• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele LAPAR: ”Prețul grâului este cu 10-12, chiar cu 20 de euro mai mic decât prețul real”

    agrointeligenta.ro -

    Fermierul constănțean Gheorghe Albu, președintele interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), solicită public parlamentarilor și Ministerului Agriculturii să se creeze o Bursă pentru comercializarea produselor agricole.

    ”Prețurile sunt foarte diferite și speculative”

    Gheorghe Albu atrage atenția că și în acest an, fermierii români sunt  plimbați cu tot felul de indicatori și condiții pentru ca, la final, să li se ofere un preț mult mai mic decât valorează recolta lor. ”Prețurile sunt foarte diferite și speculative. Avem la grâu două prețuri: grâu de furaj și grâu de panificație. În momentul în care mergem și facem analiză, ba are proteină, ba nu are de formare, ba are gluten, ba nu știu ce, încât la final obținem prețul de jos care este cu 10-12, chiar și cu 20 de euro mai mic decât prețul real. Considerați că vă puteți implica și în calitate de for decizional – Parlament, avem aici MADR, să facem Bursa pentru comercializarea produselor agricole și să avem un singur preț la nivelul României, să avem un singur standard de calitate asupra produselor agricole pe care le vindem”, a spus astăzi, joi – 27 iunie, Gheorghe Albu, președintele interimar al LAPAR, prezent la ședința unui grup de lucru privind legislația și măsurile ce se impun pe piața produselor agroalimentare. Evenimentul a avut loc în Parlamentul României, la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.

    Bursă și pentru achiziția de inputuri agricole?

    Un alt semnal de alarmă tras de liderul fermierilor din LAPAR vizează piața inputurilor agricole: ”Considerați că este necesar și puteți interveni din punct de vedere legislativ și administrativ să facem o Bursă de achiziție și comercializare a inputurilor – pentru că aici este o mare problemă? De-a lungul și de-a latul țării vedem culturi care sunt diferite. De ce? Pentru că de multe ori în România se introduc soiuri și hibrizi care nu sunt aclimatizați zonei și producătorii agricoli sunt puși în situația în care, cu aceleași cheltuieli, obțin producții la jumătate. Atunci ne trebuie și aici o bursă să fim informați, să avem prețuri unitare și calitate”.

    Tot o propunere a liderului LAPAR este ca ”toate fermele să aibă spații autorizate și dotate corespunzător pentru a stoca producția agricolă”. ”Întâi trebuie să pui în hambar și abia apoi să vinzi când știi ce ai, calitatea și cantitatea producției pe care ți-ai asumat-o”, a explicat Albu, argumentând pentru o legislație națională care să sprijine fermierii să aibă propriile spații de depozitare.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2025 – calendarul după care intră în conturi prima tranșă din subvenții Comisia Europeană a aprobat subvenția de 3.000 euro/hectar pentru fermierii români Îngrijirea mușcatelor toamna. Pregătirea plantelor de mușcată pentru iernare

    Ultimele știri

    Șeful ANAF revine în scandalul ”gemului cu TVA neîncasat” : Nu avem în vedere impozitarea autoconsumului! Marcel Sîrghiac – noul Președinte al Grupului ALCEDO Fabrica Luduș a început procesarea sfeclei de zahăr de la fermieri. Mihaela Neagu: ”Ne-am propus să scoatem pe piață 25.000 de tone de zahăr românesc”