• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RAPIȚĂ PROFITABILĂ ÎN 2019?! DA! – NE RĂSPUNDE HOTĂRÂT MARIUS ZĂRNESCU!

    agrointeligenta.ro -

    O producție de 4-4,5 tone la hectar este așteptată la rapiță în ferma Agromec Vlad Țepeș. Într-un an în care cultura de oleaginoase este o raritate în multe ferme din sudul țării și nu numai, șeful exploatației din județul Călărași, Marius Zărnescu, dezvăluie că în spatele performanței stă un hibrid excepțional – PT264 de la Corteva Agriscience/Pioneer, iar sămânța a fost tratată cu Lumiposa.

    Pe cele circa 1.800 de hectare, la Agromec Vlad Țepeș se cultivă mai ales cereale – grâu, orz, porumb (la irigat și la neirigat). Măiestria tehnologie este pusă însă la încercare în fiecare an de cultura de rapiță unde Marius Zărnescu își propune să aibă randament maxim și profit pe măsură.

    Cultura a fost semănată pe 25 august

    ”Rapița, hibridul PT264, am semănat-o anul trecut, pe 25 august. Condițiile climaterice la data aceea nu au fost extraordinare, porneam cu o lipsă de apă. S-au semănat 50 de boabe pe metrul pătrat, iar la răsărirea din jurul datei de 20 septembrie, am evaluat cam 40-45 de plante pe metrul pătrat”, a declarat șeful fermei Agromec Vlad Țepeș din județul Călărași.

    Sămânța a fost tratată cu Lumiposa

    Toată sămânța de rapiță a beneficiat de tratament cu Lumiposa, un produs lansat anul trecut de Corteva și care reprezintă singurul insecticid pentru tratarea semințelor de rapiță ce conține cyantraniliprol. Lumiposa oferă culturii o protecție extraordinară împotriva dăunătorilor cheie ai rapiței, inclusiv Musca cruciferelor.

    ”Folosim sămânța de la Pioneer tratată cu Lumiposa pentru că de trei ani, de când testăm acest tratament, am văzut efectele folosirii Lumiposa în comparație cu culturile semănate fără acest tratament la sămânță. Culturile tratate cu Lumiposa sunt mult mai viguroase, au acel verde plin, negru cum îi spun eu, și se dezvoltă într-un ritm mult mai accentuat”, apreciază Marius Zărnescu, unul dintre fermierii care au avut ocazia să testeze Lumiposa chiar înainte de lansarea oficială a tratamentului de sămânță.

    Fermierul preferă hibrizii de talie mică sau medie

    An de an, la Agromec Vlad Țepeș se includ în schema de culturi 500-600 de hectare de rapiță, dintre care 90-95% sunt alocate hibrizilor de la Pioneer. ”Nu vrem să recoltăm multă masă vegetativă, ci produs, rapiță. De aceea folosim hibrizii de la Pioneer care au o talie mai mică – noi le spunem pitici, ori o talie medie comparativă față de alți hibrizi care cresc înalți. Cei de la Pioneer au talia medie, au rezistență bună la cădere, nu se scutură – un lucru extraordinar, silicvele ajung la maturitate toate, așa că pierderile de producții sunt minime”, explică Marius Zărnescu de ce mizează an de an pe genetica de rapiță din portofoliul Corteva Agriscience. În plus, fermierul apreciază faptul că hibrizii Pioneer au o genetică pregătită să facă față atacului de slerotinia, una dintr marile probleme ale rapiței, o boală ce poate provoca pierderi uriașe, de până la 50% din producție.

    Primăvara a pus în dificultate rapița, dar PT264 i-a făcut față cu brio

    Anul acesta i-a oferit specialistului o nouă provocare pe care a reușit să o depășească mulțumită geneticii conținute de hibridul PT264: ”Rapița a reușit să treacă cu brio peste diferențele de temperatură. Noi practic n-am avut o primăvară, cu mai mult o primăvară-iarnă: am avut temperaturi de 20 de grade Celsius ziua și temperaturi de 2 grade, un grad noaptea”.

    Se așteaptă o producție de peste 4 tone la hectar

    În ciuda tuturor dificultăților, Marius Zărnescu își privește mândru sola semănată cu hibridul PT264. La cum se prezintă cultura la acest moment, fermierul apreciază că producția va depăși 4 tone la hectar, cu șanse să ajungă la 4,5 tone la hectar. Mai este puțin până la testul cântarului, iar Marius Zărnescu rămâne fidel crezului său: rapița este cultura care pune în valoare măiestria fermierului. Pentru că nu este destul să ai răsărire la rapiță. Este nevoie de o tehnologie bine pusă la punct pentru ca, la final, cultura să fie una cu profit!


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile