Oltena F1, noua roșie-vedetă de la AGROSEL. Productivitatea tomatelor, cheia profitabilității!
agrointeligenta.ro -Încă de la începuturile programului de ameliorare, compania AGROSEL a stabilit ca și misiune să-si „pună umărul” la redresarea legumiculturii din România. În cadrul companiei întotdeauna s-a pus mare accent pe modernizare, tehnologizare și o mare parte din profit a fost reinvestit. S-a considerat că numai în acest mod se poate ajunge la un nivel care să permită concurarea cu competitorii de pe piața europeană și să se asigure sustenabilitatea.
Experiența dobândită în acest domeniu al legumiculturii și evoluția industriei legumicole în Europa, de la vest la est, este unul dintre modelele care stau la baza alcătuirii strategiei companiei.
Tendința observată este că numărul producătorilor (fermierilor) mici este în continuă scădere. Acest fapt se datorează mai multor factori atât interni cât și externi. În primul rând deschiderea granițelor și posibilitatea migrării forței de muncă au asigurat ca milioane de cetățeni să aleagă munca în străinătate, cei mai mulți din zona rurală. Rata de îmbătrânire a agricultorilor este una ridicată, peste 40% având mai mult de 50 de ani, iar peste 90% dintre agricultori au doar experiență practică și nu au avut parte de formare profesională în domeniu sau de educație financiară. Cel mai important factor însă este de fapt o combinație între apariția lanțurilor de magazine încă din anii 90 cu lipsa de infrastructură și de modernizare a fermierilor. Acest lucru a dus la incapacitatea de a aproviziona aceste magazine cu legume conform standardelor și cerințelor acestora, atât cantitativ cât și calitativ. În acest fel fermierul mic a rămas la stadiul de producător „part-time”, adică a fost obligat să-și împartă timpul între cultivarea și comercializarea rodului în piețe agroalimentare.
Acești factori au dus inevitabil la scăderea accelerată a numărului de producători mici, iar suprafețele neexploatate vor crea noi posibilități pentru investitorii care recunosc potențialul acestei industrii având garanția cererii crescute față de produsele legumicole pe plan european.
OLTENA F1 – hibrid de tomate cu genetică românească
În ultimii ani au apărut programe guvernamentale care au venit în ajutorul fermierilor mici, ca de exemplu programul minimis „tomata” însă aceste proiecte ajută doar la supraviețuirea acestui segment și nu asigură progres, modernizare sau rentabilizare pe termen lung. Acest aspect a fost dezbătut și la ultimul eveniment organizat de compania AGROSEL în localitatea Perișor din județul Dolj, unde cu ajutorul gazdei ing. Marian Baronescu s-a reușit prezentarea ultimului hibrid de tomate ameliorat la stațiunea de cercetare privată din Câmpia Turzii.
Având convingerea că doar prin productivitate și calitate ridicată se poate atinge un nivel de profesionalism care garantează succesul pe termen lung, compania a creat hibridul de tomate OLTENA F1. Acest hibrid semideterminat creat cu genetică româneacă are o productivitate rar întâlnită, iar cu o tehnologie corectă surclasează hibrizii de import fiind adaptat condițiilor pedoclimatice din România.
Continuând tradiția, compania AGROSEL a pornit la drum și în acest an cu scopul de a organiza prezentări în cele mai importante bazine legumicole. Scopul este susținerea producătorilor cu sfaturi, informații, sublinierea importanței asocierii și nu în ultimul rând propunerea unor produse care oferă posibilitatea realizării unor culturi de succes.
Așa cum a declarat și domnul Director General Széll Levente, redresarea legumiculturii în România se poate realiza „doar cooperând și evoluând în aceeași direcție, amelioratori, fermieri, lanțuri de magazine și autorități.”
Nagy Elod – Manager Marketing AGROSEL