• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ATAC DUR: ”Domnule ministru, prostia, rea-voința și indolența se plătesc în Uniunea Europeană!”

    agrointeligenta.ro -

    Primele replici de la Bruxelles încep să apară după ce și Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris că România trebuie să ramburseze 80 milioane euro, bani cheltuiți incorect de către guvernanți din fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală. Eurodeputatul român Daniel Buda a postat pe pagina personală de Facebook un atac dur la ministrul agriculturii, Petre Daea, pe care îl acuză de ”incompetență”.

    Citiți despre acest subiect aici: HAOSUL DE LA APIA NE COSTĂ SCUMP! România, obligată de UE să returneze 80 DE MILIOANE DE EURO!

    ”Cotă maximă de incompetență atinsă la nivelul Ministerului Agriculturii! Guvernul PSD-ALDE servește românilor încă o porție de prostie crasă și incompetență! România trebuie să ramburseze 80 milioane euro, bani cheltuiți incorect de către guvernanți din fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală după ce APIA, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, nu și-a actualizat, ani la rând, softul cu declarațiile (ICAS) în baza cărora se fac plățile către agricultori, ieșind din standardele europene”, arată Daniel Buda.

    În urma unui audit, Comisia Europeană a transmis către APIA în anul 2017 o scrisoare oficială în care solicită aplicarea regulilor privind disciplina financiară în concordanță cu prevederile regulamentelor europene și a cerut instituției române să facă corecțiile necesare în declarațiile de cheltuieli, tocmai pentru a nu trebui să se aplice corecțiile financiare. Pe fondul lipsei de acțiune a guvernanților, în iunie 2018, Comisia Europeană a exclus de la finanțare o serie de cheltuieli efectuate în cadrul Fondului european de garantare agricolă și a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, aplicând corecții de aproape 80 de milioane de euro.

    Daniel Buda subliniază că Guvernul României putea să amâne decizia sau să obțină o diminuare a sumelor de plată prin acțiunea de contestare.

    ”Însă, din nou, guvernanții ne servesc o doză de incompetență crasă prin nerespectarea termenului limită de depunere a contestației. Așadar, România a pierdut la Curtea de Justiție a UE procesul cu Comisia Europeană din cauză că a contestat prea târziu la instanța europeană decizia pronunțată inițial de Comisie în iunie 2018. Domnule Ministru Petre Daea, prostia, rea-voința și indolența se plătesc în Uniunea Europeană! Incompetența și acțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii nu se tolerează și nu trec neobservate. Actele guvernaților nu fac altceva decât să plaseze România încă o dată la coada Uniunii Europene, fiind arătată cu degetul din cauza indolenței guvernanților”, a conchis eurodeputatul. Daniel Buda este europarlamentar PNL și candideaza pentru un nou mandat la alegerile din 26 mai.

    Reamintim că România este nevoită să suporte corecții financiare de 80 de milioane de euro, din cauza unor nereguli la fondurile europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor. Ministerul de Externe, care trebuia să depună contestație, a făcut acest demers prea târziu. Cazul a ajuns în justiția europeană, care a respins ca inadmisibilă acțiunea României privind anularea corecțiilor financiare. „Argumentaţia României se întemeiază pe o confuzie” – a constatat Tribunalul UE, referitor la acțiunea introdusă de agentul guvernamental al României, Radu Canțăr, subsecretar de stat în Ministerul de Externe (MAE).

    După publicarea informațiilor, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a primit o comunicare din partea Biroului de presă al MAE în care se precizează că instituția va face recurs pentru a evita să plătească suma cerută de Comisie.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!