• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VIDEO. Armata americană s-a antrenat din greșeală în lanurile fermierilor din Fetești

    agrointeligenta.ro -

    Dintr-o eroare, soldații americani au intrat cu tancurile în culturile agricole ale unor locuitori din Ialomița Militarii au greșit coordonatele, fapt pentru care au înaintat prin recoltele oamenilor. Din sursele Agrointeligența – AGROINTEL.RO, cel mai afectate sunt culturile societății A&S International 2000 aparținând afaceristului Sorin-Paul Stănescu. De altfel, chiar inginerul agronom al acestuia a anunțat Poliția când a văzut tancurile în lanurile de lângă Fetești.

    Mai mulţi locuitori din zona localităţii Feteşti, judeţul Ialomiţa, au rămas surprinși de ce au putut vedea. Militarii care luau parte la un exerciţiu NATO de amploare au intrat cu tancurile în culturile lor agricole. Au fost afectate culturile de grâu, floarea-soarelui şi porumb. Oamenii au spus că au încercat să discute cu soldaţii aflaţi în vehiculele militare, dar că aceştia i-au ignorat şi au continuat înaintarea prin culturi. Proprietarul terenului a reclamat incidentul Poliţiei. Oamenii legii au apărut după o vreme şi le-au spus localnicilor că este vorba despre un exerciţiu NATO, iar militarii au greşit coordonatele, intrând pe terenul privat şi că nu este nimic de făcut.

    „În jurul orei 13.30, în timp ce eram la recoltat la cultura de orz, în apropierea noastră, într-o zonă recoltată cu porumb şi florea soarelui, am auzit bubuituri şi semnalizări de fum, crezând că a luat foc. Ne-am deplasat repede şi acolo am dat peste maşinile armatei, care făceau un exerciţiu în interiorul culturii noastre. Nu ştiam că e un exerciţiu NATO. Oamenii au intrat în panică. Noi nu am fost anunţaţi de nicio autoritate. Noi am intrat în zonă, între tancuri, dar nu ne-au băgat în seamă, ne-au sfidat. Ei şi-au continuat exerciţiul. Intrau din floare soarelui în porumb, apoi în grâu. Am făcut semne cu mâna, am fost în apropierea tancurilor, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă. Noi am făcut un apel la 112. Am intrat în panică. Unii oameni au plecat de pe câmp de frică. Poliţia a reacţionat paşnic, nu păreau impacientaţi. Ulterior am primit un apel telefonic de la o persoană, în timp ce eu mă feream de tancuri să nu dea peste mine, care a spus că vom lua legătura şi că vom fi despăgubiţi. Nu ştiu cine ne va despăgubi. A fost ceva verbal. În jurul orei 17.00 au plecat de pe câmp. În acest timp, ei au făcut operaţiunile, iar noi printre ei, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă.”, a declarat inginerul Liviu Mereuţă de la A&S International 2000.

    Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat că Armata își asumă greșeala, chiar dacă exercițiul a fost comun.

    „Ne asumăm responsabilitatea unui astfel de serviciu, cel mai mare, Saber Guardian, unde participă zeci de mii de militari. S-a stabilit o comisie la primărie, s-au prezentat acolo toate documentele privind despăgubirile și vom stabili cum vom face asta. Ne asumăm, este o greșeală a soldaților noștri. Nu eu am dat coordonatele greșit, este un exercițiu la care nu eu am făcut tactica. O să stabilim cine a greșit, nu pot să vă spun acum. Au fost grupe mixte de militari americani și români. Acest scenariu de exercițiu s-a făcut în comun, iar acea zonă a fost aleasă de Armata României.”, a declarat ministrul Apărării.

    După incidentul din Ialomița, Ministerul Apărării Naționale a emis un comunicat de presă: ”Joi, 20 iunie, în jurul orei 14, în zona Insulei Ialomiței, pe timpul desfășurării unor activități de instruire din cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 19, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiții meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi.

    Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autoritățile locale și cu agenții economici care au în proprietate terenuri în zonă.

    O comisie formată din reprezentanți ai M.Ap.N și armatei SUA cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul.

    În jurul orei 18.30, s-a desfășurat la primăria localității Stelnica o întâlnire a reprezentanților comisiei cu cei ai primăriei Stelnica și proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor și a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare”.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Revoluție în zootehnia românească: Bălțata Românească cu producție de 40 de litri de lapte pe zi Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple