• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale APIA în fermă – calendarul după care se fac verificările în teren

    agrointeligenta.ro -

    Controale APIA în fermă – calendarul după care funcționarii fac verificările în teren. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) extrage în această lună eșantionul de control după care se vor face verificările pentru subvenții. Potrivit calendarului transmis de Ministerul Agriculturii începând cu 2 iulie și până la 1 octombrie funcționarii APIA vor merge în exploatațiile agricole pentru a face verificările necesare pentru plata subvențiilor.

    Potrivit datelor obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, eșantionul de control pentru subvenții va fi extras la jumătatea lunii iunie și transmis fiecărui județ pentru punerea în aplicare a calendarului de controale pe teren.

    Verificarea culturilor, acolo unde este necesar, trebuie să fie efectuată în perioada corespunzătoare înainte, sau (cel mai târziu) imediat după recoltare pentru a fi eficiente. Verificarea poate fi efectuată și după recoltare, în anumite condiții chiar după ce s-a arat, pe baza rezidurilor culturii (miriști și alte resturi vegetale ale culturii) cu condiția ca acestea să constitue dovezi vizibile ale culturii. entru unele măsuri de agromediu verificarea cerinţelor specifice se realizează în funcţie de termenele stabilite prin fişa măsurii din PNDR 2014-2020 pe fiecare pachet în parte. Verificarea normelor de ecoconditionalitate se poate realiza pe tot parcursul anului de cerere, începând cu 1 ianuarie până la 31 decembrie.

    În ceea ce priveşte controlul pe teren a cerinţei privind acoperirea minimă a solului pe timpul iernii (GAEC4), conform Ghidului privind procedura de control clasic pe teren – Acoperirea cu vegetaţie sau resturi vegetale pe timpul iernii se verifică în perioada noiembrie – decembrie pe toate parcelele de teren arabil ale fermei, până la realizarea procentului de 20%, inclusiv pe parcelele cu suprafaţa mai mică de 0,3 ha, si pe parcelele nesolicitate la plată.

    Iată calendarul după care se ghidează APIA pentru controalele în teren:

    Controlul pe teren se execută în anul de depunere a cererii unice de plată în perioada 2 iulie-1 octombrie iar înregistrarea rezultatelor se va efectua în raportul de vară.

    Excepţie de la această perioadă fac verificarea cerinţei GAEC4 (acoperirea minimă a solului), rezultatul controlului fiind înregistrat în raportul de iarnă şi a cerinţei specifice de încorporare a pachetului 4, a pachetului 7 din măsurile de dezvoltare rurală. Măsura 214/M10, a culturilor secundare – ZIE, care presupune şi un control în primăvară cu înregistrarea rezultatelor în raportul de primăvară.

    ATENŢIE! Potrivit art. 59, alin. 7 al Regulamentului (CE) nr. 1306/2013, în cazul în care fermierul nu permite sau întrerupe efectuarea controlului pe teren, cererea de sprijin va fi RESPINSĂ de la plată, cu excepția cazurilor de forță majoră și a circumstanțelor excepționale!De asemenea, controlul este întrerupt în cazul în care inspectorul este agresat fizic sau verbal de către fermier. Inspectorul va consemna aceste fapte în raportul de control, solicitând semnarea acestuia de către fermier (dacă este posibil).

    După încheierea acțiunilor de control clasic pe teren, inspectorul completează un raport de control, fermierul având posibilitatea, conform art. 41 din Regulamentul UE nr. 809/2014, de a-l semna, atestând prezenţa sa la control şi de a adăuga observaţii sau obiecţii privitoare la neregulile constatate.

    Potrivit unei declarații a directorului general al APIA, Adrian Pintea,  minim 5% dintre fermierii care au cerut subvenții trebuie să fie verificați anual. La acest procent, în eșantionul de control se adaugă și ”ratele de eroare” din anul anterior.Reamintim că eșantionul de control pentru anul 2018 a inclus 73.203 de dosare selectate pentru verificare, cu un număr de 885.250 parcele, pentru o suprafață de 2.075.633 ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă