• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea porcilor pe așternut pe paie, o tehnologie eficientă

    agrointeligenta.ro -

    Creșterea porcilor pe pat de paie poate fi considerată o metodă depășită, însă continuă să fie larg răspândită în rândul micilor crescători de suine. Astfel de ferme au ca principală caracteristică patul permanent de paie pe care se cresc animalele – aspect ce crește nivelul de costuri și de muncă. În plus, astfel de exploatații se încadrează cu greu la regulile europene pentru bunăstarea animalelor.

    Tehnologia canadiană de creștere a porcilor presupune ținerea animalelor în hangare uriașe, în hale semirotunde sau orice alt tip de adăpost înalt pe care fermierul îl deține – poate fi și un grajd. Suinele sunt crescute pe un pat adânc de paie, un așternut ce nu se schimbă, iar la paie se adaugă și rumeguș. Vorbim astfel, de un strat permanent de paie pe care animalele sunt ținute pe parcursul procesului de creștere, până la sacrificare.

    Adăpost de porci cu capacitate de peste 200 de capete

    Marele avantaj al acestui tip de fermă de suine este costul mic al investiției. Un astfel de adăpost este, de regulă, de capacitate mică, dar poate ajunge la 150-240 de capete de suine. Creșterea porcilor pe pat de paie se poate face de la greutatea de 15-20 de kilograme și până ce suinele ating greutatea de sacrificare. Se respectă însă principiul ”topul plin, totul gol”, adică popularea și depopularea adăpostului se fac într-o singură ”tranșă”.

    Fiecare porc are nevoie de un spațiu de 1 mp

    Spațiul necesar pentru un porc crescut în adăpostul cu pat de paie este de 1-1,1 metri pătrați, ceea ce înseamnă că pentru un efectiv de 180 de suine adăpostul va trebui să măsoare 9 metri lățime și 22 de metri lungime.

    Împărțirea adăpostului cu așternut de paie

    Adăpostul de porci crescuți pe pat de paie trebuie împărțit de la bun început cu un spațiu dedicat furajării și adăpării animalelor – circa 20-25% din totalul suprafeței, și restul va reveni spațiului de odihnă a animalele. Această din urmă componentă a adăpostului va avea  așternutul permanent din paie, în timp ce spațiul pentru hrană și apă va fi construit din beton și va avea o înălțime mai mare.

    Cum se construiește adăposutul pentru porci

    Construirea adăpostului de porci implică o serie de aspecte menite să asigure ventilația bună a spațiului. Încă de la bun început trebuie să știți că amplasarea adapostului de face pe axa nord-sud, cu zona de furajare orientată spre sud. Pentru pereții laterali se folosesc stâlpi de rezistență  cu o înălțime de 1,25 de metri și care se îngroapă în sol, în fundație de beton, la o adâncime egală de 1,25 m. Pereții laterali sunt construiți din scândură, fixați pe partea interioară a stâlpilor de susținere. În interior, peretele lateral se continuă cu un panou deflector care are rolul de a dirija curenții de aer spre partea superioară a structurii. Deasupra fiecărui stâlp se fixează un arc de cerc din țeavă, iar peste arcurile metalice se poziționează prelata întinsă cu ajutorul unor țevi pe ambele laturi ale adapostului. Prelata se  tensionează cu ajutorul unor vinciuri plasate pe fața exterioară a stâlpilor de susținere.

    Ușile adăpostului pentru porci trebuie să fie largi pentru a permite accesul utilajelor agricole care vor evacua gunoiul. Tot ușile mari vor ajuta ventilarea.

    Un sistem de porți și panouri metalice de tipul celor folosite la ovine se instalează pentru efectuarea unor tratamentelor, cântărire sau pentru a izola sau separa anumite animale din efectiv. Atenție, animalele scoase din anumite motive din adăpost (bolnave, slăbite, accidentate) nu vor mai fi reintroduse.

    Cantitatea necesare de paie pentru așternut

    Așternutul din adăpostul de porci va avea la bază paiele la care se pot adăuga coceni sau rumeguș. Necesarul de paie este de circa 2 kg/animal/zi, ceea ce înseamnă că pentru creșterea unui porc veți folosi cam 80-125 de kg de paie/animal. ”Patul de așternut format din paie și dejecții contribuie, prin fermentarea dejecțiilor, la producerea căldurii și menținerea confortului termic al animalelor, mai ales pe durata iernii. Din punct de vedere termic și comportamental așternutul ideal este cel din baloți cilindrici mari; acestia se plasează întregi în mijlocul zonei de odihnă”, se arată în literatura de specialitate.

    Evacuarea așternutului permanent, dezinfecția și dezinsecția în adăpostul de suine se fac la terminarea fiecărui ciclu de îngrășare și este urmată de o perioadă de repaus biologic de 10-14 zile. După evacuare, gunoiul poate fi împrăștiat imediat pe câmp sau depozitat.

    Hrana și apa porcilor, separată în adăpost

    Spațiul de hrănire, cel pe platforma betonată, trebuie să includă hrănitori cu 16-20 de locuri. Adăpătorile în număr de 4-6 pe compartiment, se vor poziționa de-a lungul pereților laterali în zona de furajare. Pentru ca apa să nu înghețe iarna, adăpătorile trebuie dotate cu un sistem de încălzire, iar vara se pot monta suplimentar adăpători normale sau de tip suzetă pentru a suplini necesarul de apă.

    Cum se face ventilația în adăpostul deschis pentru creșterea porcilor

    Ventilația adăpostului de porci reprezintă cea mai mare problemă și trebuie rezolvată încă din faza de construcție. Dacă vorbim despre ventilația longitudinală, aceasta se va face cu ajutorul ușilor de la capetele adăpostului, uși ce rămân complet deschise vara și parțial închise iarna. În plan transversal, ventilația se face la nivelul fantei dintre prelata exterioară, peretele de scândură și deflectorul interior. Iarna aceste fante rămân deschise, iar prin curenții de aer se evită formarea condensului.

    Avantajele creșterii porcilor pe așternut de paie

    Dezavantajele tehnologiei de creștere a porcilor pe pat de paie


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds