• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tijă de 10 cm la usturoiul pentru subvenție. Condiția, imposibil de respectat la recoltarea mecanizată

    Oana Timar -

    O condiție introdusă peste noapte îi lasă pe fermieri fără subvenție! Ministrul Agriculturii a anunțat că ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi va putea fi încasat numai de către producătorii care lasă tulpina ca o codiță de fix 10 centimetri la fiecare căpățână. Problema este că această condiție, deși a fost comunicată fermierilor prin Direcțiile Agricole, nu se regăsește în niciun act normativ. În plus, fermierii care au recoltat deja nu se mai pot încadra, condiția fiind imposibil de respectat și de cei care recoltează mecanic.

    Tija de 10 centimetri, condiție nouă comunicată prin Direcțiile Agricole

    La finele lunii iunie, cultivatorii de usturoi primeau o înștiințare cel puțin ciudată de la direcțiile agricole. Prin hârtia oficială, cu număr de înregistrare, fermierii erau anunțați că sunt obligați, la recoltare, să taie tulpina usturoiului la o lungime de 10 centimetri. Nici mai mult nici mai puțin! Problema pe care și-au pus-o imediat fermierii a fost: în baza cărui act normativ s-a introdus această nouă condiție? Și ce se întâmplă cu usturoiul recoltat mecanizat, în care cultivatorul nu are control asupra modului în care se rupe tija la fiecare căpățână?

    Iată înștiințarea pe care au primit-o fermierii din partea Direcțiilor Agricole, în absența însă a unui act normativ în vigoare cu această nouă condiție (sursa: Facebook.com)

    Despre tulpina de 10 centimetri, ministrul Petre Daea a vorbit pentru prima dată abia marțea trecută, pe 9  iulie, în emisiunea România 9 de la TVR 1. A fost momentul în care fermierii au primit o primă confirmare, una tardivă, când deja mulți apucaseră să recolteze.  ”Programul cu usturoiul: am reușit să realizăm la ora actuală 465 de hectare de usturoi care înseamnă pentru un hectar 3.000 de euro ca subvenție pentru cel care pune usturoi românesc și îl crește pentru valorificare într-un anumit fel. Spun într-un anumit fel ca să nu se amestece (…), usturoiul cu tija lui, cu tulpina lui se retează la 10 centimetri pentru a fi identificat. Ei, dacă vedeți usturoi care are această tijă de 10 centimetri, este usturoi românesc prim programul acesta”, a spus ministrul Petre Daea când a vorbit de sprijinul nou introdus în agricultura românească.

    Noua condiție a fost confirmată ulterior vineri, pe 12 iulie, chiar de unul dintre consilierii ministrului Petre Daea. Într-un dialog public cu un fermier, Ionuț George Diaconeasa a anunțat pe Facebook că usturoiul românesc se va putea comercializa numai dacă are codița de 10 centimetri: ”Cu tulpina este alt aspect, foarte binevenit și vă spun și de ce: consumatorul român cere usturoi românesc și astfel îl va identifica instantaneu la raft, îl vede cu tulpina de 10 centimetri știe că este românesc! Este conditie pentru a fi eligibil la plată, deci este obligatoriu să fie expus așa”, a întârit consilierul ministrului, fără însă a-i putea indica fermierului actul normativ în baza căruia producătorii sunt obligați să respecte o condiție nouă, de care nu au fost anunțați decât în ultimele zile.

    Fermier: Această condiție nouă este un abuz

    Noua condiționare pentru subvenția la usturoi este una care nu apare în niciun act normativ. În legislația românească există o Hotărâre de Guvern care stipulează condițiile de elibilitate pentru ajutorul de minimis, însă fără cea pentru codița de 10 centimetri.

    Este un abuz impunerea unei astfel de măsuri obligatorii pentru a intra la plată. Adică pentru a fi considerat elegibil, ar fi interesant să încercați pe viitor să le transmiteti și directorilor din teritoriu ce înseamnă ”propunere” sau “impunere”. Am încredere în dumneavoastră că putem să ridicăm sectorul agricol la un nivel superior pentru a produce în România și a nu mai fi nevoie să importăm 75% din fructele și legumele pe care le consumăm!”, i-a scris consilierului MADR Ionel Simion, cultivator de usturoi în județul Dolj.

    Fermierul a taxat și faptul că, evident, cei din minister nu cunosc modul în care se face recoltarea usturoiului cu tehnică modernă, măsura legată de lungimea codiței putând fi respectată numai de cei care recoltează și prelucrează recolta după metode mai vechi. ”Îmi puteți spune unde scrie în HG 108 că este obligatorie (condiția legată de lungimea codiței – n.r.)? Deci să înțeleg că dacă noi am recoltat mecanizat nu suntem eligibili pentru plata ajutorului? Cred și consider că nu este legală aceasta măsură”, a mai spus fermierul care și-a lăsat și adresa de mail pe care așteaptă lămuriri oficiale din partea reprezentanților Ministerului Agriculturii.

    Ce condiții sunt prevăzute legal pentru cultivatorii de usturoi care cer subvenția de stat

    Condițiile în care un fermier din România poate să acceseze subvenția de stat pentru cultura de usturoi sunt prevăzute în Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

    Articolul 5 din HG 108/2019, act normativ publicar pe 4 martie, spune că ”pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de usturoi, beneficiarii prevăzuți la art. 4 alin. (2) care solicită ajutoare de minimis conform prevederilor prezentei hotărâri trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

    a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția „Program susținere usturoi, anul . . . . . . . . . ., beneficiar numărul . . . . . . . . . ., Direcția pentru Agricultură a Județului . . . . . . . . . ./Municipiului București”;

    b) să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp de pe suprafața prevăzută la lit. a);

    c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere;

    d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative”.

    În forma inițială a H.G. nr. 108/2019, cuantumul sprijinului era de 1.000 de euro pe hectar, dar ulterior a fost adoptată o nouă Hotărâre de Guvern care a majorat plata la 3.000 de euro pe hectar. ”Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de până la 13.950 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol”, se arată în Hotărârea nr. 286/2019 privind modificarea și completarea art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

    Direcțiile agricole ar fi trebuit să monitorizeze programul, în loc să se condiționeze suplimentar fermierii

    Niciun act normativ aprobat până în prezent nu prevede tulpina de fix 10 centimetri la recoltare, condiția nouă de eligibilitate enunțată public de ministrul Petre Daea și de consilierul său, condiție comunicată oficial fermierilor de Direcțiile agricole. O condiție comunicată târziu, dar și imposibil de respectat de fermierii performanți care au investit în mașini de recoltat.

    Poate că în loc să se vină cu această ”soluție”, cei din Direcțiile Agricole ar fi trebuit să iasă din birouri și să facă muncă de teren, să verifice producțiile de usturoi obținute de fermieri și trasabilitatea lor în piață, la comercializare. Cu atât mai mult cu cât suprafața la plată nu este una foarte mare – nici 500 de hectare la nivel național, iar DAJ nu au chiar zeci de programe pe care le derulează, ci, pe lângă ajutorul de minimis pentru usturoi îl mai au pe cel pentru tomate, pe cel la lână și pe cel deja în moarte clinică pentru rasele autohtone de suine – Bazna și Mangalița.

    Acordarea unui act doveditor pentru cantitățile de usturoi ar fi foarte poate o idee mai bună decât introducerea unei noi condiții pentru fermieri, una care implică și costuri suplimentare cu procesarea și care restricționează accesul la subvenție pentru fermierii care fac cu adevărat performanță investind în mașini de recoltare mecanizată a usturoiului.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare