• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primăvară cu repetiție! Tratamentele INNVIGO recomandate ACUM pentru grâul și rapița în stres!

    agrointeligenta.ro -

    Primăvara e tare frumoasă, dar capricioasă ca în fiecare an din ultimii cinci pe care i-am trăit. După o toamnă fără precipitații consistente și o iarnă cu variații de temperaturi negativ-pozitive, primăvara ne ține din nou la respect cu temperaturi oscilante și lipsă acută de apă. În toată țara, culturile de cereale și rapiță de toamnă sunt în stres, nu doar din lipsă de apă ci și datorită intervențiilor agresive a fermierilor care doresc să aplice tratamente complexe cu doze maxime de produse și fertilizanți în exces pe principiul lasă să fie acolo.

    Recomandarea pentru culturile de toamnă este abordarea primului tratament cu fungicide cu produse de protecția plantelor fără efect de retardare (evitați tebuconazolul la doze mari) acolo unde culturile sunt întârziate din punct de vedere al dezvoltării și reduceți dozele de fungicide acolo unde se folosesc amestecuri de produse.

    Pentru combaterea buruienilor, de asemenea, se vor reduce dozele de aplicare în momentul în care efectuăm amestecuri de erbicide pentru combaterea unui spectru larg de buruieni. La toate produsele INNVIGO veți găsi pe etichetă dozele corecte de amestec recomandate pentru a evita fitotoxicitățile inerente în condiții de vegetație precare și variații de temperatură. În cazul în care nu regăsiți amestecul dorit de dumneavoastră pe eticheta produsului, contactați producătoril la numerele de telefon de pe etichetă.

    Pentru combaterea Veronicilor, turiței, mușețelului, albăstrea, iarba vântului în cultura de cereale, abordarea se face cu produsul pe bază de diflufenican (ADIUNKT 500 SC) cu doze de 150 grame s.a. (0,3 L/ha produs comercial) dacă îl aplicăm singur; sau îl putem aplica în amestec cu metsulfuron (GALMET 20 SG) împreună cu o doză redusă de diflufenican de 60 grame s.a. (0,12 L/ha produs comercial) respectiv 4 grame metsulfuron (20 grame/ha produs comercial). Spectrul de buruieni combătute este excelent și are o remanență bună până la recoltare. Nu se recomandă depășirea momentului de doi frați pentru aplicarea produselor în amestec. Unde se aplică erbicidele, mai târziu vom aborda o erbicidare cu tribenuron metil + fluroxipir (TRIMAX 50 SG 40 gr/ha + GALAPER 200EC 0,5 L/ha) după apariția primului internod și unde este nevoie vom interveni pentru iarba vântului cu fenoxaprop (HERBOS 110EC 0,7 L/ha aplicat singur sau 0,6 L/ha aplicat în amestec).

    Pentru combaterea bolilor se recomandă aplicarea fungicidelor pe bază de difenoconazol (DAFNE 250 EC) aplicat singur în doză de 0,6 litri/ha (difenoconazol-ul este un triazol care nu acționează ca retardant) sau în amestec, acolo unde cultura este bine dezvoltată și ne dorim un slab efect retardant, difenoconazol + tebuconazol în următoarele doze: 0,3 litri DAFNE 250 EC+ 0,4 litri ZIZAN 500 SC. La al doilea tratament efectuat pentru protecția aparatului foliar al cerealelor recomandăm amestecul de azoxystrobină cu difenoconazol (Makler 250 EC 0,5 L/ha + 0,5L/ha DAFNE 250 EC).

    La cultura de rapiță, momentul actual este de buton galben unde atacul de gândac lucios este iminent – combaterea acestui dăunător recomandăm să se facă cu deltametrină (DELCAPS 050 CS). După acest moment nu se mai recomandă să se aplice erbicide în cultura de rapiță fără a avea un impact negativ asupra recoltei. Abordarea tratamentelor cu fungicide este în funcție de istoricul lucrărilor efectuate în toamnă. Unde nu s-a efectuat niciun tratament în toamnă – nici pentru retardare, nici pentru protecția împotriva putregaiurilor (Phoma spp) se recomandă o intervenție urgentă cu difenoconazol (DAFNE 250 EC 0,6 L/ha) sau difenoconazol + tebuconazol (ZIZAN 500 SC 0,25 L/ha + DAFNE 250 EC 0,5 L/ha) de la faza primului internod vizibil până la apariția bobocilor florali (BBCH: 31 – 51, inhibă elongarea tijei florale stimulând ramificarea). La înflorit, odată cu apariția dăunătorilor se va interveni cu insecticidul APIS 200 SE acetamiprid s.a. cu o doză de 0,25 L/ha.

    Să dea Domnul ploi, că de restul ne ocupăm noi!

    Director tehnic INNVIGO AGRO
    Inginer Remus Fatol

    Date de contact:
    Website: ro.innvigo.com
    Telefon: 0374 912 123


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”