• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘEF DE DIRECȚIE AGRICOLĂ: RISCĂM SĂ PIERDEM SUBVENȚIILE pentru PĂȘUNI!

    agrointeligenta.ro -

    Suprafețe uriașe de pășuni care parcă s-au ”topit” în ciuda angajamentelor pe care România și le-a luat în fața Uniunii Europene, de păstrarea a pajiştilor şi păşunilor ca un bun al generaţiilor viitoare. Neoficial, din circa 6 milioane hectare de păşuni declarate în 2007 la nivel naţional, abia dacă mai sunt 2 milioane hectare, avertizează şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.

    ”Riscăm ca fermierii să nu mai ia subvenţii pentru păşuni”, avertizează şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan. Numai în județul Bihor este înregistrată o lipsă la inventar de peste 96.400 hectare de păşuni. Nimeni nu ştie exact unde a dispărut atâta imaş, deşi în 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat păstrarea pajiştilor şi păşunilor ca un bun al generaţiilor viitoare. Acesta susține că diminuarea drastică a suprafeţelor de păşune rezervate pentru creşterea animalelor a fost cauzată şi de urbanizarea mediului rural. „În unele cazuri păşunile au fost transformate în terenuri agricole, în altele au ajuns loc pentru case, hale şi ferme”, mai spune Hodișan.

    Război cu Ministerul Agriculturii din cauză că a spus adevărul

    Potrivit www.ebihoreanul.ro, șefii din Minister şi din Prefectură sunt supăraţi pe Hodişan fiindcă a dezvăluit că Bihorul şi-a redus cu peste 60% suprafaţa de păşuni declarată în 2007. Cum regulamentele europene permit o diminuare de maximum 5%, România are toate şansele să intre în procedură de infringement. „Nu e de joacă! S-ar putea ajunge la suspendarea subvenţiilor acordate fermierilor, care au făcut investiţii, au luat credite…”, avertizează Hodişan.

    Concret, dacă în ianuarie 2007 la nivelul judeţului Bihor erau declarate 180.816 hectare de păşune, la începutul lui 2019 „Statistica terenurilor”, întocmită prin completarea unui formular de către toţi primarii din judeţ, însuma doar 167.222 hectare. Suprafaţa totală reală e însă mult mai mică, de vreme ce în evidenţele APIA Bihor, prin care se plătesc subvenţiile, figurează doar 99.177 hectare de păşuni.

    Efectuarea amenajamentelor pastorale blocată în județ

    Hodişan îl acuză pe prefectul județului, Ioan Mihaiu, că frânează finalizarea amenajamentelor pastorale, adică a studiilor privind starea şi întreţinerea păşunilor, determinante pentru ca fermierii să obţină subvenţiile la hectar. „Conform Legii 44/2018, dumneavoastră trebuie să emiteţi un ordin pentru constituirea comisiei judeţene care va întocmi amenajamentele pastorale”, i-a spus Hodişan prefectului într-o ședință.

    Valabile 10 ani, studiile sunt menite să asigure folosirea judicioasă a păşunilor astfel încât să fie transmise generaţiilor viitoare. Făcute de firme specializate, amenajamentele se aprobă de către Consiliile Locale şi au la bază titluri de proprietate, extrase CF, sentinţe judecătoreşti şi alte acte. Teoretic, acestea sunt documente obligatorii în baza cărora fermierii, care deţin păşuni în proprietate sau în concesiune, cer de la APIA subvenţia la hectar.

    Rămaşi în urmă cu inventarul, guvernanţii au decis derogări repetate, ultima prin Legea 44/2018, amânând termenul limită pe 2019. Anul acesta, APIA Bihor a preluat cererile pentru subvenţii fără aceste documente, hotărând încă o amânare.

    Mai mult pe www.ebihoreanul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA