul de alarmă cu privire la situația creată de ordinul semnat de ministrul Petre Daea și intrat în vigoare pe 18 martie. În urma dezbaterii create și mai ales în urma reacțiilor gospodarilor din toată țara, premierul Viorica Dăncilă a decis ca la ședința de Guvern de vineri, 29 martie, să îi solicite ministrului Petre Daea să anuleze noul ordin și să se revină la situația anterioară în care înregistrarea și impozitarea se aplicau numai de la pragul de peste 20 de capete de suine.

    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 224/2019 pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 210 din 18 martie 2019„, se arată în Ordinul nr. 255/2019 privind abrogarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 224/2019 pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.

    Noul ordin  a apărut în Monitorul Oficial ieri, 2 aprilie, și anulează ordinul anterior, pe cel din 18 martie.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO salută decizia guvernamentală de a susține în continuare sectorul de creștere a porcilor în gospodării, mai ales în contextul loviturii primite de crescători în urma cazurilor confirmate de pestă porcină africană.

    Vă reamintim că pe data de 18 martie, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al ministrului Petre Daea care reglementează dimensionarea fermelor de suine. După apariția actului normativ, pe 21 martie, DSV-urile din țară au emis informări prin care se arată că ”începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”.

    Citiți și: Ordin al ministrului Petre Daea: Numărul maxim de porci ce mai pot fi crescuți în gospodărie fără a te înregistra la Registrul Comerțului

    După o documentare riguroasă a subiectului, cu documente oficiale primite din mai multe județe, pe 26 martie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a prezentat în premieră la nivel național noua reglementare ce limitează numărul de suine pe care un gospodar le poate crește în propria gospodărie. La scurt timp după publicarea articolului nostru care a devenit viral, alte canale mass-media naționale și locale au prezentat situația creată de ordinul emis de Petre Daea. Fără îndoială, cel mai important lucru: la nivel național a existat un val de nemulțumire din partea micilor fermieri care s-au arătat revoltați de decizia ministrului Daea.

    Citiți și: Ministerul Agriculturii, precizări despre creșterea porcilor în gospodărie!

    Pentru că i s-a cerut un punct de vedere oficial, seara, Ministerul Agriculturii a venit cu o precizare conform căreia nu ar limita numărul de porci din gospodării, recunoscând însă că numai exploatațiile care au sub 5 capete ”nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite”.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO consideră că decizia luată de premierul Viorica Dăncilă și pusă în aplicare de ministrul agriculturii Petre Daea este una corectă, cu atât mai mult cu cât ordinul inițial emis de ministrul Petre Daea ar fi avut un major impact social, afectând micii fermieri care deja se confruntă cu situații de blocaj în piață și care, în foarte multe județe, au rămas fără suine în urma măsurilor de limitare a pestei porcine africane. Anularea ordinului reprezintă un semnal puternic, o încurajare pentru cei care doresc în continuare să își crească porci după metoda tradițională, în gospodărie.


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini