• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma familială de ovine, un model de rezistență în fața problemelor din agricultură

    agrointeligenta.ro -

    Ferma familială de ovine este modelul pe care îl pot urma crescătorii pentru a rezista în fața problemelor din agricultură. Un exemplu de fermă de ovine care funcționează prin performanță este cea a clujeanului Dan Nechifor din din satul Sărădiș, comuna Feleacu.

    Oierul Dan Nechifor (medalion) a primit vizita unei delegații a Asociației Mondiale a Lânii

    Oierul Dan Nechifor deține un efectiv de 1.000 de ovine, toate din rasa Țurcană. ”Această fermă repezintă o afacere de familie păstrată și transmisă din generație în generație. Dan Nechifor are peste 1000 de capete de oi țurcane, fiind un fermier de referință. Când spui Dan Nechifor, spui în primul rând calitatea oilor, începând cu prolificitatea în jur de 150%, spor de creștere, lapte “cât cuprinde”, dar mai ales aspect exterior desprins parcă din tablourile lui Grigorescu. Pe toți cei care cresc oi sau vor să înceapă să creasca, îi îndemn să treacă pragul fermierului Dan Nechifor pentru a vedea eficiența fermei și oi desprinse din balada Miorița”, declară europarlamentarul Daniel Buda. Pentru a prezenta un model de succes în sectorul de creștere a oilor, eurodeputatul a ales ferma lui Dan Nechifor pentru a fi inclusă pe agenda vizitei în România a oficialilor Asociației Mondiale a Lânii.

    Țurcana este cea mai populară rasă de oi din România, preferată de păstori pentru rezistența, dar și pentru producția de lapte, carne și lână. Țurcana se evidenţiază ca rasă prin rusticitatea şi rezistenţa organică deosebită. ”Dacă sunt bine îngrijite, oile Țurcane pot da o producție de lana de 3,8 kilograme. Pentru a obține rezultate optime, este necesară îmbinarea metodelor de încrucișare și selecție cu cele de hrănire, îngrijire și întreținere corespunzătoare. Specialiștii recomandă folisirea hranei cu un nivel proteic superior încă din prima fază de gestație„, arată Daniel Buda.

    Reprezentanții Asociației Mondiale a Lânii, impresionați de calitatea lânii și nu numai la rasa Țurcană

    Lâna, în vremurile nu demult apuse, constituia un produs care asigura o sursă importantă de venituri pentru fermieri. Din păcate, astăzi, acest produs constituie un balast pentru fermieri, în condiţiile în care, pentru tunderea unei oi se plăteşte 3-4 lei, iar preţul încasat pe lână este undeva la 1,5 lei. ”De multe ori, cei care au ochi să vadă, pot constata cu uşurinţă grămezile de lână aruncate de crescătorii de oi pe câmpuri. Deşi există un program naţional în acest domeniu, Daea a falimentat oaia şi atunci când vorbim de lână. Problemele sectorului de creștere a ovinelor sunt multe, începând de la prețul mic la carnea de miel, carnea de rasă, dar și problemele sistemului legate de subvențiile acordate pe diverse paliere, despre care însă vom vorbi cu altă ocazia”, subliniază europarlamentarul Daniel Buda.

    ”Îl felicit pe fermierul Dan Nechifor pentru performanțele obținute în sectorul ovinelor. În ciuda multiplelor provocări cu care acest sector se confruntă, domnul Dan a reușit să dezvolte cu succes o afacere de familie și să reziste în fața tuturor provocărilor din sectorul agricol”, a concluzionat Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA