• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea canabisului medicinal în România: condiții, acte necesare, sancțiuni

    agrointeligenta.ro -

    Cultivarea canabisului în România, una dintre reglementările proiectului de lege privind legalizarea canabisului medicinal în țara noastră! Condițiile în care fermierii români vor putea să cultive canabis în scop medicinal au fost trasate în linii mari în cadrul actului normativ înscris în procesul legislativ. Astfel, activitatea de cultivare a canabisului, autorizarea pentru a cultiva canabis va fi acordată fermierilor prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în acord cu agenția specială ce va fi înființată pentru utilizarea plantelor de canabis.

    Potrivit unei inițiative legislative depuse, miercuri – 3 iulie, în Parlament, fermierii români vor avea posibilitatea să cultive canabis în vederea prelucrării și comercializării strict în scop medicinal. Inițiatorii proiectului sunt Cristina Dumitrache, deputat PSD, Florin Buicu, deputat PSD, și Emanuel Ungureanu, deputat USR. Proiectul a adunat semnăturile a aproape 100 de parlamentari de la toate partidele. Ceea ce atrage atenția de la bun început este nivelul de-a dreptul ridicol al sancțiunilor care includ amenzi între 200 și 1.000 de lei pentru cultivarea ilegală.

    Alexandra Ana Cârstea este unul dintre parlamentarii care au inițiat Legea ”Victoria” pentru legalizarea canabisului în România

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în colaborare cu Agenția Națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical va stabili, prin Ordin, condițiile de cultivare a plantei de canabis și criteriile privind calitatea culturilor.

    Cultivarea canabisului în România, numai cu autorizație specială

    Cultivarea canabisului legalizat în România va putea fi făcută de către fermieri numai după obținerea unei autorizații speciale în aces sens. Primul pas pe care trebuie să îl facă cei care vor dori să cultive canabis, în cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, este să obțină această autorizare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    „Este permisă cultivarea plantelor de canabis numai dacă prelucrarea se realizează în vederea utilizării în scop medical și în scop de cercetare științifică și numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti și cu avizul Agenției Naționale privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, în conformitate cu dispozițiile prezentei legi și în baza normelor metodologice de aplicare a acesteia”, se arată în proiectul de lege „Victoria”.

    Acte necesare pentru a cultiva canabis

    Actele necesare pentru cultivarea canabisului sunt și ele bine stipulate în actul normativ și includ contractul pe care fermierul trebuie să îl aibă pentru valorificarea producției în scopuri medicinale. Pentru eliberarea autorizației pentru cultivarea plantelor de canabis, în vederea utilizării în domeniul medical și în domeniul cercetării științifice, cultivatorii trebuie să depună la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti o cerere care trebuie să fie însoțită de următoarele documente, în original și copie:

    – actul constitutiv al persoanei juridice;
    – titlul de proprietate sau, după caz, procese-verbale / adeverințe de punere în posesie sau alte acte doveditoare ale utilizării legale a suprafeței de teren;
    – contractele de valorificare a producţiei în vederea utilizării în domeniul medical a plantelor de canabis;
    – raportul privind îndeplinirea condițiilor de cultivare a plantei de canabis și a criteriilor privind calitatea culturilor, în conformitate cu prevederile articolului 5.
    – documente care atestă că desfăşoară o activitate ştiinţifică în domeniul cercetării medicale, în situaţia cultivării plantelor de canabis în vederea utilizării în domeniul ştiinţific ori tehnic.

    După înregistrarea şi verificarea cererilor, precum şi a autenticităţii documentelor prezentate pentru autorizare, de către reprezentanţii direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, se eliberează autorizaţiile pentru cultivarea plantelor de canabis.

    Autorizaţiile pentru cultivare se eliberează într-un termen de 30 de zile de la solicitare.

    Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti vor comunică până la data de 15 mai a fiecărui an direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situaţia centralizatoare a autorizaţiilor pentru cultivarea plantelor de canabis în scop medical, emise pentru anul în curs.

    De asemenea, până la data de 15 mai a fiecărui an, direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti vor comunică situaţia centralizatoare formaţiunii centrale de combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

    Aviz de la Agenția Națională privind Canabisul

    După emiterea autorizației pentru cultivare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va înainta documentația împreună cu autorizația pentru cultivare către Agenția Națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, în vederea avizării.

    La rândul ei, Agenția Națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical va analiza documentația primită de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în special raportul privind îndeplinirea condițiilor de cultivare a plantei de canabis și a criteriilor privind calitatea culturilor.

    Agenția Națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical va emite avizul pentru cultivare într-un termen de 30 de zile de la primirea documentației de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Cultivarea fără drept a plantelor de canabis, indiferent dacă se urmărește un scop medical, este interzisă. De  subliniat, de altfel, că după adoptarea actului normativ și intrarea lui în vigoare, fermierii care depistează la ei în cultură plante de canabis apărute accidental (posibil de la culturi învecinate) vor avea obligația de a le distruge pe propria cheltuială.

    Amenzi de-a dreptul ridicole pentru cultivarea ilegală a canabisului

    Amenzile pe care le riscă persoanele care cultivă canabis în ilegalitate sunt de-a dreptul modice în forma proiectului de lege. Astfel, pentru cei care sunt depistați că au canabis în cultură și nu au distrus plantele, deși nu au autorizație, amenda prevăzură de inițiatori este de la 200 de lei la 1.000 de lei.

    ATENȚIE! Proiectul de lege a cărei formă o puteți descărca AICI se află în dezbatere publică și nu este încă în vigoare. Pentru ca prevederile sale să se aplice, inițiativa trebuie să fie adoptată de Parlamentul României, să fie promulgată de Președintele României și să fie publicată în Monitorul Oficial în formă completă, cu normele de aplicare.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie