• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cu decizii de plată de la APIA, dar fără subvenții în conturi

    Oana Timar -

    O situație nouă, cu care fermierii nu s-au mai confruntat până la campania de subvenții aferente anului 2018. Numeroși beneficiari ai plăților APIA ne-au semnalat că deși funcționarii agenției de plăți le-au spus că li s-au emis decizii de plată de ceva timp – în cele mai multe cazuri de peste o lună, sumele întârzie să le fie virate în conturi.

    Eu mai am de primit sprijinul cuplat la lucernă și la bovine carne pe anul 2018. Am fost săptămână trecută la centrul local APIA și am întrebat când o să primesc. Decizia de plată era din 26 iunie, mi-au zis că iei și-au făcut treaba restul nu mai depinde de ei, și de cei de la București care fac plățile. Pe urmă am sunat la APIA Central, de la București, răspunsul lor a fost că în aceea perioadă au fost făcute multe decizii dar plata o să se facă în 1- 2 săptămâni. Nici nu știu ce să mai cred întrucât o săptămână aproape că a trecut„, a scris un fermier pe grupul de Facebook SUBVENȚII APIA.

    Un alt beneficiar de plăți care a avut transfer de exploatație în Campania APIA 2018 spune că nici până acum nu a primit vreun leu din subvențiile pe anul trecut. La fel, are decizie de plată emisă, dar banii nu i-a încasat. ”Am avut preluare de exploatatie, dar am decizie de plata de pe data de 28 iunie și nu a intrat nimic în cont. (…) Am sunat chiar astăzi de dimineață și au spus ca trebuie sa intre dacă am decizie e posibil săptămână asta ce urmează dar acesta le este răspunsul de vreo 3 săptămâni”, spune agricultorul. Situație este întărită de un alt fermier: ”Tot transfer exploatație, nu am primit! Am sunat la București și au zis răspicat ca nu mai sunt bani!”. 

    ”Am decizie de pe 28.06 cu suma de 65 de milioane lei vechi. Am primit săptămâna trecută 170 de lei, am sunat la APIA și mi s-a răspuns să aştept”, spune o fermieră. 

    Din semnalele primite de la fermieri, numărul celor care au decizii de plată emise în ultimele zile din iunie este foarte mare. Este posibil ca cei de la APIA să se fi grăbit să închidă cât mai multe situații înainte de termenul de 30 iunie, termen-limită până la care România trebuie să achite cel puțin 95% din sumele către fermieri. Numai că deși, teoretic, acești fermieri figurează ca plătiți în sistemul de la APIA, plata efectivă, prin Trezorerie, întârzie să se facă. O cauză ar putea fi lipsa de resurse de la bugetul de stat, așteptându-se decontările de la Comisia Europeană pentru acoperirea deciziilor emise până pe 30 iunie.

    Îngrijorarea fermierilor este cu atât mai mare cu cât odată ce s-au emis deciziile de plată, nu există un termen legal în care banii trebuie să le intre în conturi. Singurul lucru de care pot fi siguri este suma ce le-a fost calculată și ce li se cuvinte ca beneficiari de plăți directe de la Uniunea Europeană și bugetul național.

    În cazul acestor fermieri care mai au de încasat subvenții din Campania 2018, nici creditul cu adeverința APIA nu este posibil. Astfel deși funcționarii de plăți le pot elibera documentul – întrucât situația lor este rezolvată în softul APIA, fermierii sunt refuzați la bancă. ”Eu am luat credit cu adeverința în 2018 și acum la bancă nu mai îmi dau credit pentru că nu s-a acoperit cel de anul trecut”, explică situația un fermier dintre cei care au decizii de plată, dar n-au încasat.

    Pentru a vedea și alte discuții despre subvențiile de la APIA, vă invităm să deveniți membri ai grupului SUBVENȚII APIA de pe Facebook – CLICK AICI PENTRU A INTRA ÎN GRUP


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial