• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comuna din România unde astăzi s-au omorât toți porcii din gospodării

    Ramona Dascălu -

    Filmul măcelului din satele românești se repetă! Dacă până acum o lună, numărul de cazuri de pestă porcină africană era din ce în ce mai mic, iată că de câteva săptămâni focarele se înmulțesc pe zi ce trece, iar autoritățile au trecut din nou la măsuri extreme. Așa se face că mai multe comune din județele Dolj și Teleorman au fost trecute pe lista neagră, iar localnicii de aici s-au trezit deja la poartă cu inspectorii sanitar-veterinari care au venit să le ia porcul din gospodărie.

    În comuna doljeană Teasc a fost confirmată pesta porcină în data de 21 iunie, iar de ieri, marți – 9 iulie, autoritățile au trecut la eutanasierea tuturor porcilor. Localnicii se declară revoltați de măcelul care a avut loc la ei în comună și susțin că animalele le-au fost luate din curți fără prea multe explicații și verificări.

    Astăzi, miercuri – 10 iulie, i-a venit rândul comunei Gighera, tot din Dolj, unde la fel au fost descoperite mai multe focare de pestă porcină. În cele trei sate care aparțin de aceasta, Zăval, Gighera și Nedeia, uciderea porcilor a început dis-de-dimineață.

    Prefectul judeţului Dolj, Narcis Purcărescu, a declarat, pentru AGERPRES, că sacrificarea porcilor se face în baza unei hotărâri a Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă.

    „Azi (marţi, 9 iulie) am început sacrificarea tuturor porcilor din Teasc, iar de mâine, tot prin aceeaşi hotărâre a Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, începem în satul Nedeia, comuna Gighera, pentru că boala a avut o evoluţie extraordinară: în trei săptămâni am identificat noi focare de pestă porcină în Bechet, Ostroveni, Zăval, Gighera, Nedeia, Măceşu de Jos, Măceşu de Sus, Cârna. Nu mai vorbim de Teasc care a fost prima localitate unde am identificat focare de pestă porcină, iar boala a evoluat extraordinar de rapid”, a declarat Purcărescu.

    Potrivit acestuia, la ultima inventariere, la Teasc mai erau până în 300 de porci, iar în satele Zăval, Gighera și Nedeia, circa 1.000 de animale.

    Nici județul Teleorman nu este ocolit de măcelul porcilor. În ultimele zile, aici au fost sacrificați peste 1600 de porci.

    Potrivit DSVSA Teleorman, prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată de IDSA Bucureşti în probele prelevate din 15 exploataţii non-profesionale, opt din localitatea Năvodari, trei din comuna Fântânele şi alte patru din comuna Seaca.

    În urma confirmării diagnosticului, s-a dispus măsura uciderii preventive a tuturor suinelor din exploataţiile respective. Acţiunea a demarat ieri, marţi – 9 iulie, în gospodăriile din Năvodari şi Fântânele, iar astăzi, miercuri -10 iulie, au fost ucişi şi porcii bolnavi din comuna Seaca.

    În comunicările ANSVSA este ”liniște”. Adică din 19 iunie nu a mai fost transmisă nicio informare de presă cu privire la evoluția Pestei Porcine Africane. Acum aproape o lună în urmă, ANSVSA anunța că Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 31 de localități din 11 județe, cu un număr de 55 de focare (dintre care 2 în exploatații comerciale). În alte 10 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 366.694 de porci afectați de boală și există 1.433 de cazuri la mistreți.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!