AJUTOR DE MINIMIS pentru ACHIZIȚIA DE VACI: 15.000 EURO/FERMĂ pentru CRESCĂTORII DIN MUREȘ, HARGHITA ȘI COVASNA!
agrointeligenta.ro -Lucrurile încep să se miște în cazul ajutorul de minimis anunțat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO că va fi lansat pentru fermierii din trei județe ale României. Sprijinul de 15.000 de euro pe fermă este susținut de Guvernul Ungariei pentru mici producători agricoli din Mureș, Harghita și Covasna. Beneficiarii sprijinului nu trebuie să fie neapărat etnici maghiari, însă proiectele se redactează și depun online în limba maghiară, accesarea banilor, decontul și toate formalitățile către Guvernul de la Budapesta fiind asigurate prin Fundația Pro Economica.
Citiți și: FERMIERII DIN ROMÂNIA – SPRIJIN DE 15.000 DE EURO/FERMĂ DIN PARTEA GUVERNULUI DIN UNGARIA!
Între achizițiile pe care fermierii le pot face în cadrul programului se numără și cea de vaci de carne, astfel că Asociația Aberdeen Angus din România a decis să vină în sprijinul celor care vor să acceseze sprijinul de cel mult 15.000 de euro, echivalentul a circa 70.000 de lei.
Iată anunțul făcut de asociația de crescători de vaci din rasa Angus:
”Având în vedere acordarea noului ajutor de Minimis, adresat exclusiv fermierilor din județele Harghita, Covasna și Mureș, vă aducem la cunoștiință condițiile de eligibilitate ale animalelor, după cum urmează:
-să fie achiziționate vițele din rasa Aberdeen Angus;
-întocmirea documentelor să fie în limba maghiară;
-în cazul în care achiziționați animalele de pe teritoriul Ungariei, acestea vor trebui supuse testelor ADN, atât pe linie maternă cât și paternă, deoarece în trecut au fost aduse pe teritoriul României animale din Ungaria care nu respectau caracteristicile rasei Aberdeen Angus (prezența petelor, coarnelor)
Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon 0727.806.964 – Ileana Suroiu.”
Ajutorul de de minimis pentru cele trei județe reprezintă o continuare a programului pe care Guvernul Ungariei l-a inițiat și derulat în ultimii doi ani în țara noastră prin Fundația Pro Economica.
În exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Kozma Mónika, președintele Fundației Pro Economica, a vorbit despre rezultatele de până acum ale programului de finanțare, dar și cum se va derula următorul apel pentru depunerea proiectelor.
”Fundația Pro Economica a fost înființată în 2017 cu intenția de a utiliza niște ajutoare de stat date de Guvernul Ungariei, din bani europeni, pentru fermierii locali din Transilvania. Fundația în sine are o strategie de dezvoltare la nivelul regiunii prin care noi ne-am propus să punem accentul pe agricultură având în vedere că în Transilvania noi credem că aproape fiecare familie are, într-un fel, tangență cu agricultura. Finanțările, sprijinul financiar primit din partea Guvernului ungar înseamnă că Fundația are o relație oficială, contractuală, cu Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria. Prin acest sprijin noi sunt într-un fel o autoritate de management local prin care sprijinul respectiv poate fi dat mai departe către fermieri. Noi derulăm un program prin care încercăm să dăm sprijin financiar celor care lucrează sau au actiivtate în agricultură și IMM-urilor, la fel, pentru dezvoltarea lor”, ne-a vorbit Kozma Mónika despre activitatea principală a Fundației Pro Economica.
Primul program, lansat în 2017 pentru fermierii din Mureș Primul program de finanțare a fermierilor din Ardeal a fost unul pilot, cu un succes foarte mare, ceea ce a determinat continuarea lui. ”Primul nostru program în 2017 a fost un program pilot în județul Mureș, pe Câmpia Mureșului. Am avut în total aproape 500 de câștigători care au primit 15.000 de euro subvenție pentru a cumpăra utilaje agricole, animale, ce au avut nevoie. Prin programul acesta intenționăm să sprijinim fermierii mai mici, persoane fizice care poate nu au acces la alte programe de finanțare din România, pentru a crea o bază prin care cei mari”, a explicat președintele Fundației Pro Economica.
Prin primul program, Pro Economica a finanțat aproape 500 de fermieri cu un total de 5 milioane de euro. ”Al doilea pas a fost făcut în 2018 când am rămas pe zona câmpiei, în județe Cluj și Bistrița Năsăud. La fel, în cele două categorii – sprijinul pentru IMM-uri și sprijinul pentru activitatea agricolă a fermierilor. (…) Astăzi (sâmbătă – 18 mai, n.r.) a fost un eveniment foarte frumos la Răscruci, în Cluj, unde am invitat cei 485 de fermieri din Bistrița Năsăud și Cluj să ne întâlnim pentru a semna contractele de finanțare. Văzând ochii oamenilor care au avut proiecte câștigătoare, consider că acest program are un succes mai ales prin faptul că noi am încercat să simplificăm accesul la acești bani. Intenționăm mereu să cerem numai documentele strict necesare, în baza legii, care trebuie pentru acest tip de sprijin. Prin această simplificare ajutăm fermierii care în alte cazuri nu au posibilitatea, nici cunoștințele necesare pentru a depune un astfel de proiect”, a precizat Kozma Mónika despre activitatea principală a Fundației Pro Economica.
Președintele Fundației a subliniat că banii pot fi accesați de fermieri indiferent de etnia acestora. O condiție importantă de eligibilitate este legată de accesarea unor finanțări anterioare. Astfel, fiind un ajutor de minimis de cel mult 15.000 de euro, fermierii trebuie să nu fi beneficiat până acum, cumulat, de sprijin care să ajungă la această sumă, în ultimii trei ani. Proiectele se depun online, toate informațiile de elibilitate fiind prezentate pe site-ul Fundației Pro Economica – CLICK AICI.
”Intenția noastră de a lansa un apel pentru fermierii mici – persoane fizice și juridice, un program de minimis cu plafonul de 15.000 de euro în domeniul agriculturii în cele trei județe: Mureș, Harghita și Covasna. Eligibile vor fi persoanele fizice care au activitate în agricultură și au și teren agricol și, la fel, firmele care au activitate agricolă. Intensitatea sprijinului este de 75%, deci 25% trebuie să fie o sursă proprie”, a mai declarat Kozma Mónika în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.