Creșterea animalelorŞtiri agricole

Toaleta pentru vaci, o invenție pusă în practică pentru a proteja mediul

Gestionarea gunoiului de grajd, a dejecțiilor, este una dintre marile probleme ale crescătorilor de vaci. În Olanda, țară cu tradiție în zootehnie, un inventator a proiectat un dispozitiv menit să protezeje mediul de emisiile produse de urina animalelor. Invenția ar trebui să pună capăt poluării cu amoniac.

Folosind dispozitivul, Henk Hanskamp susține că ar putea să diminueze la jumătate emisiile de amoniac, produse de vacile care urinează pe pășuni. „O vacă nu va fi niciodată complet curată dar le putem învăța cum să meargă la toaletă.”, a declarat Henk Hanskamp pentru AFP.

Invenția a fost testată cu succes pe câteva animale de la o fermă din Olanda. Hanskamp și echipa sa au „antrenat” vacile pentru a folosi toaletele ecologice.

Cum funcționează toaleta pentru vaci?

În timp ce vaca este hrănită, în spatele vacii este montată o cutie în care animalul își va face nevoile după ce termină de mâncat.

Pentru a stimula animalele să urineze, cercetătorul olandez a folosit roboți. Brațul robotului se întinde astfel încât să atingă un nerv din apropierea ugerelor, care stimulează bovina pentru a urina.

În prezent, toaletele pentru bovine sunt testate la o fermă din estul Olandei, în orașul Doetinchem. Până acum, șapte din 58 de vaci au învățat deja cum să folosească toaletele chiar și fără stimulare.

Până în prezent, Hanskamp a colectat mii de litri de urină în acest mod și a depozitat-o separat de gunoiul de grajd și va fi folosită ca îngrășământ pentru fermele urbane.

Urina poate produce cantități mari de oxid de azot, compus care există și în gazele cu efect de seră, după ce ajunge pe sol. Amoniacul din urină poate, de asemenea, să contribuie direct la poluare și să conducă la crearea de inflorescențe algale dăunătoare atunci când pătrunde în apă. Unele alge pot produce toxine care pot dăuna grav oamenilor, animalelor, peștilor și altor părți ale ecosistemului. Aceste inflorescențe algale dăunătoare sunt stimulate de factori de mediu cum ar fi lumina, salinitatea și nivelurile de nutrienți, cum ar fi azotul și fosforul. Azotul și fosforul se găsesc în concentrații ridicate în deșeurile umane și în apele uzate.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!