• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Risc de epidemie de Antrax în Serbia. Prezența bacilului a fost confirmată la o fermă de vaci

    agrointeligenta.ro -

    După criza laptelui toxic, sectorul creşterii vitelor din Serbia se confruntă cu o nouă problemă – depistarea unui caz de Antrax la o fermă din mica ţară, aşează riscul unei epidemii în zona pozitivă.

    Institutul veterinar din Kraljevo a confirmat apariţia cazului de Antrax la o fermă din Serbia. Primele diagnostice au fost formulate pe 2 iulie în urma anchetei privind identificarea simptomelor prezentate de animal înaintea decesului. Acestea au fost confirmate trei zile mai târziu în urma analizelor de laborator. Notificarea cazului către Organizaţia Internaţională pentru Sănătatea Animalelor (World Organisation for Animal Health – OIE) a survenit pe 15 iulie.

    Potrivit raportului, la ferma în cauză, ar fi fost înregistrat decesul unui singur animal, alte cazuri de îmbolnăvire nefiind constatate. Ca măsură preventivă a fost decisă vacinarea anti-Antrax a tuturor animalelor din fermă. Raportul mai indică şi faptul că modul în care a avut loc îmbolnăvirea cu Antrax a animalului decedat rămâne necunoscut.

    Sporii sunt rezistenți de-a lungul anilor

    Infectarea cu Antrax apare în mod obişnuit prin ingerarea de sol contaminat sau de furaj ori alte nutreţuri contaminate. Sporii de Antrax din sol sînt foarte rezistenţi şi pot cauza îmbolnăvirea animalelor sau oamenilor la mulţi ani de la episodul epidemic anterior. Sporii sînt aduşi la suprafaţa în condiţii de ploaie şi de umiditate crescută sau prin excavări la adâncime. Odată ingeraţi de animale, boala reapare.

    Antrax-ul, o maladie letală produsă de bacilul cu acelaşi nume (bacillus anthracis) este una dintre cele mai infecţioase boli care pot afecta mamiferele. Bacilul produce toxine extrem de puternice responsabile pentru efectele ce conduc la moartea animalului afectat. Deşi nu se transmite direct de la animal la animal şi nici de la om la om sau de a animal la om, modul facil de răspândire al bacilului în spaţiu poate reprezenta pericolul unei epidemii.

    Animalele bolnave mor subit

    Simptomele îmbolnăvirii cu Antrax sînt moartea subită, în 2-3 ore, ocazional creşteri bruşte ale temperaturii, tremur şi probleme respiratorii, convulsii. Un semn exterior important este şi acela că după deces, animalul poate prezenta sângerări nazale, bucale, etc.

    În cazul suspiciunii de Antrax, carcasa nu trebuie deschisă – această operaţie permiţând bacteriei să formeze spori în contact cu oxigenul. Animalele suspecte trebuie duse în carantină iar celelalte vacinate fără întârziere. Chiar şi aşa riscul re-apariţiei bolii rămâne, pentru că sporii supravieţuiesc pentru perioade lungi de timp.

    Fiecare țară e obligată să raporteze cazurile suspecte

    Antraxul apare pe toate continentele şi evoluţia sa este pusă sub urmărirea Organizaţiei Internaţională pentru Sănătatea Animalelor (World Organisation for Animal Health – OIE) – fiecare ţară fiind obligată să raporteze către aceasta apariţia de noi cazuri şi să o informeze cu privire la măsurile luate.

    În primăvară sectorul fermelor de creştere a vitelor din Serbia a fost afectat de criza laptelui toxic, generată de utilizarea pe scară largă a nutreţurilor de porumb infestate cu micotoxină. Piererile s-au cifrat atunci la aproape 10 milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!