• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Izvoranu, directorul Casei de Comerț Unirea: Vom realiza un centru de spălare a lânii în zona Sibiului

    Ramona Dascălu -

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, împreună cu Adrian Izvoranu, directorul Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea, au susținut astăzi, luni – 29 iulie, un briefing de presă la sediul Ministerului Agriculturii. În cadrul conferinței, Adrian Izvoranu a vorbit despre ce vrea să realizeze în viitorul apropiat Casa de Comerț Unirea. În acest sens, directorul Casei Unirea a enumerat trei direcții principale pe care le are în vedere, și anume Bursa de pește de la Tulcea, direcția de legume-fructe și valorificarea lânii.

    Adrian Izvoranu a declarat în cadrul conferinței de presă că primul lucru pe care vrea să se concentreze este să investească în Bursa de Pește de la Tulcea, care din punctul său de vedere în acest moment are multe lipsuri.

    „Am profitat de existența unui proiect mai vechi – Bursa de Pește de la Tulcea, un proiect care a fost lansat acum 10-11 ani, care a fost terminat, finalizat din punct de vedere al procedurilor contabile și tehnice, dar care atunci când a fost lansat, îmi pare rău să o spun, dar nu cred că oamenii ăia care l-au proiectat știau ce e ăla comerț cu pește și cum se face treaba asta. De ce vă spun asta? Pentru că au făcut o dotare superbă acolo, din punctul meu de vedere puțin supradimensionată în zona de informatică, foarte bine aș spune – să tranzacționăm peștele electronic numai că pentru a tranzacționa peștele electronic trebuie la un capăt să ai infrastructura de tranzacționare, să ai la un capăt niște oameni educați care să știe și să vrea să vândă peștele electronic și în altă parte niște cumpărători care să vrea să cumpere peștele electronic. Ca să faci treaba asta ar trebui să existe și o infrastructură unde peștele ăla să se adune, să se sorteze, să se proceseze, să se conserve. Ei bine, această infrastructură nu există. În toată imensitatea aia de clădire, nu există nicio instalație de congelare și există instalație de condiționare, e diferență mare. Atunci, a trebuit să gândim o investiție astfel încât să putem să facem acolo și această congelare (…) A doua etapă este să investim și nu o puteam face până acum pentru că iată, deabia astăzi suntem în posesia capitalului pe care toată lumea l-a criticat, l-a bârfit, l-a comentat, deabia acum suntem în posibilitatea de a investi la Bursa de Pește Tulcea, să completăm proiectul cu niște accesorii, cu niște utilaje, cu mobilier industrial, inclusiv cu personal ca să putem face o procesare inițială și o înobilare a peștelui”, a spus directorul Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea, Adrian Izvoranu.

    În privința magazinelor de legume-fructe, Adrian Izvoranu nu a știut să spună exact în ce zone ale țării vor fi deschise acestea, dar a afirmat că în acest moment sunt în plan de a fi deschise un număr de 60 de magazine sau „piețe volante”, așa cum le-a numit directorul Casei de Comerț Unirea. Nici în ceea ce privește selecția producătorilor nu există în acest moment o procedură bine definită, potrivit spuselor directorului Adrian Izvoranu.

    Cea de-a doua direcție pe care directorul Casei de Comerț Unirea a prezentat-o astăzi este legată de valorificarea potențialului de legume și fructe prin deschiderea unor magazine ale fermierilor.

    „Aici avem o altă problemă. Oamenii au produs mult, numai că fiecare au produs ce au crezut de cuviință (…) Pentru a putea să faci un comerț cu un lanț de retail care vrea 1000 de tone pe săptămână, ăla vrea 1000 de tone de același fel, le vrea de un gabarit încadrat în niște norme foarte stricte, le vrea ambalate într-un fel și pe bună dreptate pentru că așa funcționează tipul acesta de comerț. Pe de altă parte avem publicul care vrea acea roșie gustoasă, frumoasă, care chiar dacă nu e la fel de ceruită și de finisată ca cea venită de pe nu știu unde, dar care are gustul acela specific românesc pe care îl dorim toți. Ce facem acum? Punem roșii standard ca să satisfacem cerința de standard a comerțului sau creăm, așa cum există în toată Europa (…), magazine de legume-fructe? Este nevoie de aceste magazine care să facă legătura directă între brazdă și farfurie (…) Această rețea nu se face peste noapte, această rețea presupune o mulțime de alte praguri birocratice, și dacă mi-au trebuit 9 luni de zile ca să facem la centru Casa, sper să nu trebuiască tot atâta ca să facem și aceste magazine ale fermierilor”, a declarat Adrian Izvoranu.

    În ceea ce privește cea de-a treia direcție de acțiune a Casei de Comerț Unirea, Adrian Izvoranu a vorbit despre realizarea la Sibiu a unui centru de spălare a lânii.

    „Nu mai avem nicio capacitate serioasă de procesare a lânii în România, nu mai vorbim de țesătorii și filaturi că astea au dispărut de mult, nici măcar de spălare (…) Ce vom face cu această lână? O să facem, probabil în zona Sibiului, acolo am stabilit zona optimă pentru că acolo am găsit deja niște capacități pe care vrem să le readaptăm, să le repunem pe picioare, au fost cândva și s-au dus. Am fost și am văzut utilajul de spălare, este un utilaj de mare capacitate, este primul pe care îl aducem în țară, avem de gând să facem două asemenea proiecte. Cu aceste utilaje vom obține o primă veste bună. Putem să colectăm lâna, putem să o luăm la prețul corect și putem să o spălăm”, susține directorul Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea.

    De subliniat însă că partea de comerț cu cereale, care figura încă de la început printre obiectivele acestui proiect, nu se mai află momentan pe lista priorităților acestei societăți comerciale cu capital integral de stat, motivul invocat de directorul Casei de Comerț Unirea fiind acela că nu sunt pregătiți tehnic.

    În încheierea conferinței, ministrul Petre Daea a ținut să precizeze că respectă direcțiile de acțiune stabilite de Casa de Comerț Unirea și că în paralel cu activitatea Casei va pune mare accent și pe formele de asociere în agricultură.

    „Respect direcția de acțiune prezentată de domnul director, de altminteri este o acțiune pe care și-au stabilit-o în mod corect, spun eu, pe cele trei domenii. Bursa este a casei acum și de acum încolo băteți la ușa Casei de Comerț pentru a vedea dacă este acasă Bursa de pește sau nu. Doi, de aici încolo trebuie să folosim foarte rapid, foarte bine resursele pe care le avem, motiv pentru care ați auzit de la domnul director general că a prins ca prioritar trei direcții, extrem de importante și urgente. Și eu am avut o discuție cu domnia sa întrebându-l când începem cu primul magazin, și a zis că o să prezinte în Consiliul de Administrație un drum al împlinirilor în așa fel încât să știm exact când putem să vedem acel magazin (…). Este cel mai mare proiect pe care și l-a propus ministerul Agriculturii și pe care l-a lansat și care trebuie să rezolve cea mai importantă și cea mai grea situație, anume să valorificăm producția pe care fermierii mici o realizează printr-o muncă grea și care nu are o valorificare dat fiind faptul că nu exista o asemenea verigă. V-am spus din capul locului că paralel cu această Casă, Casa nu va rezolva toate problemele României în următorii 2-3 ani, este aici o activitate serioasă și o activitate importantă pentru că sunt multe probleme și foarte multe producții care așteaptă valorificare, motiv pentru care în paralel cu acest instrument, de care vă vorbeam și de care v-a zis foarte multe și domnul Izvoranu, facem cooperativele, formele de asociere în agricultură, că fără acestea nu putem să rezolvăm în totalitate problemele pe care le are țara. Cum de asemenea, formele asociative nu exclud existența Casei de Comerț”, a declarat Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!