• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mafia pășunilor, o nouă afacere: subînchirierea la negru a suprafețelor de pășunat

    agrointeligenta.ro -

    Mafia pășunilor speculează fiecare situație. Crescătorii de animale reclamă o situația nouă, ilegală, ce s-a ”țesut” în jurul suprafețelor de pășunat deținute de statul român: cei care au reușit să închirieze pe ani buni pășunile comunale aparținând primăriei sau din posesia Agenției Domeniile Statului (ADS) subînchiriază terenurile pe care ar trebui să pască animalele astfel încât obțin și bani europeni și pe cei din taxa obținută de la alți crescători!

    Situația pășunilor contractate pe ani buni este similară în toate județele țării iar crescătorii care nu au reușit să primească nicio palmă de pâmânt se plâng că nu au unde merge la pășunat cu animalele sau plătesc sumele colosale la terenurile de la privați.

    Un exemplu este al ciobanilor de la Asociația Tim Miorița Lugoj care sunt revoltați de faptul că nu reușesc sub nicio formă să obțină terenuri pentru pășune de la ADS Timiș. Ei susțin că s-a ajuns la această situație gravă, fiindcă există multe terenuri care sunt arendate unor persoane care nici măcar nu dețin animale. Ei păstrează pământul neutilizat, dar obțin subvențiile. Alții îl subînchiriază pe bani grei la alți crescători de oi sau vaci, dar la negru.

    Aron Petruescu, vicepreședintele asociației Tim Miorița are 1.200 de oi și 53 de ha de pășune, însă ar mai avea nevoie de încă 100 de ha pentru a putea satisface nevoia de hrană a mioarelor. În zona Lugoj mai există pășune, dar este împădurită. “Autoritățile se fac că nu știu de această stare de lucuri și nu verifică situația pe teren, pentru a lua măsurile ce se cuvin. Ne cere o redevență de 450 pe ha, plus impozitul. Nu se pot pășuna animalele acolo. La APIA nu e eligibilă la plată, din moment ce nu e curațat pământul”, spune Petruescu potrivit www.ziuadevest.ro.

    Neavând terenul necesar, omul furajează oile sau merge pe pășune particulară, unde plătește mult prea mult. Cristian Crâsciu este coleg cu el în asociație. El deține tot 1.200 de mioare și are 50 de ha de pășune. Lui i-ar mai trebui tot 100 de ha, dar nu are nicio șansă să le obțină de la ADS.

    “La 300 de metri de stâna mea, se află un teren al ADS de 100 de ha de pășune arendat din 2015 la unul din Sibiu. Acela ține terenul degeaba. Nu aduce oile acolo. Nici nu ar avea cum. E prea departe Sibiu de Lugoj. Nici nu îl curăță. El numai ia subvenția. La 300 de metri de mine să fie pășune și să nu o pot lua să mă folosesc de ea este grav. Pe contractul de arendă la durată scrie ”până la momentul concesionării”, dar care e acel moment? El poate merge cu acest contract și 100 de ani. Dacă ADS l-ar scoate la licitație eu l-aș licita, dar nu îl scoate”, a declarat Crâsciu.

    Problema lipsei pășunelor este mult mai veche și ADS Timiș nu a găsit niciodată soluții eficiente pentru a-i mulțumi pe toți crescătorii de oi și vaci. Oierii spun că fermierii mari și puternici fac legea și sunt mână în mână cu autoritățile, iar cei mici rămân fără pășune. Gheorghe Mihăescu este președintele Asociației Tim Miorița Lugoj, are 700 de mioare și 46 de ha de pășune, dar e prea puțin. El a explicat: “Eu sunt vecin cu ADS, dar nu pot lua pășune, fiindcă nu mai există liberă. Cei care le dețin le-au subînchiriat.

    Eu m-aș mulțumi să mai pot obține și 20 de ha să îmi pot hrăni oile în mod normal. Dacă ADS ar scoate terenurile la licitație, eu aș licita și aș avea o șansă să obțin ceva. Din cele 150 de ha care sunt lângă mine, m-aș mulțumi dacă mi-ar repartiza 20 ha să le licitez. Am făcut cerere la ADS dar nu am primit niciun răspuns. Sunt interese mult mai mari, ce trec peste interesele ciobanilor mici. Noi am vrea ca pășunile să fie scoase la licitație. Așa este corect. Dacă pe un teren sunt mai mulți solicitanți să aibă fiecare dreptul să îl poată obține”, susține Mihăescu.

    Ce spune ADS Timiș?

    Mădălina Andraș, consilier juridic la ADS Timiș, a explicat că toate terenurile aflate în administrarea ADS s-au oferit și se oferă prin licitație publică deschisă, în funcție de agroindustriala de la care provin. Nu se licitează exclusiv terenul agricol sau pășunea. Dacă vine ciobanul și face o cerere că vrea în concesiune pentru 20 de ani o suprafață de pășune pe o anumită localitate, la licitație vor fi scoase toate terenurile de la agroindustriala respectivă, indiferent că e neproductiv sau e agricol. Persoanele care și-au depus scrisori de intenție pentru arendare sau concesionare au fost trimise la București și s-au scos la licitație respectivele terenuri.

    „În 2019, în funcție de scrisorile de intenție depuse, ADS va oferta la licitație publică cu strigare sau arendare terenurile cu destinație agricolă ce s-au aflat în exploatarea societăților comerciale, dar va încheia și contracte de concesiune, prin atribuirea directă cu persoane fizice sau juridice deținătoare de active”, se arată în răspunsul scris și semnat de Călin Gheorghe Bologa, directorul general al Agenției Domeniilor Statului din București.


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii