• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultima șansă, în al doisprezecelea ceas: Gheorghe Albu trebuie să preia conducerea LAPAR!

    Vlad Macovei -

    Consiliul Director al Ligii Asociaților Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) se întrunește astăzi, 15 aprilie 2019, începând cu orele 10.00, pentru a discuta despre suspendarea din funcția de președinte a LAPAR a lui Laurențiu Baciu, urmărit penal pentru delapidarea cotizațiilor membrilor.

    LAPAR este într-un pericol major de a se destrăma, la propriu, sau, cel puțin, de a-și pierde relevanța și credibilitatea pentru mulți ani de acum înainte. Nu vă faceți iluzii deșarte, nimeni nu a vrut să saboteze sau să distrugă LAPAR, decât propria inconștiență a domnului Baciu. Nu, președintele LAPAR nu era un personaj incomod, erau doar un lătrău de fațadă care era pe blat cu mai-marii zilei. Iar “curajul” său se îmbățoșa brusc doar când amenința sau înjura jurnaliști sau mici fermieri. În rest, zero. Vă amintiți de vreo realizare a președintelui LAPAR în ultimele 12 luni? Una pe bune, nu vorbărie goală care mai apoi să fie vânturată de acoliții săi, niște cozi de topor în mișcarea de asociere a fermierilor din România. Nimic. Laurențiu Baciu ar fi avut ocazia să își salveze imaginea iar mandatul său în fruntea LAPAR să rămână unul pozitiv dacă s-ar fi autosuspendat din funcția de președinte al organizației, odată cu izbucnirea scandalului. În schimb, a ales să își mintă membrii, chiar până în ultimul moment, spunând că nu este urmărit penal, nu fost reținut, situația este sub control. Nimic mai fals.

    Mișcarea de reprezentare a intereselor fermierilor din România se află la un moment de răscruce. Lucrurile mai pot fi salvate, dar este nevoie de acțiune și responsabilitate. Agrointeligența, și eu personal, am fost, suntem și vom fi alături de membrii LAPAR în încercarea de a-și recâștiga credibilitatea publică. Nu am fost niciodată împotriva LAPAR iar situația încordată din ultimele luni este cauzată exclusiv de obsesia lui Laurențiu Baciu de a pune botniță celei mai importante surse de informare a fermierilor din România. Domnul Baciu este cel care a avut un război personal cu mine și, de fapt, aruncat cu noroi, direct și indirect, în propria organizație, încercând să afecteze credibilitatea Agrointeligența. Nu i-a mers.

    În acest moment, singura soluție pe care o văd este următoarea: fermierul Gheorghe Albu să preia conducerea LAPAR pentru un mandat de 12 luni, după care să se organizeze alegeri libere pentru funcția de președinte și restul structurilor de reprezentare din LAPAR. Gheorghe Albu, unul din actualii vicepreședinți, este un om rezonabil, cu foarte multă credibilitate și experiență, un fermier căruia nu îi este rușine să recunoască dacă a greșit, un coleg respectat de ceilalți reprezentanți ai mișcării asociative din agricultură. Eu cred că este cea mai bună soluție. Pe puncte, prioritățile le văd astfel:

    1. Mandat de 12 luni ca președinte interimar pentru Gheorghe Albu.

    2. Demiterea întregii conduceri actuale a LAPAR, rezilierea tuturor contractelor de prestări servicii, inclusiv juridice, existente.

    3. Publicarea situației la zi cu privire la cotizațiile plătite și restanțele tuturor membrilor LAPAR.

    4. Readucerea lui Nicolae Sitaru în conducerea LAPAR, reprimirea tuturor organizațiilor excluse abuziv.

    5. Trei-patru vicepreședinți interimari care să monitorizeze activitatea președintelui interimar Gheorghe Albu (mă gândesc, ca idee, la oameni gen Ilie Popescu, Constantin Bazon, Nicolae Sitaru, și lista poate continua).

    6. Demararea unui proces de consultare a tuturor membrilor, din fiecare organizație județeană, pentru a afla care sunt problemele și propunerile fermierilor. Prioritatea recâștigării încrederii în LAPAR ar trebui să fie către propriii membri, în prima fază.

    7. Audit independent.

    8. Comisie de actualizare a statutului LAPAR.

    9. Interdicție pentru tot felul de scrembelici de a mai vorbi în numele LAPAR.

    10. Comitet de organizare a unei adunări generale peste un an care să aducă LAPAR acolo unde trebuie. Structură de conducere inteligent aleasă – un președinte de onoare (un fermier cu experiență și respectat), un președinte executiv (un tânăr fermier cu putere de luptă și abilități de comunicare), un director general (un bun cunoscător al legilor și regulamentelor, interne și europene), patru vicepreșdinți cu atribuții clare (unul pe relații europene și internaționale, unul pe relația cu membrii și organizațiile, unul pe relația cu ministerul agriculturii și ceilalți factori politici și unul pe relația cu presa).

    Am scris aceste propuneri nu pentru a da lecții cuiva, nu mi-aș permite să fac asta niciodată, ci pentru a arăta ca LAPAR are viitor și eu cred în acest viitor. Consider că toate aceste puncte sunt evidente și sunt convins că majoritatea membrilor Consiliului Director s-au gândit deja la toate acestea. Vreau doar să demonstrez că îmi pasă de soarta LAPAR și că sunt un om al dialogului și al propunerilor constructive.

    Mult succes, Agrointeligența este alături de dumneavoastră!

    PS: Dacă domnul Baciu va încerca totuși să vă aburească în continuare, să îl întrebați dacă știe cumva de ce anchetatorii au cerut de la Ministerul Agriculturii un contract încheiat între ELO și Legal Consult SRL, încheiat la data de 12.12.2016. Și poate vă spune și pentru ce a fost încheiat acest contract și pe ce sumă.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă