• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Poezia unui fermier către primarul care a inventat o nouă taxă

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Un fermier care a refuzat să plătească o supra-taxă la Primărie a compus o poezie, o baladă în care care își spune oful, dar și îi apostrofează pe mai-marii comunei sale unde, pentru a obține adeverința necesară la APIA, i s-a cerut să achite o taxă de 71 de lei pe hectar.

  Fermierul Ion Moldovan are 68 de ani și este din Fiad, județul Bistrița-Năsăud. Agricultorul a refuzat să achite o taxă pentru a-i fi eliberată o adeverință de care avea nevoie să-și depună cererea unică de plată la APIA întrucât nimeni din administrația locală a comunei Telciu nu i-a spus de ce trebuie să plătească banii respectivi.

  ”Primăria comunei Telciu o restricționat adeverințele, nu ni le-o eliberat pentru APIA până nu plătim o taxă de 71 de lei pe hectar, pe hectarele mele pe care eu le lucru. Le-am trimis în scris să-mi spună pentru ce plătim noi taxa asta și o zis că pentru amenajament pastoral. Eu i-am întrebat cum au amenajat proprietatea mea fără acordul meu, fără știu nimic? Cum adică, eu o ieu în primire de la Primărie? Ș-apoi am îmblat aici, la APIA, am îmblat la Prefectură care nu avea știre de așa ceva, am întrebat în alte județe și nicări nu s-o pus taxă așa ceva ca pe comuna Telciu și, după ce o văzut că am îmblat, mi-o eliberat adeverința și nu le-am plătit. O zîs că o să plătesc eu dublu că mă bagă la executare silită. Eu am 12 hectare și ceva. Trebuie să le dau 800 și ceva de lei lor și apoi să-mi elibereze adeverința, dar mi-o eliberat-o că le-am făcut nu știu câte scrisori. Eu le-am scris, dar nici nu mi-o dat răspuns. Restul oamenilor o plătit că se temeau că, dacă vin fără adeverință, nu le face APIA lucrările. Eu am sunat la APIA și mi-o spus clar că nu are voie nimeni să restricționeze adeverințele pentru APIA, am mai sunat încoace, încolo, m-am luptat și am făcut în scris, dar o trecut termenul de 30 de zile în 14 aprilie și nu mi-o dat niciun răspuns în scris Primăria Telciu. Eu le-am făcut și poezie”, a spus Ioan Moldovan, citat de publicația timponline.ro.

  Fermierul spune că le-a transmis și altor agricultori că taxa e nedreaptă. ”La oameni li s-a zis: păi nu vă luați după nebunul ăla, primarul le dă telefoane: haideți și plătiți, sunteți buni plătitori, îi bate pe umăr. Eu le-am zis: eu nu vă plătesc cât port părul ăsta alb în cap. Pentru proprietatea mea nu vă plătesc dacă nu îmi explicați ce ați făcut. Viniți și curățiți terenul! Ei n-o făcut nimic. Ce să facă? Ei numai atâta: amenajament pastoral. Asta înseamnă că îi luată proprietatea în administrația primăriei și noi o cumpărăm de la ei. Ei lucră clandestin, să nu spuie la nimeni ce se întâmplă. Prefectul o zis că nu are știre de acea taxă. Când va fi la anul, prin Ministerul Agriculturii, se va ști, se va anunța și atunci vor plăti mai multe comune, dar cu acordul oamenilor, dacă ei vor fi de acord să plătească și dacă se vor face lucrări. Eu le-am zis să-mi dea adresa de la Ministerul Agriculturii să-i întreb eu. Păi zice: dacă nu știm noi, păi nu putem să-ți dăm că nici Ministerul Agriculturii nu are știre de taxa asta. Verbal ne spune să plătim, dar eu le-am cerut să-mi dea în scris legea, hârtiile: cum v-am dat io în scris, dați-mi și dumneavoastră! Plus că i-am arătat ce hârtii am făcut și i-am zis să-mi dea răspuns în 30 de zile că așa zice legea. O trecut 30 de zile și nu mi-o dat. Eu urmăresc legile să știți, că alea mă salvează. Eu le cam bag sub nas Constituția”, a spus el.

  Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști. Amenajamentele pastorale sunt obligatorii din 2020. Responsabile pentru întocmirea acestora sunt primăriile pe raza cărora sunt amplasate pășunile. Unele primării au făcut deja aceste schițe pe banii lor, iar acum, forțate de controale ale Curții de Conturi, vor să-i recupereze de la fermieri. Înverșunarea unora ca Ioan Moldovan face ca demersul să nu fie atât de simplu pe cât sperau unii primari.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunțul de astăzi al APIA despre subvențiile în avans ale fermierilor! Se prelungește programul Tomata și pentru ciclul II? Ce spune primarul comunei cu producții record la roșii! CALCULATOR subvenții pentru credite! Simulator pentru fermierii care vor să obțină PLATA APIA ÎN AVANS!

  Ultimele știri

  Doi hoţi de animale au fost prinşi şi încătuşaţi în câmp, în timp ce fugeau cu trei vaci şi doi cai! Adrian Oros: Fermierii ne-au cerut să plătim despăgubirile de secetă până pe 30 iulie! Proiect MADR: Testele pentru genotiparea berbecilor – GRATUITE până la sfârșitul anului!

  Căutare în articole