E OFICIAL: SE DUBLEAZĂ SUBVENȚIA PENTRU OIERI!
agrointeligenta.ro -Subvenția care se dublează pentru oieri! La nici două zile de când a făcut anunțul că banii se dublează pentru crescătorii de ovine care vând lâna, Ministerul Agriculturii a lasat în dezbatere proiectul care aprobă această măsură. Concret suma crește de la 1 leu la 2 lei pe kilogram!
”Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în țară noastră trebuie să asigure, atât creșterea numerică a efectivelor de ovine, precum şi o eficiență economică în realizarea şi valorificarea acestora produselor obținute de la acestea. Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește menținerea activității de creștere a ovinelor, stabilizarea veniturilor și evitarea depopulării satelor. De asemenea, această schemă de minimis conduce la diversificarea producțiilor obținute în sectorul de creștere a ovinelor prin valorificarea lânii. Astfel, prin prezentul act normativ se reglementează valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis de 2 lei/kg lână comercializată”, se arată în proiectul Ministerului Agriculturii care trebuie mai departe să fie aprobat și de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Majorarea acestei subvenții a fost anunțată în premieră sâmbătă – 18 mai de către președintele Camerei Deputaților și lider al PSD, Liviu Dragnea. Aflat în Poiana Sibiului alături de ministrul agriculturii Petre Daea, șeful PSD a discutat cu crescătorii de ovine, a pregătit grătarul alături de aceștia și a învățat cum se face bulzul.
”Sâmbăta aceasta am petrecut-o alături de oierii din Poiana Sibiului. Oameni de toată isprava. Alături de familiile lor, soții, copii și nepoți am povestit despre tradiția de sute de ani pe care ei o duc cu încăpățânare mai departe. M-am bucurat enorm să văd că tinerii își doresc să preia de la părinți aceasta muncă cu toate sacrificiile pe care le implică. Și în ciuda tuturor greutăților sunt determinați să meargă înainte Alături de Petre Daea, le-am ascultat problemele și am pus pe hârtie un program pe termen scurt și mediu în așa fel încât oieritul în România să revină la ce era odată. Am făcut o serie de pași importanți cu programul pentru lână, cu înființarea Casei de Comerț și subvențiile acordate. A venit însă momentul să trecem la nivelul următor. Așa că ne-am propus ca în perioada următoare să mai aducem modificări în privința legislației pentru zilieri, pentru a încuraja forța de muncă, să acordăm o subvenție pentru mieluțe pentru creșterea efectivelor și acordarea unei subvenții de 2 lei pe kilogramul de lâna dar și înființarea mai multor spălătorii de lână”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook, după ziua petrecută cu oierii sibieni.
Majorarea subvenției pentru lână de la 1 leu pe kilogram cât este în prezent la 2 lei pe kilogram va înseamna un sprijin mai consistent pentru oierii care reclamă că sprijinul introdus anul trecut este prea mic și nu îi ajută să acopere nici costul cu tunsul oilor.
Reamintim că în Ședința de Guvern din data de 8 februarie 2019 a fost adoptată o Hotărâre care modifică și completează HG nr.500/2017 privind aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.
Prin actul normativ s-a reglementat continuarea în 2019 a Programului ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, precum și condițiile aferente acestuia. Perioada de înscriere pentru anul 2019 a fost până pe 28 martie 2019, inclusiv, iar perioada de cerere în care producția de lână poate fi valorificată este între 29 martie-30 septembrie 2019, inclusiv.
Solicitanţii înregistraţi în Registrul unic au obligaţia de a depune la Direcțiile Agricole Județene documentele justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute până la 1 noiembrie 2019, inclusiv. Comercializarea lânii se realizează către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii, direct sau printr-un intermediar, care are încheiat un contract de livrare lână cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.
Pentru acordarea sprijinului, documentele justificative trebuie să ateste că lâna a fost comercializată respectând interesul părților. Este necesar ca documentele justificative (factura sau filele din carnetul de comercializare) să indice cantitatea de lână comercializată, direct sau prin intermediar. În cazul intermediarului, acesta va menționa pe filele din carnetul de comercializare al crescătorului de ovine numărul contractului încheiat cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.