Subvenții APIA: Extragerea eșantionului cu fermierii la control
agrointeligenta.ro -Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) extrage eșantionul de control pentru Campania 2019. Verificările pentru subvențiile agricole și zootehnice vor începe pe 2 iulie, conform calendarului asumat de conducerea APIA și cea a Ministerului Agriculturii.
Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a dezvăluit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că mâine, vineri 28 iunie, va fi extras eșantionul de control pentru Campania 2019 și numărul de fermieri eșantionați va fi transmis în fiecare județ pentru a putea fi demarate verificările.
CITIȚI ȘI – Plăți fermieri: Eșantionul de control pentru subvențiile APIA din acest an
Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă reamintește că xcopul verificărilor la fața locului este acela de a controla condițiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu art. 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea. Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafață și aspecte privind utilizarea/ acoperirea terenului.
Obligațiile fermierilor selectați la control sunt următoarele:
– să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei;
– să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului;
– să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.
Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă, scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru. Este necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop control agromediu şi de asemenea pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate.
În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibil.
APIA a finalizat pe 15 mai, Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2019, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 846.619 cereri, pentru o suprafața declarată la plată de 9.711.211,43 hectare.
Potrivit unei declarații a directorului general al APIA, Adrian Pintea, minim 5% dintre fermierii care au cerut subvenții trebuie să fie verificați anual. La acest procent, în eșantionul de control se adaugă și ”ratele de eroare” din anul anterior.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă reamintește că eșantionul de control pentru anul 2018 a inclus 73.203 de dosare selectate pentru verificare, cu un număr de 885.250 parcele, pentru o suprafață de 2.075.633 ha.