Comerţ alimentar

Olanda se confruntă cu o criză de…lapte praf. Chinezii le-au lichidat stocurile naționale

Scandalul laptelui praf contaminat care a îmbolnăvit 300.000 de bebeluși chinezi în 2008 continuă să aibă urmări și astăzi. Chinezii refuză să mai cumpere produse naționale și s-au orientat spre cutiile produse în Europa, în special în Olanda. În fața cererii foarte mari, stocurile de lapte praf ale olandezilor se epuizează rapid.

Cei mai mulți chinezi care locuiesc în Olanda au ajuns chiar să trimită rudelor de acasă zeci de cutii cu laptele praf produs în Țara Lalelelor. Așa se face că de multe ori, supermarkerturile olandeze rămân cu rafturile goale. Situația a determinat un lanț de supermarketuri din orașul Benthuizen să limiteze achiziția laptelui praf la cel mult două cutii de client. Vânzătoarele au ajuns chiar să le spună cumpărătorilor chinezi că ei nu au voie să cumpere acest produs, ceea ce a condus la cel puțin șase reclamații înaintate autorităților olandeze ce monitorizează și sancționează discriminarea.

În 2008, circa 300.000 de bebeluși chinezi s-au îmbolnăvit, iar șase au murit după ce au fost hrăniți cu lapte praf ”îmbogățit” cu melanină. Substantanța fusese adăugată produsului ”made in China” din convingerea fabricantului că astfel crește nivelul de proteine oferit nou-născuților. Melanina din laptele praf a provocat minucuților probleme fatale, în special afecțiuni la rinichi.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!