COD ROȘU ÎN AGRICULTURĂ! PRODUCȚIILE AGRICOLE SE ANUNȚĂ CATASTROFALE!
agrointeligenta.ro -Cod roșu în agricultură! Comisia Europeană estimează scăderi de până la 18 % la principalele culturi faţă de 2018, arată ultima prognoză de la Bruxelles. Faţă de media ultimilor cinci ani, va fi însă o uşoară creştere. Randamente sensbil mai mici vor fi la porumb şi grâu, în timp ce fermierii care au pariat pe sfeclă vor produce mai mult.
Condiţiile meteorologice nu au fost a fel de bune pentru fermieri ca anul trecut, astfel că aceştia ar putea raporta randamente mai mici la hectar la grâu, porumb, triticale, orz, ovăz şi cartof. ”Lipsa precipitaţiilor a generat un start bun al campaniei de însămânţare a culturilor de primăvară, iar ploile ce au căzut ulterior au înmuiat solul.Cu toate acestea, creşterea plantelor din culturile de vară este lentă în prima parte a lunii mai, urmare a temperaturilor scăzute. Culturile de iarnă prezintă o dezvoltare moderată”, explică specialiştii Comisiei Europene, citatți de economica.net.
Aceştia estimează că România va avea a doua cea mai mare scădere a producţiei de grâu din Europa, de până la 12% faţă de anul trecut (4,2 tone la hectar), în contextul în care fermierii europeni vor câştiga, în mede, un plus de 7,3% la hectar, până la 5,8 tone. Estonia va fi singura ţară şi mai afectată de condiţiile meteo, pentru fermierii de acolo prognozându-se un minus de 20% a producţiei la hectar.
Raportat însă la media ultimilor cinci ani, randamentul va fi ceva mai mare, de plus 1%, în condiţiile în care media UE este de plus 2%.
Producţia de grâu din 2018 a fost de 10,27 milioane tone, cu 135.000 tone mai mult ca în 2017, iar productivitatea medie a fost de 4,8 tone la ha, arată datele prezentate de ministrul Agriculturii.
Cei mai afectaţi vor fi însă fermierii care au pariat pe porumb anul acesta, gândindu-se la recordul de anul tercut când recolta „a sărit” de 14,5 milioane de tone, cu o medie de 7,7 tone la hectar. Conform prognozei Comisiei Europene, anul acesta, fermierii ar putea obţine doar 6,3 tone de porumb la hectar, cu 18% mai puţin decât anul trecut, dar cu 23% peste media ultimilor cinci ani. În Europa, se aşteapă producţii medii de 7,9 tone la hectar, cu 5,2% mai puţin decât în 2018, România înregistrând a doua cea mai mare scădere după Slovacia (minus 20%).
Şi la orz, România va fi printre puţinele ţări cu cantităţi mai mici în 2019 faţă de 2019. Comisia Europeană estimează pentru această cultuă o scădere de 9%, până la 4,1 tone la hectar, din cauza producţiei slabe la orzul de iarnă care a avut randamente cu 7,1% mai mici. Scăderea va fi mai mare în Estonia (minus 8%) şi Portugalia (minus 11%), în condiţiile în care, în medie, fermierii europeni vor obţine randamente de 4,9 tone la hectar, cu 7,9% mai mult decât în 2018.
Faţă de media ultimilor cinci ani, fermierii români ar putea câştiga , în medie, cu 9% mai mult orz.
O scădere similară, de 10 procente faţă de 2018, s-ar putea înregistra şi la producţia de triticale, până la 4 tone la hectar, în timp ce la rapiţă scăderea va fi de 7% faţă de media ultimilor cinci ani şi de 2,7% raportat la 2018, până la 2,4 tone la hectar. Europenii vor produce, în medie, 3,1 tone la hectar.
Producţia de soia ar putea scădea şi ea cu 13% la fiecare hectar faţă de 2018, până la 2,3 tone la hectar, iar randamentele la cartof s-ar putea diminua cu 3,7% faţă de 2018, până la 17 tone la hectar.
Conform prognozei citate, anul acesta va fi mai bun decât 2018 doar pentru fermierii care cultivă sfeclă de zahăr şi floarea-soarelui. Pentru producţia de sfeclă se estimeză un plus de 4,3%, până la 40 de tone la hectar. Raportat la media ultimilor cinci ani, randamentele vor fi însă în scădere cu 2,3%. În medie, fermierii europeni vo produce 76,5 tone la hectar, cu 12% peste anul anterior.
În ceea ce priveşte floarea-soarelui, randamentul mediu estimat pentru România este de 2,8 tone la hectar, cu 0,2% mai mult decât în 2018 şi cu 20% peste media ultimilor cinci ani.