• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GHIDUL INNVIGO pentru RAPIȚĂ: TRATAMENTELE de la A la Z pentru cele TREI CAZURI DE CULTURĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Rapița este o cultură ce comportă un risc asumat începând de la semănat și până la recoltat, încât necesitatea unei asigurări a culturii este pe deplin justificată. În ultimii ani, înființarea culturii de rapiță a devenit o adevărată provocare pentru fermieri, și asta din cauza deficitului de apă înregistrat încă din prima parte a toamnei.

    La reușita unei culturi de rapiță pregătită de intrarea în iarnă (regula agronomică a celor 3 de 8 – 8 frunze formate, 8 mm grosime la colet, 8 cm lungimea rădăcinii); pe lângă o pregătire corectă a terenului în funcție de epoca optimă de semănat, adaptată la condițiile climatice, acum, mai mult ca niciodată, un rol foarte important îl joacă lucrările de pregătire a solului, mai cu seamă cele de menținere a apei în sol.

    De abia după momentul în care o vedem răsărită încep intervențiile prin care asigurăm curățenia culturii printr-o tehnologie completă, care nu trebuie să fie foarte scumpă. Un prim risc de atac al tinerelor plante este inițiat de purici pentru care se recomandă un tratament cu insecticid. Putem interveni cu un produs pe bază de deltametrină formulată ca micro-capsule ce provine din produsul DELCAPS 050 CS în doză de 0,1 litri/hectar. O altă insectă care atacă tinerele plante este viespea inflorescențelor (Athalia) pentru care se poate reveni cu un nou tratament cu același produs sau cu insecticide din categoria organo-fosforicelor cum este cloropirifos din PIRYFOS 480 EC în doză de 0,6  litri/hectar.

    Când rapița va fi în stadiul de 4-6 frunze adevărate, trebuie să intervenim cu un regulator de creștere pentru a limita creșterile vegetative la acest nivel. Acest deziderat se poate obține atât cu regulatori pe bază de mepiquat cum este INVISTER 300 SL, dar și cu fungicide ce au efect de blocare a formării giberelinelor cum ar fi tebuconazolul din produsul ZIZAN 500 SC sau un amestec din aceste două produse.

    Când se folosesc în amestec regulatori și fungicide cu efect retardant se vor reduce dozele aplicate pentru a evita blocarea completă a plantei, care se observă foarte simplu prin culoarea violacee a centrului de creștere a rapiței și piticirea plantelor slab dezvoltate. Se va avea în vedere uniformitatea câmpului și stadiul de dezvoltare astfel vom întâlni trei cazuri distincte de dezvoltare a culturii de rapiță:

    1.Rapiță semănată devreme, în cursul lunii august, la care va trebui să intervenim pentru stoparea creșterii eventual chiar și de două ori până la intrarea în iarnă. Recomandarea ar fi prima intervenție cu retardant cu doză întreagă (INVISTER 300 SL 0,7 litri/hectar), urmat de un tratament de stagnare a creșterii cu regulator de creștere aplicat în doză redusă (INVISTER 300 SL 0,6 litri/ha) combinat cu fungicid cu dublă acțiune de retardant și prevenția infecției cu Phoma din toamnă. Doza minim activă pentru controlul bolilor este de 200 grame substanță activă tebuconazol, respectiv ZIZAN 500 SC 0,4 litri /ha.

    2.Rapiță semănată la ”timp” care va ajunge la 4-6 frunze în octombrie, la care vom interveni doar cu un amestec de retardant și fungicid (INVISTER 300 SL 0,6 litri/ha+ ZIZAN 500 SC 0,4 litri/ha).

    3.Rapiță semănată târziu, care nu are condiții optime de dezvoltare, unde regularizarea creșterii nu este necesară și la care va trebui să aplicăm un revitalizant foliar, pentru creșterea rezistenței la temperaturi scazute, pe bază de Acetat de Zinc – MACORESCO în doză de 0,8 litri/ha combinat cu un fungicid cu efect excelent pe Phoma, dar fără efect retardant, respectiv DAFNE 250 EC în doză de 0,6 litri/ha.

    Îmburuienarea este un alt factor de risc al culturii de rapiță semănată toamna, iar erbicidările pre-emergente sunt o soluție pentru culturile de rapiță din zonele cu favorabilitate climatică a culturii de rapiță pentru care se aplică produse pe bază de clomazone – produs EFECTOR 360 CS în doză de 0,33 litri/hectar, care însă a fost aplicat pe suprafețe reduse în toamna ce a trecut datorită lipsei de umiditate și a riscului întoarcerii culturilor. În consecință, erbicidările post-emergente sunt soluția necesară reducerii riscului de îmburuienare, iar produsele pe bază de metazaclor sunt frecvent utilizate pentru combaterea buruienilor cu frunză lată. Un exemplu în acest sens este produsul comercial METAX 500 SC, pe care îl putem folosi singur în doză maximă de 2 litri/ha sau în amestec cu alte erbicide pe bază de clopiralid în doză redusă la 1,5 L metazaclor și 0,3 litri clopiralid (MAJOR 300 SL).

    Buruienile dicotiledonate rezistente pot fi de asemenea controlate cu produsul ZORRO 300 SL pe bază de picloram în doză de 0,078 litri/ha, aplicat singur sau în amestec cu clopiralid. Pentru samulastra de cereale și buruieni graminee folosim graminicide pe bază de quisalofop (INVESTO 100EC sau BUSTER 100 EC) în doze comerciale de 0,3-0,4 litri/ha. Nu vom amesteca graminicidul cu erbicide pentru frunză lată deoarece pot apărea fitotoxicități nedorite la cultura de rapiță.

    După ieșirea culturii din iarnă, apare un alt risc, și anume cel al sistematizării infecției cu Phoma, boală ce odată intrată în cultură și netratată, îi vom simți efectele acțiunii ei pe toată perioada de vegetație până la recoltare. Pentru acest moment, recomandăm aplicarea fungicidului DAFNE 250 EC, în doza de 0,6 litri/ha, atunci când avem o temperatură de 10-12 grade C.

    Tot în aceeași perioadă, odată cu atingerea temperaturilor mai ridicate, de peste 13 grade C, apare pericolul ca dăunătorul Ceutoryncus napi să înțepe plantele de rapiță la baza tulpinii și să depună ponta. În acest moment se impune aplicarea unui tratament insecticid cu un produs organo clorurat, PIRIFOS 480 EC, în doză de 0,6 litri/ha. Momentul aplicării produsului este indicat de zborul adulților dăunătorului și prinderea lor în capcanele optice de culoare galbenă a 3-4 indivizi, asigurându-ne o protecție a plantelor de 14 zile de la aplicare.

    Până la înflorit, la faza de butoni florali, de regulă avem de-a face cu neplăcuta prezență a lui Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiței), gândac care consumă anterele, ovulul și polenul bobocilor florali, distrugându-i. Împotriva lui suntem nevoiți să efectuăm un tratament cu un produs piretroid, DELCAPS 050 CS, având substanță activă deltametrina formulată ca micro-încapsulare, la atingerea pragului economic de dăunare de 1 adult/plantă în acest stadiu.

    Din cauza faptului ca această specie atacă în valuri, și în special în anii cu primăveri călduroase, în stadiul de înflorit, ne confruntăm din nou cu acest dăunător. În astfel de situații, din cauza faptului că în lanul de rapiță aflat în plină floare avem și insecte polenizatoare, în special albine, trebuie să intervenim cu un produs sistemic, pe bază de acetamiprid, respectiv APIS 200 SE, în doză de 250 ml/ha, produs prietenos cu entomofauna utilă.

    Odată cu aplicarea produsului APIS 200 SE, trebuie să introducem în amestec și un fungicid împotriva putregaiurilor sau alternaria, astfel dacă rapița este mare putem merge pe acțiunea unui tebuconazol, respectiv ZIZAN 500 SC în doză de 0,5 litri/ha sau dacă urmărim prelungirea perioadei de înflorire, și respectiv de polenizare, putem aplica un amestec de DAFNE 250 EC în doză de 0,5 litri/ha plus MAKLER 250 SE (azoxistrobina), în doză de 0,8 litri/ha.

    Pentru tratamentul pe vegetație cu fungicide, în cursul lunii martie a fost lansat un produs fungicid complex KIER 450 SC, care conține trei substanțe active (azoxistrobina + difenoconazol + tebuconazol, ce controlează întreg spectrul de patogeni în toate fenofazele de creștere a rapiței, în doză de 1 litru per hectar. KIER 450 SC are acţiune preventivă și curativă, care prin sinergismul celor trei substanţe active asigură combaterea eficientă a unui spectru larg de boli. Datorită modului de acţiune diferit al celor trei substanţe active se elimină riscul de apariţie a fungilor patogeni rezistenţi. Produsul Kier 450 SC asigură o protecţie îndelungată a culturii de până la 3-4 săptămâni. Cultura rămâne verde mai mult timp ceea ce determină o perioadă mai lungă de asimilare, cu influenţe favorabile asupra cantităţii şi calităţii recoltei.

    Aceste riscuri pe care le comportă cultura de rapiță, de la semănat și până la momentul recoltării, corelate cu impredictibilitatea condițiilor climatice de pe parcursul anului, reprezintă pentru fermieri adevărate provocări în ceea ce privește obținerea unor producții de rapiță profitabile.

    INNVIGO, prin specialiștii săi, oferă, în acest sezon, pentru fermieri soluții complete la costuri corecte, care vizează o protecție a suprafețelor de rapiță, și așa diminuate de condițiile climatice din toamna anului 2018, pentru combaterea tuturor riscurilor generate de buruieni, boli și dăunători. În campania 2019 sunt prezente pentru rapiță mai multe pachete comerciale astfel:

    Pachet PROFIPACK Fungicide Cereale & Rapiță pentru 10 hectare conține DAFNE 250 EC – 250 g/L difenoconazol + MAKLER 250 SE – 250 g/L azoxistrobin

    Pachet PROFIPACK Fungicide Cereale & Rapiță pentru 10 hectare conține ZIZAN 500 SC – 500 g/L tebuconazol + MAKLER 250 SE – 250 g/L azoxistrobin

    Pachet PROFIPACK Erbicide Rapiță pentru 30 hectare conține METAX 500 SC – 500 g/L metazaclor + EFECTOR 360 CS – 360 g/L clomazona

    Pachet PROFIPACK Erbicide Rapiță pentru 12 hectare conține ZORRO 300 SL – 300 g/L picloram + MAJOR 300 SL – 300 g/L clopiralid

    Pachet PROFIPACK Rapiță pentru 5 hectare conține ZIZAN 500 SC – 500 g/L tebuconazol + INVISTER 300 SL – 300 g/L mepiquat clorură

    Pachet PROFIPACK Rapiță mixt pentru 5 hectare conține INVESTO 100 EC -100 g/L quizalofop p-etil + APIS 200 SE – 200 g/L acetamiprid

    Pachet PROFIPACK Rapiță TRIO pentru 10 hectare conține INVESTO 100 EC -100 g/L quizalofop p-etil + ZIZAN 500 SC – 500 g/L + tebuconazol+DELCAPS 050 CS – 50 g/L deltametrin

    Achiziția produselor sub formă de pachete comerciale, în campania 2019, oferă fermierilor soluții complete pentru reducerea riscurilor din cultură, cât și beneficii financiare de 15% față de prețul de listă al produselor.

    Cu stimă

    Director  zona Est Romania – dr. ing. Ciprian Bodescu


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!