Ştiri agricoleViaţa la ţară

MUNCA UNUI FERMIER, DISTRUSĂ peste NOAPTE! Administratorul comunei i-ar fi ”terminat” 13 HA SEMĂNATE CU PORUMB!

Așa arată terenul semănat cu porumb și care a fost distrus peste noapte

Caz revoltător în comuna Săgeata din județul Buzău unde un tânăr fermier se declară de-a dreptul terorizat de cel care administrează localitatea. Motivul l-ar reprezenta terenurile pe care tânărul Răzvan Cățoiu le are în arendă și pe care edilul-șef ar fi pus ochii. După ce la Primărie i s-a refuzat eliberarea adeverinței pe o suprafață de 13 hectare pentru subvențiile APIA, în Sâmbăta Mare, Răzvan Cățoiu și-a găsit distruse respectivele terenuri pe care le avea semănate cu porumb.

În această dimineață am avut neplăcerea să îmi văd cultura de porumb de pe 13 hectare distrusă, teren pe care îl lucrez de mai bine de 10 ani cu contracte de arendă încă valabile. Neprimindu-mi adeverința de la Primărie pe această suprafață de teren, pe motiv că primarul respectiv ar intenționa să achiziționeze această suprafață, eu având drept de preempțiune, în această dimineață la ora 7:30, mi-am vazut munca și banii investiți distruse complet!„, a scris fermierul pe pagina sa de Facebook unde a postat și imaginile din câmp.

Răzvan Cățoiu a transmis Agrointeligența – AGROINTEL.RO mai multe detalii despre modul în care, spune el, edilul Sorin Tănase îl terorizează de aproape un an blocându-i activitatea cu scopul de a pune mâna pe terenurile pe care fermierul le are arendate cu acte în regulă.

Totul a început în vara anului 2018 când am primit o adresă de la societatea respectivă precum că trebuie să cedez o suprafață de teren (4,89ha) a unor persoane care au terenul arendat la societatea deținută de mine (SC Agro Banita Construct) deoarece terenul a fost vândut. Am facut adresă la Primăria din Săgeata și la societatea deținută de primar în care am solicitat documente justificative deoarece pe mine nu m-a anunțat nimeni de vânzarea acestor terenuri. Nu am primit nici până în ziua de azi nimic. În iarnă am primit o altă adresă de la aceeași Primărie în care mi se solicită să cedez o suprafață mult mai mare deoarece terenul s-a vândut societății Agrointer. Am solicitat și de această dată documente justificative deoarece nu am fost anunțat de nimeni despre vânzarea acestor terenuri, dar nu am primit nimic nici de această dată”, ne-a relatat fermierul din Săgeata, județul Buzău.

În afară de aceste solicitări oficiale, Răzvan Cățoiu s-a interesat și personal despre adresele pe care le-a primit. ”Am fost personal la Primărie să întreb de ce primesc aceste adrese și să mi se spună dacă există contracte de vânzare-cumpărare. Mi s-a spus că nu există contracte de vânzare-cumpărare. Pe 18 aprilie, când m-am dus să îmi iau adeverința pentru APIA, mi-au eliberat o adeverință cu o suprafață diminuată – cu 13,34 ha mai puțin, fără să îmi motiveze de ce. Mi-au spus că dacă nu sunt de acord cu adeverința să le fac o cerere în scris și o sa îmi raspundă în 30 de zile. Adică o să îmi răspundă după ce expiră perioada de depuneri la APIA!”, mai arată fermierul.

În proces cu ANI, soția figurează ca angajată la APIA

Abuzul reclamat de Răzvan Cățoiu cu privire la eliberarea adeverinței pentru APIA este cu atât mai grav cu cât Sorin Tănase, a cărui soție lucrează la APIA, cunoaște astfel legislația și obligația Primăriei de a emite documentația conform informațiilor din Registrul Agricol, luând în considerare TOATE suprafețele pe care fermierul le lucrează și, în acest caz, are și documente valabile. De precizat că pe site-ul agenției de plăți, soția lui Sorin Tănase, Alice-Liliana Tănase, figurează ca angajată în cadrul APIA cu funcția de consilier la centrul județean APIA Buzău.

La o căutare rapidă pe internet, am aflat că Sorin Tănase a fost primul ales local care după alegerile locale din 2016 a fost pus în situaţia de a-şi pierde funcţia, fiind găsit în incompatibilitate de către ANI. Astfel, Prefectura Buzău a emis un ordin de constatare a încetării madatului, după ce alesul s-a aflat în proces cu ANI pentru conflict de interese. Primarul a considerat că este victima unui abuz și a dat în judecată ANI, procesul fiind și la această dată în faza de recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Culmea, următoarea ședință va avea loc abia în decembrie anul acesta, un termen extrem de lung ce îi dă undă verde lui Sorin Tănase să își ducă mai departe mandatul de primar! Până la soluționarea definitivă a litigiului, comuna Săgeata nu are primar, Sorin Tănase fiind administratorul public al acesteia.

Familia lui Sorin Tănase ar deține societatea Agrointer, cea prin care, spune fermierul Răzvan Cățoiu, se dorește preluarea terenurilor pe care el le lucrează în baza contractelor de arendă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Cine împarte parte își face!
  Sunt și alte situații în care primari,viceprimari, referenți fond funciar , persoane din administrația locală ,vorba aia cei cu ‘piinea și cuțitul în mâini’ care eliberează titluri de proprietate, se ocupă și de agricultură, fiind în realitate un conflict de interese.
  Prin copii de obicei, sunt mascate interese oneroase.derulate proiecte tânărul fermier, unde e nevoie să se ‘rezolve’ suprafețe de teren.

 2. …Mentionez ,dacă sa făcut oferta de publicitate a vânzării terenurilor pe care le lucrezi in baza contractului de arenda,n termen de 30 de zile,trebuia sa faci oferta de cumpărare cu prețul cerut.,dacă nu ai făcut ai pierdut ,dar terenul rămâne in arenda pana la sfârșitul contractului .

 3. Pariez că e pesedist primarul ăsta! Dragnea a promovat tot felul de escroci, de penali, în partidul lui, ca să fie sigur de susținere. Iar justiția pesedistă e de partea lor, PSD își apără penalii.

 4. colegul fermier ar face bine sa-si securizeze afacerea prin introducerea in contractele de arenda a unei clauze de anunt prealabil inainte de vanzare .eu asa am facut

 5. Codul penal prevede ca daca ocupi terenul (imobilul) altcuiva, este infractiune.
  Distrugerea şi tulburarea de posesie

  Art. 256

  Tulburarea de posesie

  (1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

  (2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

 6. Majoritatea primarilor intră în politică pentru a profita de poziția lor, abuzând în mod repetat pe cei cinstiți, distrugând pe cea pe care o întâlnesc și de asemenea, rămân nepedepsiți.
  Trimiteți problema la acest fax:
  Fax: +32 (0) 2-2991761
  DG Agricultură și Dezvoltare Rurală
  Comisia Europeană, Rue de la Loi130, 04 / 144A
  B – 1049 Bruxelles, Belgia, și astfel vor ști în Europa despre modul în care speculează și sunt îmbogățite cu subvenția (PAC) politicienii și directorii Apia.

Scrie un comentariu