Eșantionul de control APIA, suplimentat. S-au trimis noi liste cu fermieri ce vor intra la verificări
agrointeligenta.ro -Fermierii care au răsuflat ușurați că nu au picat anul acesta la controlul APIA pentru subvenții au parte de o veste proastă. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a trimis centrelor din toată țara o nouă listă suplimentară cu agricultori ce vor fi verificați pentru Campania 2019. De precizat că acest lucru s-a întâmplat și anul trecut, dar plata avansului nu a fost afectată de numărul mai mare de exploatații ce au trebuit controlate!
APIA se află în plină campanie de efectuare a controlului la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, în conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale în vigoare. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat că de săptămâna trecută de la APIA Central a mai fost trimisă o nouă listă cu fermieri ce vor fi controlați în teren și prin teledetecție.
Controalele pe teren sunt realizate atât de către APIA, cât și de către alte instituții, conform competențelor ce le revin potrivit legislației în vigoare și în conformitate cu acordurile de delegare încheiate cu APIA.
Astfel, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) privind: siguranţa alimentară (SMR 4, SMR 5), identificarea şi înregistrarea animalelor (SMR 6 – 8), bolile animalelor (SMR 9), dar și bunăstarea animalelor (SMR 11- 13).
Autoritatea Naţională Fitosanitară efectuează controlul şi supracontrolul cerinţei legale în materie de gestionare SMR 10 „Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor”.
Agenția Națională pentru Zootehnie verifică respectarea condițiilor de eligibilitate specifice privind acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru solicitantii ajutoarelor naționale tranzitorii pentru speciile ovine și caprine și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri, derulate prin APIA.
Conform Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 69/2019, controlul pe teren se efectueză în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2019. Fermierii sunt rugați să sprijine, ca în fiecare an, inspectorii pe teren pentru ca această activitate să se desfășoare în cele mai bune condiții și în termenul propus. Reamintim că efectuarea controlului pe teren reprezintă o cerință obligatorie impusă de legislația comunitară și o etapă premergătoare efectuării plății.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care este procedura oficială transmisă de APIA într-un document intern al agenției de plăți. Astfel, regulamentele europene prevăd că un eșantion de minimum 5 la sută din totalul cererilor să fie controlate efectiv pe teren. Aceste ferme sunt alese prin:
-analiza de risc
-aleator
-manual.
Potrivit informațiilor transmise de APIA, aceste ferme sunt selectate cumulativ, atât în baza unor factori de risc (mărimea subvenției cerute, mărimea suprafeței agricole, tipul de cultură etc.) cât și în baza unui proces de selecție aleator sau manual. Eșantionul de control de la acest punct este separat în doua categorii: ferme care vor fi controlate la fața locului și ferme care vor fi controlate prin teledetecție, cu ajutorul imaginilor satelitare.
Angajații APIA sau ai altor instituții la care unele controale specific sunt delegate controlează la fața locului fermele selectate și întocmesc rapoarte de control care sunt apoi introduse în baza de date IACS. Controalele prin teledetecție sunt realizate de către contractori externi, pe baza specificațiilor APIA și a regulamentelor EU, iar rezultatele controalelor sunt importate în baza de date IACS. Toate datele stocate în baza de date IACS referitor la cererile de plată sunt apoi analizate și se determină, cuantumul plăților și/sau penalizărilor ce urmează a fi aplicate.
Persoanele însărcinate cu autorizarea plăților din cadrul APIA verifică listele de plăți, cuantumurile acestora și dau aprobarea finală asupra efectuării plății. Lista cu plățile și beneficiarii este transmisă la bancă și banii sunt virați direct în conturile fermierilor.
Eșantionul de control extras din baza de date APIA conține un număr total de 66.323 fermieri pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de sprijin în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, astfel:
– pentru controlul pe teren prin metoda clasică –19.409 fermieri;
– pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 46.914 fermieri.
Suprafaţa totală controlată este de 1.936.094,70 ha, respectiv:
– pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 1.395.801,18 ha;
– pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 566.241,58 ha.
Eșantionul de control aferent Campaniei 2019 este mai mic cu un număr de 6.880 de fermieri față de Campania 2018.