Toate terenurile agricole vor fi controlate începând de luna viitoare!
agrointeligenta.ro -Controale în teren începând cu luna viitoare, luna iunie. Din acest an a intrat în vigoare legea care îi obligă pe deținătorii de terenuri agricole să combată Ambrozia, o buruiană considerată extrem de periculoasă pentru sănătatea umană din cauza potențialului alergen puternic. Astfel, din luna iunie vor demara controale în lanț iar fermierii care deţin terenuri infestate cu ambrozie riscă amenzi de până la 20.000 lei.
„Începând de anul acesta se aplică legislaţia privind obligativitatea tuturor proprietarilor de terenuri să stârpească buruiana. Nu doar populaţia are obligaţii în acest sens, ci şi autorităţile publice. Primăriile trebuie să identifice zonele infestate şi să aducă la cunoştinţa proprietarilor obligaţia să distrugă ambrozia”, a declarat pentru Bihoreanul, şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, Nicolae Hodişan.
Potrivit directorului, primele controale, care se vor solda cu avertismente vor avea loc în luna iunie.
„Primele controale vor începe în iunie. Contravenienţii vor fi sancţionaţi cu avertisment şi vor primi un termen de conformare. Cel de-al doilea control va fi făcut de Direcţia pentru Agricultură, iar cei care nu s-au conformat vor fi pasibili de amendă”, a spus Hodişan.
Conform HG707/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 68/2019 privind combaterea ambroziei, responsabilitatea identificării terenurilor infestate revine administraţiilor locale.
Primăriile vor verifica în primăvară terenurile de pe raza lor administrativă, iar dacă vor descoperi terenuri infeste cu ambrozie vor soma proprietarii să distrugă buruiana. Ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire şi apariţia primelor inflorescenteţe, ceea ce înseamnă înainte de data de 30 iunie.
Proprietarii terenurilor infestate sunt obligaţi să le cureţe de buruieni şi să anunţe în scris administraţiile locale cu privire la execuţia lucrărilor astfel încât acestea să poată face verificări.
În urma celui de-al doilea control deţinătorii terenurilor care nu s-au conformat obligaţiilor legale nici măcar în urma avertismentului primit riscă amenzi între 750 lei şi 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 lei – 20.000 lei în cadrul persoanelor juridice.
De menţionat că persoanele amendate pot fi sancţionate şi în anii următori dacă nu aplică măsurile de combatere a buruienii, conform legii.
Măsura, constestată de fermieri
Un fermier cunoscut care ne-a contactat îngrijorat fiind de această decizie este Cornel Stroescu din Mehedinți.
”Părerea mea de fermier față de cadrul legislativ care a început să facă legi numai să îi amendeze pe fermieri în loc să facă legi constructive să îi sprijine, alte țări îi sprijină pe fermieri. să o distrugă să numai fie, la noi în țară vor să ne amendeze, dar nu vin niciodată cu o soluție cum să îi distrugem. Vă dau un exemplu la soia, în special în anii secetoși apare ambrozia în cultură. Anul acesta, în 30 de hectare la mine de cultură de soia a apărut după ce s-a pornit în vegetație. Cu ce erbicid să erbicidez eu ambrozia când nu o pot distruge, e înrudită, adică erbicidul cu care trebuie să o distrug mi-ar distruge și soia. De asta vreau să lansez un apel, să lase amenzile prima dată că și așa este vai și amar de noi, dacă vorbim de persoană juridică, este și PFA-ul acela care dacă îi dă o amendă de 200 de milioane că așa vrea nu știu ce autoritate, l-ar distruge, el nici nu produce 200 de milioane ca să plătească amenda că îi găsesc două tufe de ambrozii”, a declarat îngrijorat Stroescu.
Având în vedere propunerile legislative recent anunțate privind interzicerea tratamentelor chimice în culturile verzi care intră la plată pentru schema de Înverzire, adică și soia, fermierilor le va fi cu atât mai greu să lupte contra buruienii care le aduce amenzi uriașe.
Fermierul mehedințean spune că nu contestă decizia de a aplica sancțiuni producătorilor agricoli dar autoritățile trebuie să vină și cu o soluție practică pe care agricultorii să o folosească pentru înlăturarea buruienii care se pare că este foarte rezistentă chiar și la cele mai puternice erbicide. ”(…) Clar, suntem de acord să nu o mai avem că nu contează că ești fermier sau că ești de la oraș sau că muncești pământul sau nu, sunt oameni care sunt alergici la amborzia. Nu știu unde sunt ai noștri lideri ai fermierilor din România, care tac, efectiv au bătut palma cu Ministerul Agriculturii, cu Guvernul să nu mai zică nimic. Am discutat cu mai mulți fermieri și cei mici și cei mari cum să distrugem această ambrozie. Să luăm la sapă 1.000 de hectare de soia sau de alte culturi unde ea își face efectul?”, a mai spus Stroescu.