SEMNAL DE ALARMĂ: ”DOMNULE DAEA, NU NE PUTEM LUA SUBVENȚIILE!”
agrointeligenta.ro -Fermieri furioși! O schimbare în lege care ar fi trebuit să mai faciliteze accesul la subvențiile agricole pun bețe în roată producătorilor agricoli care cer bani europeni și naționali. Este vorba despre certificatele de producător, documente obligatorii la ajutoarele de stat pentru tomate și lână și mai nou sprijinul pentru usturoi, care și-au mărit valabilitatea de la 5 la 7 ani iar fermierii sunt obligați să reînnoiască documentele chiar dacă acestea sunt încă în termen de valabilitate.
”Domnul Daea…e jale! Interesele cui sunt la mijloc?! Anul trecut s-au emis atestate de producător pe 5 ani, acum nu mai sunt bune…trebuie pe 7 ani!!! Altfel nu luăm subvenția! Lână…2 lei/kg ? Și nu o ia nimeni! Muncim pentru ce? Vă bateti joc de cei ce muncesc!”, este mesajul Elenei Neacșu transmis prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Este greu de înțeles de ce fermierii sunt puși pe drumuri pentru un document care este încă în perioadă de valabilitate și a fost obținut în condițiile legii.
Reamintim că procedura pentru eliberarea atestatului de producător s-a schimbat anul trecut în luna februarie. Astfel, valabilitatea acestuia a crescut de la 5 ani la 7 ani iar acesta se eliberează, la cerere, persoanelor fizice care optează pentru desfășurarea unei activități economice în sectorul agricol, pe baza datelor din registrul agricol.
Mai mult, termenul pentru eliberarea atestatului de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite conform legii și organizate la nivel local/zonal/ județean/regional/național, care se înregistrează la primăriile comunelor, orașelor, municipiilor sau sectoarelor municipiului București și care nominalizează cel puțin un reprezentant în acest scop, sau în lipsa avizului de la una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, de către entitățile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condițiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.