• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Petrescu, președinte APC: Ciobanii au ajuns să plătească ca să le fie luată lâna

    Ramona Dascălu -

    Oierii români au ajuns să dea bani din propriul buzunar ca să le fie luată lâna! Pentru a putea beneficia de ajutorul de minimis, ciobanii sunt puși în situația de a-și da lâna pe gratis, iar de cele mai multe ori tot ei sunt cei care trebuie să plătească și transportul celor care sunt dispuși să vină să le ia marfa, totul pentru acele acte doveditoare de comercializare a lânii fără de care nu ar mai putea intra în posesia subvenției ce a fost majorată de la 1 leu la 2 lei pe kilogram.

    Citiți și: Centrele care colectează lână și prețuri la kilogram

    Chiar directorul Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea Adrian Izvoranu dezvăluia zilele trecute, într-o conferință de presă la ministerul Agriculturii, că ciobanii români sunt la mâna samsarilor, care au ajuns mai nou să ceară bani pentru a le lua lâna oamenilor.

    ”Fiind un produs care neprocesat nu are valoare, dacă găsești vreun geambaș turc care să ți-o ia atunci Doamne-ajută, el știe ce să facă cu ea. O ia pe nimic, o duce până acolo și o valorifică. O valorifică pe bani buni iar ciobanul român rămâne cu amarul lânii lui pe care cândva îl făcea bogat. A venit Ministerul Agriculturii cu un ajutor dar au găsit niște nenorociți cu o soluție și la asta. Zic: ți-a dat Guvernul bani pe ea, dă-mi-o mie pe degeaba. Ba mai mult am văzut un obraznic care i-a spus unui cioban: cât îmi dai ca să ți-o iau? Și în condițiile acestea ciobanul, care trebuie să tundă oaia pentru că aceasta nu stă netunsă, că moare de căldură, trebuie să facă ceva cu lâna aia. Și pe urmă vine un domn inspector care trebuie să își facă și el treaba și îl amendează că a depozitat-o unde nu trebuie, că a luat-o apa sau a aruncat-o în apă. Este o problemă dramatică”, a arătat Izvoranu într-o conferință de presă.

    Citiți și: Lista centrelor autorizate pentru colectarea lânii în România

    Fenomenul este confirmat și de oierul Dan Petrescu care spune că la nivelul județului Argeș cunoaște doar doi fermieri care au vândut lâna, restul preferând să o lase aruncată pe câmp.

    „Prețul lânii este dezastruos. Majoritatea oamenilor din zone în care nu au centre de colectare au dat lâna pe degeaba, și chiar au plătit ca să vină să le ia lâna, și astfel să le elibereze actele. Deci, dai lâna gratis, mai și plăteștri transportul până aici să vină să ți-o ia ca să poți să beneficiezi de acte. La mine aici în zonă sunt doar doi fermieri care și-au vândut lâna, restul o au și acum aruncată pe câmp sau depozitată în hale sau unde o mai țin ei. La fel ca și mine, ei au plătit transportul 5 milioane ca să vină de la Sibiu să le ia lâna și să le elibereze actele”, a declarat Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor.

    Acesta susține că cei mai norocoși sunt cei care au stâna în apropierea vreunui centru de colectare, ei având astfel posibilitatea de a-și duce singuri lâna la centru, scutind totodată banii pe transport.

    ”Poate cei care sunt acolo în zonă și au posibilitatea să o ducă ei direct la centru or primi ceva pe ea, între 50 de bani și 1,5 lei, în funcție de calitate, dar în rest ceilalți nu au nicio șansă să ia vreun ban pe lână. De exemplu, să pleci din Curtea de Argeș până la Sibiu ca să duci lâna acolo te costă 4-5 milioane numai drumul, iar dacă nu ai mașina ta te costă și mai mult, păi ăia sunt banii pe lâna pe care îi iei, deci pentru ce să o mai duci? Mai pierzi și timpul degeaba”, a mai spus oierul argeșean Dan Petrescu.

     


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă