1 octombrie – termen obligatoriu la APIA pentru subvenția pe suprafața cerută de toți fermierii!
agrointeligenta.ro -Condiție obligatorie pentru subvențiile din Campania 2019! Fermierii care au depus cererea unică pentru subvenții au putut înființa începând de la 1 august și până pe 1 octombrie, zonele cu strat vegetal adică una dintre variantele prin care agricultorii pot justifica Zonele de Interes Ecologic (ZIE), cerință obligatorie pentru subvenția plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi măsurile de mediu şi climă care a avut în 2018 un cuantum de 58,2361 euro/ha.
„Zonele cu strat vegetal” reprezintă suprafeţe arabile cultivate cu un amestec de specii de cultură, considerate culturi secundare, care asigură acoperirea solului, având rolul de a absorbi azotul rezidual. Acestea nu participă la calculul diversificării culturilor şi asigură acoperirea solului pe o perioadă de cel puţin 8 săptămâni. Înființarea stratului vegetal ca zonă de interes ecologic se face după recoltarea culturii principale declarate în anul de cerere curent. Fermierii notifică la APIA data răsăririi stratului vegetal. Proporţia dintre cele două specii din cadrul unui amestec de specii de culturi se stabileşte de fermier, astfel încât ambele specii să fie identificate la controlul pe teren care se efectuează de APIA.
Iată care sunt amestecurile de specii de cultură pentru stratul vegetal:
De precizat că ultimile 5 amestecuri au fost propuse de Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) în anul 2018 iar lista completă se aplică din campania actuală.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: Modificări la SUBVENȚIA APIA: Ce schimbări S-AU APROBAT pentru PLATA PE ÎNVERZIRE!
Perioada de însămânţare a stratului vegetal este 1 august-1 octombrie. Zonele acoperite cu strat vegetal nu includ zonele acoperite de culturi de iarnă semănate în mod normal în vederea recoltării sau a păşunatului şi nici culturile înfiinţate pentru pachetele 4 şi 7 ale măsurii 10 «Agromediu şi climă» din PNDR 2014-2020 şi/sau pachetele 4 şi 7 ale măsurii 214 «Plăţi de agromediu» din PNDR 2007-2013, aflate în derulare. Zonele cu strat vegetal participă la respectarea GAEC 4 şi se pot înfiinţa inclusiv pe parcelele cu suprafeţe mai mici de 0,3 ha.
Desfiinţarea stratului vegetal se realizează prin distrugere mecanică.
Foarte important de menționar este faptul că pentru efectuarea plăţii pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu, conform art. 1 pct. 1 din Regulamentul (UE) nr. 2.333/2015, fermierul poate să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, fără a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat. Fermierul are obligaţia să notifice APIA asupra modificărilor menționate anterior până la data de 15 octombrie 2019.
Dacă APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată sau intenţia de a efectua un control pe teren sau dacă în cadrul controlului pe teren se constată neconformităţi, modificările solicitate de fermier,mai sus menționate, nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea.
Este interzisă utilizarea produselor pentru protecția plantelor
Pe zonele declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic cultivate cu culturi fixatoare de azot sau cu strat vegetal, se interzice utilizarea produselor pentru protecția plantelor, după cum urmează:
a) pe zonele cu culturi fixatoare de azot declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic, în perioada care începe la semănat și se termină după recoltare. Fac excepție zonele cultivate cu culturi perene,
(i) însămânțate în anul sau anii care preced anul în care parcela este considerată zonă de interes ecologic, pentru care perioada de interdicție începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie sau după desființarea culturii, dacă această activitate are loc în anul calendaristic al cererii de ajutor;
(ii) însămânțate în anul în care parcela este considerată zonă de interes ecologic, pentru care perioada de interdicție începe la semănat și se încheie la 31 decembrie.
b) pe zonele cu strat vegetal declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic, în perioada care începe la semănat și se încheie după intervalul minim de 8 săptămâni în care plantele asigură acoperirea solului.
Atenție! ZIE este condiție obligatorie numai pentru exploatațiile care depășesc suprafața de 15 hectare, o regulă ce se adaugă rotației culturilor agricole.