Ministrul Petre Daea: Plata APIA pe suprafață va fi de 215 euro pe hectar
agrointeligenta.ro -Subvenția pe care fermierii români o vor primi pe suprafața de teren va ajunge la 215 euro pe hectar în următoarea programare, a anunțat ministrul agriculturii Petre Daea în cadrul emisiunii România 9 de la TVR 1. Șeful de la MADR a spus că în prezent plata pe hectar este de 195 de euro pe hectar, ceea ce face ca România să nu aibă cea mai mică subvenție din Uniunea Europeană.
”Nu, nu, sigur că nu este (cea mai mică subvenție pe hectar din UE – n.r.)! Nu este, dar nu este ceea ce ne-am dorit noi, fiecare dintre noi. Țările Baltice au cele mai mici subvenții. Știți cine o are cea mai mare? Malta? Suprafețe mici…Dar concepul este ca în loc de PNDR pe care îl știm cu toții (…) intră Planul Strategia Național care îi dă posibilitatea statului să își îndeplinească obiectivele, are dreptul să transfere bani de la un pilon la altul în funcție de obiective și necesități”, a spus Petre Daea.
Despre creșterea plăților pe hectar, ministrul Daea a precizat că subvenția va atinge nivelul de 215 euro.
”La ora actuală România are o subvenţie de 195 de euro/hectar. În orizontul nostru până în 2027, subvenţia la plăţile directe ajunge în doi ani undeva la 215 euro/hectar, asta înseamnă o creştere cu 20 de euro pe unitatea de suprafaţă. Dar această subvenţie pe care o avem se compune din mai multe elemente, se compune din plăţile directe şi prin susţineri pe diverse componente, cum este cazul la tineri sau la suprafaţă. Ai această posibilitate şi elasticitate naţională pentru a-ţi împinge interesul acolo unde statul doreşte şi unde fermierii simt nevoia, iar acest proces noi îl facem împreună cu fermierii”, a spus Daea.
El a precizat că România a avut trei elemente pe care le-a susţinut la Uniunea Europeană şi le va susţine în continuare în perspectiva viitoarei Politici Agricole Comune.
”Primul este de a nu scade bugetul pentru agricultură (în perspectiva Brexit n.r.). Este o arhitectură nouă şi extrem de ambiţioasă din punct de vedere al mediului. În momentul în care schimbările climatice au devenit o realitate nu o ficţiune, nişte măsuri suplimentare pe care trebuie să le ia fermierii nu le pot lua fără bani. Şi atunci toată abordarea noastră în Consiliu şi toţi miniştrii care au participat au abordat această temă importantă ca bugetul pentru agricultură să se menţină cel puţin la nivelul acesta”, a explicat şeful MADR.