• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plăți în pericol pentru fermieri. Comisia Europeană taie din banii alocați României

  agrointeligenta.ro -

  Tăiere importantă ce va afecta fondurile pentru fermierii români, avertizează Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Șeful AFIR a făcut apel la actualii europarlamentari să nu susțină această măsură financiară care va afecta țara noastră în cadrul bugetului EU 2027.

  Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a făcut ca bugetul Uniunii Europene să scadă, anunțându-se tăieri de 4% chiar și din bugetul agriculturii. La nivelul României, directorul AFIR arată că o scădere importantă a venit la propunerea Comisiei Europene la pilonul II, adică la sumele ce sunt achitate pentru finanțarea proiectelor de investiții în fermele agricole și în procesare.

  ”Nu s-a redus încă, este propunerea de cadru financiar multianual. de la 8,13 miliarde cât a fost în execițiul 2014-2020 la 6,7 miliarde. Este o scădere de 26% pe tot exercițiu 2021-2027. Scăderea este de 1,4-1,5 miliarde. Ne-am luptat până acum și este important ca europarlamentarii noi să cunoască și această chestiune și să se implice pentru ca această sumă pentru România să nu se piardă”, a declarat Adrian Chesnoiu.

  Șeful AFIR a mai spus că există promisiuni ferme la nivelul Comisiei Europene pentru a se susține un buget european fără tăieri la Agricultură, însă cel mai greu argument de depășit este cel al Brexitului. ”Dacă nu există posibilitate de a mări bugetul în cazul României, cel mai corect lucru este acela de a nu îl scădea”, apreciază Adrian Chesnoiu.

  Directorul AFIR a mai vorbit și în alte rânduri de această tăiere de fonduri, chiar și în contextul alegerilor europarlamentare: „Propunerea scăzută a Comisiei Europene este dată tocmai de impactul Brexit-ului: Două miliarde de euro în bugetul României. O sumă uriaşă. Putem însă negocia această sumă (…) Agricultura românească are la dispoziţie 9,4 miliarde de euro şi nevoia conform proiectelor depuse eligibile, dar care nu toate au fost selectate era undeva la 13 miliarde de euro. (…) Eu am cerut parlamentarilor români ca în exerciţiul viitor să încerce cumva să întoarcă propunerea de cadru financiar multianual pentru că pe pilonul II pentru agenţia noastră investiţiile sunt diminuate la 6,3 miliarde de euro. Acum aceasta este propunerea. Să pierdem acum două miliarde de euro este uriaş pentru agricultura românească. În tot acest exerciţiu financiar am avut 1,9 miliarde de euro, bani destinaţi beneficiarilor publici, primării UAT care au făcut drumuri, au refăcut şcoli şi grădiniţe, monumente istorice, canalizare, apă, apă uzată. Este o zonă extrem de importantă. Vă pot spune că în orice comună din cele peste 3.000 din România în care mergi nu există una în care să nu fie măcar un indicator cu o investiţie finanţată prin AFIR. Pot spune că am contribuit prin munca noastră la dezvoltarea satului românesc, dar şi la dezvoltarea unor antreprenori români din domeniul agricol care au ajuns la un nivel de performanţă de neegalat în Europa”, a declarat Adrian Chesnoiu în luna mai, într-un interviu acordat Agerpres.

  Recent, comisarul european pentru Phil Hogan a recunoscut că bugetul EU-27 propus este la nivelul de 96% față de exercițiul financiar actual. Astfel, este propus un buget toyal de 365 de miliarde de euro, cu o creștere suplimentară de 10 miliarde pentru cercetare și inovație agricolă.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția de 5 lei i-a înfuriat pe mulți oieri! ”Să vă fie rușine tuturor celor care ați hotărât acești bani pentru ciobani!” Incendiu la o mare fermă din România! Pompierii s-au luptat cu flăcările 39 de ore, pagubele – 700.000 de lei! Numărul focarelor de pestă porcină africană s-a dublat în Arad în ultimele 4 zile!

  Ultimele știri

  Soluția cu bor și zer: rețeta pentru îngrășământul cu care poți stropi toate legumele! Revoltă în vestul țării! Fermierii și primarii se luptă să blocheze o firmă care ar vrea să extragă gaze de șist pe ascuns! Ioan Fetea, ACA: Vom solicita prelungirea termenului la depunerea cererilor pentru ajutorul de minimis din apicultură!

  Căutare în articole