Producătorii de flori au plantat mușcatele: ”Scoatem investiția abia anul viitor, în primăvară”

Florarii se pregătesc mai devreme pentru plantarea mușcatelor pe care le-au achiziționat pe a final de toamnă pentru a le crește în vederea vânzării, în primăvară. Chiar dacă ele se plantau, de regulă, în plină iarnă, munca în solarii este acum în toi, iar cei care au agribusiness-uri cu flori de ani buni știu foarte bine cum funcționează piața. Practic, investiția de acum va fi recuperată anul viitor, când vânzările poate vor aduce și profitul mult așteptat.
În localitatea Frumușeni, din județul Arad, o familie de horticultori sunt în plin sezon de plantare a mușcatelor. Familia Pop lucrează în domeniul cultivării și vânzării florilor de 23 de ani. Și-au intitulat business-ul Garden Saphir. Chiar dacă acum au la vânzare flori de sezon, aranjamente florale pentru Crăciun, aceștia pregătesc cu atenție mușcatele mici, viitoarele plante colorate din primăvară, care vor anima casele și terasele iubitorilor de flori.
Citiți și: Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

Mușcatele, aduse din Olanda și replantate în serele familiei Pop, la final de toamnă
Iasmina Pop se ocupă alături de mama sa, Cristina Pop, de florărit. În fiecare an mușcatele sunt aduse din Olanda, în ghivece mici și transplantate în serele încălzite. Mușcatele de diferite culori și mărimi trebuie crescute cu grijă și căldură până în primăvară, când urmează să fie scoase la vânzare, a spus tânăra pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”În solarii producem în fiecare an mușcate, petunii, răsaduri de primăvară. Deținem 6 tronsoane de solarii a câte 2.300 de metri pătrați. Acum plantăm soiurile clasice de mușcate, cele curgătoare, semicurgătoare și drepte, avem și în agățători și în ghivece. Vor urma petuniile și celelalte răsaduri de primăvară, begonii, panseluțe. Cele mai multe sunt mușcate și petunii pentru primăvară”, a menționat Iasmina Pop.
Munca și investiția în mușcatele plantate acum se vor transpune în satisfacție și profit abia la primăvară. Există o piață de desfacere bine conturată pentru aceste flori, însă întotdeauna se poate mai bine, este de părere Cristina Pop, cea care se ocupă de peste 20 de ani de cultivarea și vânzarea fllorilor.
”Acum am investit în răsaduri și materiale și scoatem investiția abia anul viitor, în primăvară. Noi le luăm sub formă bde butași, răsaduri, din Olanda, le transplantăm în ghivece de 13 cm și mai departe începe producția lor. Acum suntem în plină plantare, nu știmj încă la ce suprafață o să ajungem. Până acum avem plantate undeva la 30.000 de mușcate. Prețurile de achiziție depind de soi și nu am făcut un total să vedem investiția pentru că noi trebuie să facem un total la care să adăugăm mâna de lucru, ghivece, tratamente, pământul. Este primul an în care noi cumpărăm și plantăm atât de devreme. Până acum plantam la început de februarie, sfârșit de inauarie, acum am început să plantăm mai repede ca să ieșim cu ele mai repede”, a explicat Cristina Pop.
Citiți și: Îngrijirea mușcatelor toamna. Pregătirea plantelor de mușcată pentru iernare

Mușcatele transplantate trebuie să aibă căldură și lumină adecvate, pentru o bună dezvoltare
Partea de achiziție este cea mai simplă. După transplantare, răsadurile trebuie să stea la căldură și să primească lumina și îngrijirea de care au nevoie. Costurile nu sunt deloc mici, mai ales cu încălzirea, însă producătorii au înțeles că un lanț integrat este salvaream, așa că dețin propria florărie și vând și angros din curtea proprie.
”Noi pregătim răsadurile cumpărate, pregătim ghivecele, le umplem cu pământ, aplicăm tratamentele și după aceea le punem pe masă la căldură și lumină. Noi avem încălzire în solarii, permenant trebuie să fie căldură, acum la 9-12 grade Celsius și pe parcurs, în funcție de mărimea lor și de timpul de cultivare, temperaturile se tot ridică. Fără căldură nu facem nimic. Mușcatele ajung să fie puse în vânzare la început de martie, sfârșit de mai. Vindem și angros, vindem și la piață, avem și o florărie. Noi, per total, suntem mulțumiți, dar depinde de la an la an. Uneori și pierderile sunt foarte mari. Noi și importăm și vindem angros și le mai combinăm, nu știu cum ar fi dacă am sta doar în producția proprie”, a mărturisit Cristina Pop, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.





