• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schema de semănat cu care Stațiunea Lovrin își asigură la grâu minim 5 tone/ha chiar și în anii grei!

    Roxana Dobre -

    Schema care garantează o producție de 5 tone la hectar la grâu chiar și în anii dificili, aplicată cu succes la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin în 2019 și reaplicată la semănatul din această toamnă pentru un start bun al acestui an agricol. Sămânța românească face diferența în câmpuri, iar potrivit directorului instituției, Marinel Horablaga, pe suprafețele de la Lovrin, județul Timiș, s-a însămânțat în mare parte atât grâul și rapița, dar unele suprafețe au rămas ”blocate” cu culturile din anul precedent, ploile din ultima perioadă ajutând încolțirea pentru noile culturi dar au îngreunat recoltarea celor vechi.

    Marinel Horablaga – Directorul SCDA Lovrin

    ”Rapița a răsărit tot ce am semănat dar nu mai putem semăna acum ce avem din cauza ploilor. Nu putem intra la pregătit terenul, încă mai avem de recoltat și după aceea să pregătim. Ploile ne-au ținut pe loc cu recoltatul și nu avem cum să intrăm. Dacă ne lasă trei zile-patru să putem recolta pentru că avem tot echipamentul acolo pregătit”, ne-a declarat telefonic Marinel Horablaga, director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin.

    Se recomandă ca fermierii să intre cât de repede pot la semănat

    Cel mai târziu fermierii mai pot semăna până la primul îngheț, iar recomandările directorului de la Lovrin sunt ca agricultorii care au întâziat să intre în câmp să demareze cât de repede însămânțatul, acolo unde condițiile meteo permit. Marinel Horablaga spune că potrivit tehnologiei data din calendar este târzie pentru însămânțatul din toamnă dar având în vedere că mulți fermieri nu au putut intra în câmp, mai ales din cauză că pământul e prea moale, trebuie să facă acest lucru imediat ce este posibil în funcție de zona unde au culturile.

    ”După tehnologie și după carte este târziu să mai semănăm dar având în vedere că nu s-a putut intra la semănat din cauza ploilor, recomandăm până când poate fermierul semăna cu o condiție esențială și anume să dea densitate mult mai mare decât dădea până acum. Anul trecut spre exemplu faptul că am mers pe o densitate mai mare ne-a ajutat pentru că oricum frații nu mai erau productivi, marea majoritate erau sterili, și atunci am trecut de producții peste 5 tone/ha în condițiile în care în jurul nostru s-au obținut 2-3 tone”, a mai precizat specialistul.

    Schema aplicată cu succes la Lovrin

    Revenind la culturile de la Lovrin, Marinel Horablaga spune că în condițiile anului acesta inginerii instituției au mers pe o densitate mai mare la semănat ceea ce, speră specialistul, va asigura cel puțin 5 tone în condiții dificile, cum au fost în anul 2019-2020.

    ”În kilograme la hectar vrem să mergem de la 300 de kilograme/ha, undeva la 340-350 de kilograme. Astăzi avem umiditate în sol cred eu suficientă pentru a încolți și a pleca în vegetație, acum depinde și de iarnă, cum vine iarna și cu ce temperaturi. Și mai ales dacă va fi zăpadă. Sfatul meu pentru fermieri este să grăbească cu însămânțatul. Clar că vor fi afectate producțiile pentru că se spune că orice zi întârziată față de perioada optimă duce la pierderi dar și acum mă uit în jur și văd suprafețe răsărire dar și terenurile unde doar acum se seamănă. Este devreme să spunem că este un an bun pentru că până nu vezi recolteze în siloz nu te poți pronunța. Așa am pornit și în 2019 când plantele au răsărit la timp, am avut umiditate în toamnă și în primăvară a început o secetă cruntă care i-a afectat pe fermieri mai ales că mulți pe baza ieșirii din iarnă, cum arătau culturile atunci, au făcut contracte futures și când colo seceta i-a lăsat fără recolte”, a mai punctat directorul stațiunii Lovrin.

    Discounturi pentru fermieri la sămânța românească 

    Sămânța de grâu pe care Stațiunea Lovrin o oferă spre comercializare fermierilor se pretează la a fi însămânțată și în sudul și estul României, și nu doar în partea de vest a țării.

    ”Sămânța pe care o punem la dispoziție cu siguranță, va da satisfacție și în sudul și estul României, și spun lucrul ăsta nu pentru a face reclamă ci mă bazez pe faptul că soiurile noastre atunci când au fost omologate au fost testate și acolo și au dat rezultate la fel de bune ca și în vestul sau în nordul țării, așa că aceste soiuri vor fi la fel de competitive atât semănate în Câmpia de Vest, cât și semănate în Câmpia Română sau în Bărăgan”, a dezvăluit directorul SCDA Lovrin.

    Citiți și: Sămânța de grâu SCDA Lovrin pornește de la 1,8 lei/kg la soiul ALEX și 2 lei/kg la soiul CIPRIAN!

    În ceea ce privește prețul la sămânța de grâu, SCDA Lovrin vine cu prețuri mult mai mici comparativ cu cele existente în piață la această oră.

    ”Ca preț, suntem, zic eu, competitivi, doar un pic a crescut prețul anul trecut, dar este undeva la jumătate comparativ cu prețul la care se vinde, în medie, pe piață sămânța de grâu la momentul acesta”, susține Marinel Horablaga, director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă.

    Fermierii care cumpără sămânță de grâu de la SCDA Lovrin beneficiază de următoarele discounturi:

    Pentru detalii suplimentare sau pentru a comanda sămânța de grâu produsă la SCDA Lovrin, sunați la 0727.882.407 (persoană de contact ing. Monica Micluța). Comenzile se pot face și la adresa de e-mail: scdal@yahoo.com 


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”