• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reprezentanți ai cooperativelor membre UNCSV, în schimb de experiență la cooperativa EURALIS, în Franța

    agrointeligenta.ro -

    În perioada 13-17 mai 2019, Euralis Semințe a organizat o vizită la sediul cooperativei EURALIS, din Lescar, sud-vestul Franței, pentru 23 de reprezentanți ai cooperativelor afiliate, membri UNCSV (Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal).

    Obiectivul principal al acestei deplasări a constat în înțelegerea cât mai exactă a pârghiilor de succes în construirea și dezvoltarea unei cooperative cât mai durabile și profitabile pentru membrii săi. Un schimb de experiență cu privire la bunele practici care stau la baza creșterii unei cooperative, administrarea și dezvoltarea unei cooperative durabile și relaționarea cooperativei cu membrii săi, beneficiile care rezidă din asocierea fermierilor în cooperative. De ce este bine să avem și noi cooperative în România?

    Grupul EURALIS, o cooperativă franceză, cu peste 80 de ani de activitate, înființată în 1936 de către fermierii din sud-vestul Franței, a fost prezentă la aceste discuții prin doi dintre administratorii cooperativei, parte din Consiliul de Administrație, cât și prin managementul internațional și local: dl. Pierre Pages – Vicepreședinte în Consiliul de Administrație și Președinte în Comitetul Financiar-Audit, dl. Stephane Boue – Președinte Consiliul teritorial de Administrație, Gilles Tambourre – Executive Manager Business Unit SEE și Magda Darac – Country Manager România.

    În cadrul acestei întâlniri au fost discutate aspecte cu privire la structura organizațională a cooperativei, mecanismul de funcționare a acesteia, statutul, etapele de dezvoltare prin care a trecut cooperativa pâna la momentul prezent, ca mod de funcționare, relația economică și parteneriatul dintre cooperativă și cei 12.000 de membrii ai săi (însumând peste 180.000 ha), drepturile și obligațiile cooperativei față de membrii săi, cât și a acestora față de cooperativă, modalitatea de aderare a noilor membri și oportunitățile de dezvoltare profesională, ca și cursuri de perfecționare, a membrilor Consiliului de Administrație.

    Succesul Cooperativei EURALIS se datorează, în primul rând, contractelor de lungă durată cu membrii săi, a stabilității acestora în cadrul cooperativei, precum și a guvernantei strategice relaționată cu dezvoltarea de activități adiacente, prin care membrii cooperativei își pot valorifica produsele. Astfel, Grupul EURALIS numară în acest moment patru divizii de activitate: Divizia de Semințe (producator de semințe pentru cultura mare: porumb, floarea-soarelui, soia, rapiță și sorg), Divizia Agricolă (trading de cereale, creșterea de păsări, activitate viticolă…), Divizia Alimentară (lider mondial în producerea de foie gras, marca Rougie, producerea de delicatese din carne de rață, catering de produse sofisticate…), Divizia de Investiții și Dezvoltare (care se ocupă de incheierea de parteneriate cu terte părți, cum ar fi producerea de porumb dulce pentru marcile Bonduelle sau Geant Vert).

    Pentru a înțelege cât mai bine modul de cooperare între cooperativă și fermierii săi, membrii UNCSV au avut ocazia să se întâlnească și să discute cu un fermier din regiunea Toulouse. S-au purtat discuții cu privire la modalitatea de lucru și relația economică dintre fermier și cooperativă, detalii administrative și legislative, despre consilierea tehnică pe care fermierii francezi o primesc din partea unei persoane, acreditată să presteze doar această activitate, despre tehnologii aplicate de ambele părți, decizia de înființare a unei culturi, schimbările climatice și calitatea solului. Aspecte generale despre oportunitățile și provocările din agricultură, făcând o paralelă între agricultura românească și cea franceză, cât și depre nivelul subvențiilor. O imagine de ansamblu asupra agriculturii franceze, ce este bine să „împrumutăm” de acolo și ce soluții putem să le oferim și noi, la rândul nostru.

    Membrii UNCSV au avut ocazia să viziteze laboratorul de marking molecular Euralis, din Mondonville, unde au fost prezentate ultimele noutăți despre genetica performantă folosită pentru crearea hibrizilor Euralis, precum și despre programele de cercetare și ameliorare ale celor cinci culturi, segmente pe care Euralis este prezent. A fost vizitat și laboratorul SOLTIS – unul dintre cele mai mari programe de cercetare pentru cultura de floarea-soarelui, din lume și laboratorul biomolecular Biogemma – programul de cercetare pentru cultura de rapiță de toamnă.

    Concluziile membrilor participanți la acest schimb de experiență atestă faptul că obiectivul acestei vizite a fost atins, iar informațiile obținute vor contribui la dezvoltarea și implementarea unor noi metode de lucru care să contribuie la o dezvoltare cât mai durabilă a unei cooperative agricole de succes, la nivelul celor din vestul Europei.

    Florentin BERCU – Director Executiv UNCSV

    „Ne bucurăm pentru acest schimb de experiență, organizat de către Euralis Semințe și le mulțumim pentru tot sprijinul acordat pe parcursul acestor zile. Am putut descoperi împreuna cu cei 23 de reprezentanți ai cooperativelor afiliate UNCSV modul de funcționare al Cooperativei Euralis. Am avut șansa de a vedea o cooperativă de succes, de peste 80 de ani, care are rezultate impresionante pentru noi. Ca și concluzie, ne aflăm la nivelul la care ei se aflau acum 20 de ani, ceea ce este bine, întrucât prin dezvoltarea bunelor practici și prin utilizarea tehnologiei pe care o folosim, putem recupera mai ușor această diferență. Reprezentanții noștri au aflat care sunt drepturile și obligațiile membrilor din cooperativă. Este vital pe viitor să fim eficienți și să facem față provocărilor care apar datorită schimbărilor climatice, să investim în integrarea producției și în adăugarea de valoare/diversificare. Este foarte importantă formarea și instruirea profesionala a administratoriilor cooperativei, dar și formarea internă cu privire la aspectele organizatorice și econimice. A fost o lecție foarte bună pentru noi, sunt convins că membrii participanți vor trage concluziile necesare pentru ca și în România să ajungem să avem cooperative de succes așa cum sunt în Franța.”

    Mircea BALUȚĂ – Director Executiv Cooperativa „ARGES BIOSUD”

    „Am venit la Cooperativa Euralis pentru un schimb de experiență pe care mi l-am dorit. Sunt foarte bucuros că am ajuns aici, a fost o prezentare foarte interesantă. Sunt bucuros că administratorii Euralis au fost transparenți în ceea ce privește modul de funcționare al cooperativei, am vrut să aflu despre modul de formare al capitalului social, modul de distribuire și de formare al rezultatului cooperativei. Cooperativa Euralis reprezintă un model de urmat pentru cooperativele din România. A fost un schimb de experiență util și interesant, pornind de la partea de cercetare, dezvoltare și multiplicare semințe. Este nevoie să ne diversificam și noi activitățile în cadrul cooperativelor noastre, să înțelegem importanța colaborării pe partea de achiziții de inputuri, vânzarea recoltei, să ne dezvoltăm activitățile de prelucrare, de adăugare plus valoare produselor noastre. Euralis ne-a prezentat reușita lor, importanța celor 4 divizii, care sunt într-un echilibru perfect și care aduc un aport important la obținerea rezultatului cooperativei. Acest rezultat se transferă cooperatorilor (membrilor) și astfel există o satisfacție, o dezvoltare echilibrată, niște pași mici și siguri, care îi ajută să facă față concurenței de pe piață.”

    Ionuț LUNGOCI – Director Executiv Cooperativa „DOBROGEA SUD”

    „Suntem bucuroși să fim din nou prezenți la sediul Euralis, de unde avem foarte multe de învățat de la partenerul nostru. Modelul francez de cooperativă este oarecum similar cu cel românesc, dar nu în totalitate, doar ce am aflat că unele lucruri pe care noi încercăm să le construim prin legislație sunt anulate. Ceea ce am înțeles cu toții este că trebuie să aducem valoare adaugată, nu doar să facem comerț, iar seriozitatea este condiția fără de care nu se poate dezvolta o cooperativă. Acest aspect important ne lipseste în România, și anume seriozitatea cooperatorilor (membrilor), care din păcate în sistemul nostru de asociere au un start piredut din cauza că există preconcepții legate de CAP-uri, dar cooperativele moderne nu sunt CAP-uri. Neîncrederea între membri este iarăși un factor negativ. Suntem aici cu Uniunea de Ramură, din care facem parte, pentru a schimba mentalitatea și pentru a construi un nou sistem cooperatist în România”.

    Gabriel STANCIU – Președinte Cooperativa „BRAICOOP”

    „Sunt bucuros să particip la acest schimb de experiență în cadrul Cooperativei Euralis. Pot să spun că tragem concluzii benefice și clare despre ceea ce este o cooperativă și ce trebuie să facem noi pentru a constitui o cooperativă și ce pași trebuie urmați ca să ne dezvoltăm. Cooperativa Euralis are o experiență de peste 80 de ani, ca orice cooperativă a avut un început izvorat din necesitatea fermierilor de a se uni și de a nu mai fi vulnerabili pe piață, aceeași necesitate o avem și noi. Concluzia la care am ajuns, ca o cooperativă să funcționeze și să creeze plus valoare trebuie să respecte câteva criterii foarte simple: transparență, comunicare, încredere și multă bunăvoință din partea tuturor membrilor”.

    Milan KELO – Președinte Cooperativa „FERMIERUL NADLACAN”

    „Ne bucurăm de această întâlnire cu colegii noștri de la Euralis, din Franța. Cooperativa Euralis are o experiență foarte bogată în ceea ce privește dezvoltarea unei cooperative. Experiența de astăzi cu administratorii cooperativei a fost una foarte placută întrucât am putut face o paralelă între cum a început cooperativa în Franța, unde a ajuns, ce înseamnă capitalul social pe care noi în România îl apreciem fiecare diferit, și ce putem face noi să îmbunătățim legea cooperativelor în România”.

    Andrei STANCU – Director Comercial Cooperativa Agricolă “BANAT AGRO VEST”

    “Doresc să mulțumesc echipei Euralis pentru oportunitatea pe care ne-a oferit-o de a împărtăși cu noi experiența Cooperativei Euralis. Vizita a fost una extrem de folositoare și a avut un efect pozitiv în gândirea pe care noi cei din Cooperativa Agricolă Banat Agro Vest trebuie să o avem, în a putea crea o cooperativă puternică și cu un viitor cel puțin la fel de bun ca al Cooperativei Euralis. Am înțeles că la bazele unei Cooperative stau câteva lucruri esențiale care definesc o relație pe termen lung, și anume : încredere, transparență, seriozitate, profesionalism. Avem certitudinea că această vizită a fost una edificatoare în a ne stabili “traseul“ și de aceea vrem să mulțumim pe această cale companiei Euralis“.

    Catălin ZAHARIA – Director Executiv Cooperativa “CEREAL TOP”

    “Mulțumesc pentru modul cum a fost organizat și s-a desfășurat acest schimb de experiență. Scopul principal a fost înțelegerea mecanismului de funcționare al Cooperativei Euralis și pașii care au fost urmați până în prezent, informațiile culese pe parcursul vizitei fiind de real folos pentru „așezarea pe linia de plutire” a cooperativelor nou înființate (cum este cazul cooperativei noastre). De asemenea, au fost clarificate și aspecte importante privind educarea, informarea și perfecționarea continuă a membrilor consiliului de administrație, a angajaților și a membrilor cooperatori. Apreciem în mod deosebit deschiderea dvs. pentru realizarea unui parteneriat pe termen lung cu cooperativele din România, dorind ca noi să devenim, într-un timp relativ scurt cooperative de succes, urmând exemplul organizării și funcționării impecabile a Cooperativei Euralis”.

    Adriana SZEKELY – Membru Cooperativa “TORMAC”

    “Aș dori să transmit mulțumiri Cooperativei Euralis pentru oportunitatea de a cunoaște modul de funcționare a unei cooperative cu o vechime de peste 80 de ani, realizarile acesteia și mai ales implicarea în cercetare, în vederea obținerii unor semințe care să răspundă cerințelor fermierilor. Sper totodată, că tot mai mulți fermieri români să înțeleagă conceptul de cooperativă și faptul că în acest mod, drumul spre reușită poate fi mai ușor.”

    Marin RIZESCU – Director Executiv Cooperativa „OLTENIA CRREAL NORD”

    „Mulțumesc frumos echipei Euralis pentru vizita oferită. Pentru mine totul a fost la superlativ, în primul rând vizita la sediul Euralis unde schimbul de experiență a fost foarte interesant”.

    Mihai PETRE – Președinte Cooperativa Agricolă FUNDULEA

    „În primul rând, a fost o experiență din care am învățat foarte multe lucruri, atât de la Euralis, din vizite, cât și de la ceilalți reprezentanți ai cooperativelor. În al doilea rând, cred că cel mai mult am observat câte au reușit oamenii să facă atunci cand s-au unit într-o cooperativă. Un alt lucru care mi-a plăcut a fost faptul că în cadrul consiliului de administrație Euralis se caută o diversificare cât mai mare, combinând experiența celor mai în vârstă cu ideile noi, viziunile noi ale tinerilor, ceea ce mă bucură, fiind în postura de tânăr. Vă mulțumesc pentru oportunitate, atât echipei minunate Euralis, cât și UNCSV!”.

    Stelian GĂINĂ – Director Adjunct “Direcția Agricolă Teleorman”

    “Felicitări echipei Euralis pentru această inițiativă, atât pentru modul de organizare, dar și pentru partea administrativă și tehnică, constând în discuția cu administratorii Euralis, vizitarea laboratoarelor de cercetare stiințifică de la Mondonville, vizitarea unei ferme din zona Toulouse pentru împărtășirea bunelor practici. Cele patru zile petrecute pe pământ francez ne-au dat posibilitatea de a vedea modul de organizare și funcționare a Cooperativei Euralis și de a încerca să punem în practică și în România modelul francez de cooperativă”.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar