• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice: condiții, acte necesare, termene de încriere

    agrointeligenta.ro -

    Programul Casa Verde prin care se pot achiziționa și monta panouri fotovoltaice a primit bugetare de la Guvern. Se acordă un sprijin de 20.000 de lei de la stat pentru fiecare român care dorește să-și instaleze sisteme fotovoltaice pentru generarea de curent electric. Proprietarii de case vor putea să ceară, de luna viitoare, bani de la stat pentru a cumpăra și monta panourile fotovoltaice. Prin programul ”Casa Verde”, Guvernul estimează că vor fi finanțate și instalate circa 30.000 de astfel de sisteme.

    Programul Casa Verde 2019 va începe pe 9 septembrie

    “Noul program «Casa verde», destinat instalării de panouri fotovoltaice, va demara pe data de 9 septembrie şi se va adresa persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, şi producători de energie electrică”, a declarat recent ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, citată de agerpres.ro. La începutul lunii august, bugetul programului a fost suplimentat cu peste 500 de milioane de lei, bugetul total al programului ajungând la aproximativ 656 de milioane de lei.

    Programul Casa Verde. Nu mai e nevoie de autorizație de construire

    Persoanele fizice interesate de program trebuie să  prezinte autorităților mai multe documente.  O veste bună care vine odată cu aprobarea programului este că începând din luna iunie a acestui an, cei care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor nu mai au nevoie de o autorizație de construire.

    Pașii pe care vor trebui să-i urmeze cei ce vor să solicite bani prin programul Casa verde – fotovoltaice se regăsesc în Ordinul Ministerului Mediului nr. 1.287/2018, document ce conține, de fapt, ghidul de finanțare a programului.

    Spre deosebire de alte programe de finanțare, prin programul Casa verde – fotovoltaice nu se acordă bani sau vouchere direct solicitantului, ci prin intermediul instalatorilor validați de autorități. Lista ce conține instalatorii validați a fost publicată recent pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

    Programul Casa Verde. Pașii pentru înscriere

    Iată care sunt cei cinci pași pentru înscrierea în Programul finanțat de Guvern:

    1. Înscrierea la instalatorii validați de Guvern;
    2.  Obținerea unui aviz scris din partea operatorului de rețea, care va atesta că racordarea la rețeaua electrică a punctului de consum și/sau producere e posibilă, ulterior semnându-se contractele de finanțare;
    3. Implementarea proiectului;
    4. Decontarea și plata sumelor solicitate de instalatori;
    5. Monitorizarea, timp de șase ani de la emiterea certificatului de racordare, a beneficiarilor finali.

    Pentru a se putea înscrie la unul dintre instalatorii validați de AFM, beneficiarii trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate. Concret, aceștia trebuie să aibă domiciliul în România, să fie proprietar al imobilului pe care se instalează panourile, să aibă acordul tuturor proprietarilor (dacă imobilul e deținut în coproprietate), să nu aibă datorii la stat și să permită accesul specialiștilor pentru verificare sistemului instalat.

    Programul Casa Verde. Acte necesare

    În ceea ce privește actele necesare înscrierii în programul Casa verde – fotovoltaice, solicitanții vor trebui să prezinte o cerere de finanțare, o copie a actului de identitate, un extras de carte funciară, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat și cel privind impozitele și taxele locale.

    Prin acest program, persoanele fizice vor putea cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce va acoperi până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%.

    Suma maximă pe care o pot solicita persoanele fizice este de 20.000 de lei, suma finanțată de AFM fiind scăzută de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare