• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cel mai mare tun din mandatul lui Daea. Atenție! Se poate lăsa cu anchetă penală!

    agrointeligenta.ro -

    Un colos de milioane de euro se pregătește la Ministerul Agriculturii. Totul sub umbrela unei societăți-mamut de tipul celor care, în trecut, s-au transformat în parteneriate public-private din care statul a rămas cu pagube de miliarde de euro, așa cum este cazul dosarului ”Ferma Băneasa” în care Puiu Popoviciu a fost condamnat anul trecut la 7 ani cu închisoare.

    La Ministerul Agriculturii se lucrează la un proiect ambițios. Unul care, aparent, ar urma să servească interesului micilor producători agricoli. În spatele acestui demers stă un veritabil cumul imobiliar cu active de zeci, chiar sute de milioane de euro care vor fi trecute într-o societate națională cu viitor incert – Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea”.

    Până acum Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea”, unde Ministerul Agriculturii are un singur acționar, a pus mâna pe proprietățile Bursei de Mărfuri. S-ar pregăti terenuri din Băneasa și spații de prezentare și de vânzare în mai multe județe.

    Aceste proprietăți ar urma apoi să fie puse la bătaie în afaceri publice-private. Se riscă să se ajungă la situații de genul parteneriatului cu afaceristul Puiu Popoviciu, care pe terenuri destinate cercetării a făcut celebrul mall din Băneasa. Cum s-ar putea face acest lucru? Foarte simplu: în actul de constituire a Casei de Comerț, Adunarea Generală extraordinară a acționarilor are dreptul de a vota în orice moment, fără vreo condiționare, ”asocierea, fuziunea cu alte societăți sau divizarea societății precum și înființarea prin asocierea acesteia cu terți, de noi societăți”. În dosarul ”Ferma Băneasa”, printr-o decizie similară s-a făcut trecerea, unui teren de 224 ha din domeniul public în proprietatea societății comerciale pe acțiuni SC Băneasa Investments SA și, după anul 2004, a SC Băneasa Rezidențial SRL și SC Băneasa Business and Technology Park SA. Acțiunea a fost găsită ulterior ca fiind nelegală, însă prejudiciul, unul de miliarde, nu a fost nici până acum recuperat având în vedere că pe acea suprafață s-au contruit mari centre comerciale, ambasada SUA și un cartier rezidențial de lux.

    Proiectul de suflet al lui Liviu Dragnea

    Casa Română de Comerț Agroalimentar “Unirea” este probabil ultimul proiect născut de Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, și Petre Daea, ministrul Agriculturii, și a plecat de dorința exprimată de fostul șef al PSD de a crea o rețea de aprozare. ”Am intrat în Uniunea Europeană, foarte bine, dar nu suntem obligați să mâncăm absolut toate E-urile, adică de ce am fi obligați? Poate reușim să facem ca produsele agricole să se prelucreze mai mult în România, că noi suntem într-o situație foarte frumoasă, se recoltează grâul și cum se întoarce grâul nostru? Napolitane, biscuiți, pâine congelată. Noi luăm pe grâu atât și plătim atât când vine napolitana atât. Noi nu mai suntem în stare să facem napolitane, că suntem proști? Adică suntem leneși, nici vorbă, leneșul e Iohannis, nu noi”, declara în urmă cu trei luni Liviu Dragnea.

    Așa cum ne-au explicat reprezentanți din cadrul Ministerului Agriculturii, reînființarea aprozarelor a fost o variantă analizată de minister de la începutul lui 2018. A fost o dorință a ministrului Daea, care a cerut un fel de analiză de oportunitate, așa cum ni s-a transmis de la Ministerul Agriculturii.

    S-a trecut la fapte cu ocazia manifestărilor Centenarului

    În Ședința Guvernului de pe 29 noiembrie 2018, desfășurată la Alba Iulia, a fost aprobată înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar “Unirea”, în contextul aniversării centenare a Marii Uniri a României.

    Colosul din spatele aprozarelor

    Deși în teorie, Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea” ar trebui să fie o societate de stat care sprijină mici producători, până acum compania controlată de Ministerul Agriculturii a avut o sigură acțiune – una controversată, și două intenții. Toate trei proiecte însemna reunirea sub cupola societății a unor proprietăți ale statului care apoi să fie incluse în proiecte de parteneriat public-privat.

    • Proiectul 1. Bursa de pește

    În aprilie, a fost inaugurată Bursa de Pește, proiect început încă de acum un deceniu și care a costat cinci milioane de euro. Deși proiectul nu este funcțional și nici nu ”riscă” să fie, clădirile, navele, poantele și autovehiculele au fost trecute de ministrul Petre Daea de la Agenția Națională de Pescuit la ”Unirea”.

    • Proiectul 2. Terenurile din Băneasa

    g4media.ro a dezvăluit în luna aprilie că Ministerul Agriculturii intenționează să ia terenul de 30 de hectare din Băneasa de la Universitatea de Științe Agricole printr-o ordonanță de urgență, au declarat atunci pentru G4Media.ro surse din minister.

    Potrivit acestora, ministrul Daea vrea să construiască la marginea Capitalei un mare centru expozițional, administrat de compania de stat care se va ocupa de înființarea Aprozarelor. Daea a negat varianta OUG, dar a confirmat că există discuții referitoare la terenul din Băneasa.

    • Proiectul 3. Spațiile comerciale

    Din acest an, mai multe direcții județene de agricultură au primit indicații de la Ministerul Agriculturii să găsească spații de prezentare sau de comercializare produse care să treacă la Casa de Comerț Unirea.

    Valoarea acestor proprietăți pe care le viza ministerul condus de Daea pentru a ajunge la Unirea depășește 100 de milioane de euro.

    Majorarea de capital, aprobată în Guvern

    În ședința Guvernului din data de 24 aprilie 2019 a fost aprobată o Hotărâre prin care se aprobă suma de 93.000.000 lei pentru majorarea capitalului social al Societății Naționale”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” – S.A.

    Măsura are în vedere asigurarea fondurilor necesare majorării capitalului social al societății naționale și vor fi utilizate în scopul aplicării strategiilor guvernamentale în următoarele domenii prioritare:

    ”Sumele alocate vor fi direcționate pe principiul eficienței și eficacității cheltuirii banilor, similar unui Investitor Privat Prudent în economia de piață, în programe pilot care vor fi dezbătute public pentru a servi intereselor conjugate ale actorilor din piață, în beneficiul consumatorului final”, se arată în actul normativ prin care s-a majorat capitalul de la ”Unirea”.

    Șeful de la ”Unirea”, consilierul personal al lui Daea

    În luna martie, în timpul unei videoconferințe cu șefii direcțiilor județene de agricultură, Petre Daea a anunțat că șeful casei de comerț este Adrian Izvoranu.

    Acesta nu este nimeni altul decât unul dintre consilierii ministrului Petre Daea. Din declarația sa de avere nu reiese că are vreo proprietate înainte să ajungă la Ministerul Agriculturii. Acesta se prezenta în ultimii ani ca director general în cadrul Confederației Patronală a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România (CPISC). Publicația curentul.ro susținea că această asociație ar fi doar un nume pe hârtie, pentru că Izvoranu nu are niciun subaltern.

    Cinci administratori, doar unul din partea statului român

    Sediul Casei de Comerț Agroalimentar ”Unirea” este pe strada Petricani, lângă Romsilva, în Sectorul 2 din București.

    Are un singur punct de lucru înregistrat până acum, în Tulcea, pe strada ing. Dumitru Ivanov, din Tulcea. Aici este de fapt vorba de sediul Bursei de Pește.

    Acționarul unic al camerei de comerț este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Societatea de stat are cinci administratori: George Sava, Aurel Popescu, Sorin Minea, Adrian Rădulescu și Florentin Bercu.

    George Sava este în prezent Secretar General Adjunct, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În trecut, acesta a ocupat mai multe funcții publice, inclusiv pe cea de prefect al județului Buzău. El are studii de Drept și licența obținută în 1999 la Universitatea Ecologică din București.

    Aurel Popescu deține acțiuni la Rompan Proiect SA, Policom 2000, Moara Crovu, Eximpan, Agromec Crovu și Rompan Proiect

    Sorin Dumitru Minea deține deține acțiuni la Angst Retail, Carniland, Rinder, Angst Bistro, Sismo Consulting, Coca Impex. Madis Big Com, Angst Ro și Ianis Com. Este mai cunoscut pentru faptul că deține funcția de președintele la Federaţia Romalimenta, federație care grupează majoritatea asociațiilor/patronatelor din industria alimentară, alături de mari firme procesatoare, autohtone și multinaționale.

    Adrian Rădulescu este președintele Asociației Fermierilor din România, organizație afiliată Federației Naționale PRO AGRO. Rădulescu deține, printre altele, acțiuni la, Cooperativa Agricolă Rogova, Suin Reproducție Cooperativă Agricolă, Agricom Impex, Piglets Traian Cooperativă Agricolă, Genetica Ialomița Cooperativă Agricolă, Cooperativa Agricolă Vînjuleț, Avicrisali, Piscicola Sălcioara și Abator Muntean SA.

    Adrian Rădulescu a devenit cunoscut publicului după ce a fost numit consilier prezidențial al lui Traian Băsescu. El ar fi fost implicat, măcar ca și sfătuitor, pentru Traian Băsescu și Elena Udrea, atunci când aceștia au cumpărat teren la Nana, în județul Călărași.

    Florentin Bercu este directorul executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal din România. Anterior, el a ocpat aceeași funcție în cadrul Federației Naționale PRO AGRO.

    Adunarea generală a acționarilor Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A este organul de conducere al acesteia, care decide asupra activității și politicii ei economice.

    Adunarea generală a acționarilor Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A este constituită dintr-un membru, reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale numit și revocat, prin ordin al ministrului agriculturii.

    Participarea reprezentantului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în cadrul AGA se face în baza mandatului scris emis de ministrul agriculturii, în concordanță cu ordinea de zi anunțată. Adunările generale ale acționarilor sunt ordinare și extraordinare.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA