• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DK Extremus, cel mai nou hibrid de rapiță Dekalb

    Oana Timar -

    DK Extremus este cel mai nou hibrid de rapiță și a fost prezentat fermierilor de către reprezentanții Dekalb în cadrul primelor evenimente din seria Agro Bayer Arena. Agricultorii s-au arătat imediat interesați de hibridul de generație nouă, unul special conceput să înglobeze la cel mai înalt nivel caracteristicile și rezistența geneticii Dekalb.

    Hibridul DK Extremus este noutatea anului în portofoliul Bayer-Dekalb, compania care deține numărul 1 pe piața de rapiță din România. Făcând parte din generația nouă de genetică Dekalb, DK Extremus vine nu numai cu o productivitate foarte ridicată, dar și cu o rezistență menită să asigure cultura chiar și în condiții grele de secetă, de semănat sau răsărire tardivă, de atacuri ale dăunătorilor.

    ”Noi în general aducem în fiecare an unul sau doi hibrizi noi în portofoliul de rapiță Dekalb. Anul acesta, portofoliul de rapiță crește cu un hibrid. Se numește DK Extremus. Așa cum ne dăm seama și după numele acestuia, este un hibrid care rezistă în condiții speciale„, a vorbit despre noul hibrid Alina Arsene, Director tehnic în cadrul companiei Bayer CropScience România.

    Fermierii care au participat la Bayer Agro Arena de la Timiș, în Comloșu Mic, sau de la Bihor, în Marghita, au putut afla în premieră toate detaliile despre noul hibrid de rapiță Dekalb, unul semi-timuriu ce se poate recolta înainte de grâu.

    Carmella Duma, reprezentant tehnic pentru Dekalb, a subliniat în cadrul prezentărilor că DK Extremus reușește să reunească toate caracteristicile hibrizilor Dekalb, venind cu o stabilitate remarcabilă, cu toleranță la scuturare – o trăsătură consacrată a rapiței Dekalb, dar și cu o dezvoltare eficientă în toamnă.

    ”DK Extremus înglobează caracteristicile hibrizilor Dekalb – toleranța la scuturare, dezvoltare foarte bună în toamnă, toleranță foarte bună la temperaturile scăzute de peste iarnă, toleranță și rezistență crescută la boli. Pe lângă acestea, ca și perioadă de înflorire, este asemănător cu hibridul DK Expression, are o înflorire timpurie și totodată o maturitate timpurie. Dacă vreți să îl recoltați înainte de cultura de grâu, este foarte binevenit”, a subliniat Carmella Duma la Bayer Agro Arena de la Comloșu Mic, județul Timiș.

    Un aspect foarte important legat de hibridul cel nou de la Dekalb este că el vine să prevadă o problemă care, deși acum este prezentă izolat în fermele din România, are un potențial de risc tot mai mare. ”DK Extremus face față unor condiții deosebite și aici aș face o referire aparte. Deși în România, planta parazită Orobanche cumana nu este întâlnită decât izolat, noi știm că avem un focar important de infecție în Bulgaria. Astfel, de ceva ani ne gândim ca în portofoliul din România să avem produse cu un comportament care să prevină această problemă”, a precizat Alina Arsene.

    Premieră: sămânță de rapiță tratată cu biostimulator, cu biofungicid și insecticid

    O altă noutate Dekalb pentru fermierii care cultivă rapiță este posibilitatea de a avea sămânța gata tratată cu fungicid, cu un biostimulator și chiar cu un insecticid. Este o premieră în România introducerea Acceleron la rapiță care vine astfel gata tratată nu doar cu fungicid, ci și cu biostimulator, iar opțiunea de a avea și un insecticid în acest tratament, alături de fungicid, vine să răspundă interzicerii la acest moment a tratamentelor cu neonicotinoide pentru culturile ce se seamănă în toamna 2019.

    În privința prețurilor, lansarea campaniei de rapiță Dekalb pentru 2019 a venit cu o surpriză plăcută pentru fermieri care au remarcat că sămânța nu s-a scumpit deloc iar la unii hibrizi, pentru a veni în sprijinul agricultorilor, Dekalb – Bayer a operat scăderi.

    Fermierii la care rapița nu răsare, asigurați de Dekalb

    Iar poate cel mai important lucru în oferta pentru Rapiță Dekalb 2019, compania a păstrat și în acest an programul ”Protecția Dekalb” – asigurarea pentru fermierii la care rapița nu răsare din cauza secetei. În campania trecută de semănat, peste 300 de fermieri care cumpărat sămânță Dekalb au primit despăgubiri după ce cultura nu le-a răsărit din cauza secetei. Potrivit datelor oficiale Dekalb, suprafața despăgubită a fost de circa 70.000 de hectare, iar fermierii afectați nu au mai achitat costul sămânței.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale